Η θεομηνία πρόλαβε τις κατεδαφίσεις κτισμάτων σε αιγιαλούς και παραλίες

Χρειάστηκαν δύο χρόνια μιας αφόρητης γραφειοκρατίας, για να μπει στην τελική ευθεία η ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει την εκτέλεση της μεγάλης επιχείρησης κατεδαφίσεων, σε κτίσματα που απλώνονται προκλητικά καταλαμβάνοντας αιγιαλούς και παραλίες της Κρήτης.

Πρόκειται για κατεδαφίσεις που αφορούν σε τελεσίδικα πρωτόκολλα τα οποία για να εκδοθούν πέρασαν μια διαδρομή 10- 15 χρόνων μέχρι να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας και αναμένεται να εκτελεστούν στις αρχές της νέας χρονιάς. Αυτό ακριβώς το γεγονός είναι μέρος της απάντησης των ερωτημάτων που αναδύονται μετά την απερίγραπτη καταστροφή που προκάλεσε το ισχυρό κύμα των βροχοπτώσεων που έπληξαν την Κρήτη τις τελευταίες μέρες.

Η καταγεγραμμένη αδυναμία δηλαδή του κράτους να παρέμβει άμεσα και  δυναμικά, καταστέλλοντας εγκαίρως τις αυθαίρετες δραστηριότητες που αφορούν σε κτίσματα τα οποία προκαλούν ευθέως το κοινό αίσθημα καθώς καταπατούν παράνομα και προκλητικά  δημόσια έκταση σε αιγιαλό και παραλία και σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Η όλη διαδικασία για την δημοπράτηση του έργου, μέχρι την ανάδειξη του αναδόχου κράτησε δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων μάλιστα, δόθηκαν πολιτικές διαβεβαιώσεις για την επιτάχυνση της, λόγω της εφιαλτικής εθνικής τραγωδίας στο Μάτι. Παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις, τίποτα δεν επιτάχυνε την διαδικασία που θεωρητικά ενώ έπρεπε να γίνει με ρυθμούς express, ακολούθησε την πεπατημένη γραφειοκρατική οδό που διαβαίνει η δημοπράτηση κάθε δημόσιου έργου.

Θυμίζουμε ότι από το 2018 μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις και παρεμβάσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προς τα αρμόδια υπουργεία εκταμιεύθηκε το ποσό των 1.135.000 ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο μόλις την άνοιξη του 2019 για να βγει στον αέρα το έργο. Η εργολαβία δημοπρατήθηκε και ακολούθησε τον αργόσυρτο χορό του νόμου 4412 περί δημόσιων έργων με αποτέλεσμα η συμβασιοποίηση της να εκτιμάται ότι δε θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου.

Η «Π» επικοινώνησε με τη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης κ. Μαρία Κοζυράκη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οποίας θα έχουμε την τελική σύμβαση Δεκέμβρη αρχές Γενάρη δεν υπάρχει η δυνατότητα άλλης προσφυγής. Όπως είναι γνωστό, μετά τη δημοπράτηση του έργου, έγιναν δύο προσφυγές η πρώτη στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών και η δεύτερη στο Εφετείο που μόλις πρόσφατα απορρίφθηκε.

Μάλιστα υπό το βάρος των απωλειών και των απερίγραπτων καταστροφών που άφησαν πίσω τους τα κύματα κακοκαιρίας που χτύπησαν τη χώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, με επιστολή στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ζητούν ενημέρωση για το πως εξελίσσονται τα έργα των  κατεδαφίσεων.

Συγκεκριμένα ζητούν να επισπευστούν οι προσπάθειες για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες καθώς βρίσκονται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού – παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές.