Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΟΥΝΤΑ
Κομβικό θεωρεί τον ρόλο της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας

Τριπλό στόχο, πέρα από τα τελικά κείμενα συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, εξυπηρέτησε η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελούντα.

Όπως έγραψε η «Π» στο χθεσινό φύλλο της, μέσα από τις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, θέλησε να δείξει την υπεροχή του σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να κάνει σαφές κυρίως προς τη Γερμανία ότι η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά αποτελούν το «κλειδί» για την ενδυνάμωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μέσης Ανατολής.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε να εμφανιστεί ως εξισορροπητικός παράγοντας σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ως νέος «ειρηνοποιός» που έχει τη δύναμη να ελέγξει σοβαρά θέματα, όπως η ενέργεια, η μετανάστευση και η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι από την πλευρά του έδωσε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στον ρόλο της χώρας του ως παράγοντα διασφάλισης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, ενώ επέμεινε αρκετά σε μια γενικότερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας την παραδειγματική τιμωρία των διεθνών τρομοκρατών, καθώς και όλων όσοι τους βοηθούν.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επικεντρώθηκε στο ζήτημα επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και σε μια γενικότερη αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα ως προς τη μεταφορά της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι, εκτός από τις επαφές που είχαν οι πρωθυπουργοί μεταξύ τους, διμερείς και τριμερείς συζητήσεις πραγματοποιούνταν επίσης και σε επίπεδο υπουργών.

«Η Κρήτη εδώ και χιλιετηρίδες αποτελεί σταυροδρόμι των πολιτισμών μας και γενικότερα πολιτιστικό και οικονομικό σταυροδρόμι της Μεσογείου, με υψηλή γεωστρατηγική αξία διαχρονικά και στις μέρες μας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των ηγετών των τριών χωρών για να προσθέσει:

«Είναι σαφές ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και στη Λιβύη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο. Ισορροπία στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αίγυπτο. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Αφρική δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο».

Η ΑΟΖ

Αναφερόμενος στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας.  «Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Αναφορές έκανε ο  Αλέξης Τσίπρας και στο Κυπριακό, με την επισήμανση πως η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα στη βάση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας με κατάργηση των εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων.

Σε σχέση με τη συμβολή της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ο κ. Τσίπρας τόνισε:  «Η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης-διέλευσης και προορισμού έχουν κεντρική σημασία για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού».

Έντονες αναφορές έκανε ο Αιγύπτιος πρόεδρος στα θέματα της διεθνούς τρομοκρατίας και αστάθειας στη Μέση Ανατολή, κάνοντας σαφές ότι είναι τώρα περισσότερο επιβεβλημένο από ποτέ να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία, αλλά και να παταχθεί η διεθνής τρομοκρατία. Και ο κ. Σίσι τόνισε πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο Κυπριακό που να ακολουθηθεί το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τέλος υπεραμύνθηκε των διμερών και τριμερών συμφωνιών, ενώ υπερθεμάτισε τις συνεργασίες τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον τομέα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

«Η τριμερής συνεργασία μας δεν έχει στόχο να αποκλείσουμε κανέναν αλλά να δημιουργήσουμε συγκυρίες ευρύτερων συνεργασιών στην περιοχή» ανέφερε από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για να προσθέσει: «Η Αίγυπτος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο προσφυγικό και χαιρόμαστε που αυτό αναγνωρίζεται πλέον και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτέλους έφτασε η ώρα για μια σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου».

Η γραμματεία

O Κύπριος πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στη σύσταση μόνιμης γραμματείας παρακολούθησης των όσων συμφωνούνται στις τριμερείς Συνόδους Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με έδρα τη Λευκωσία. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η μόνιμη γραμματεία θα έχει συντονιστικό ρόλο, χωρίς να παρεμβαίνει πάντως σε εσωτερικές διαδικασίες των χωρών. Μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου, οι συμμετέχοντες παρακάθησαν σε σύντομο γεύμα, το οποίο διήρκησε ελάχιστα, καθώς οι αντιπροσωπείες αναχωρούσαν νωρίς το απόγευμα από την Κρήτη.

 

Διαβάστε επίσης :