ο θέμα της δημιουργία μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο

Η τελική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο συζήτησε χθες το θέμα της δημιουργία μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο, θα κρίνει το μέλλον της μεγάλης επένδυσης που σχεδιάζει ο Δήμος Ηρακλείου στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος Π. Ινιωτάκης, ο οποίος παρουσίασε το πλαίσιο του σχεδιασμού του Δήμου Ηρακλείου και όπως εξήγησε θα προχωρήσει στην ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης, μέσα από την οποία θα αποκρυσταλλωθεί  στην τελική μορφή του ο σχεδιασμός για τη δημιουργία μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο, αφού πρώτα δώσει το ΚΑΣ το πράσινο φως για τη μεγάλη επένδυση.

Ο ίδιος επικαλέστηκε την εισήγηση της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας που έχει δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αρθεί η παλαιότερη έγκριση που είχε δοθεί από το Υπουργείο για τη δημιουργία μαρίνας στον κόλπο του Δερματά.

Ο αντιδήμαρχος δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις σε σχέση με το πλαίσιο του σχεδιασμού, στο οποίο ο Δήμος δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του ότι επιθυμεί να εμπλέξει ιδιώτες, καθώς πρόκειται για μια κοστοβόρα επένδυση η οποία μπορεί να “περπατήσει” μέσα από ΣΤΙΔ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Όπως είπε, η μαρίνα αυτή θα αποτελέσει μέρος ενός παγκρήτιου δικτύου λιμένων τουριστικής χρήσης, που θα έχει στόχο την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη μαρίνα δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά με καμία άλλη μαρίνα θα έχει συμπληρωματική χρήση με υφιστάμενες ή μελλοντικές λιμενικές υποδομές, δηλαδή θα μπορούσε να λειτουργήσει συνδυαστικά με τις γειτονικές μαρίνες όπως αυτή του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου, των Μαλίων (όποτε αυτή ολοκληρωθεί) και φυσικά το λιμάνι του Ηρακλείου με τις αλλαγές που ο σχεδιασμός του Μaster Plan προωθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την ώθηση που θα δώσει το μεγάλο αυτό ναυταθλητικό έργο και με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα μπορέσουμε να αναδείξουμε και παράλληλα να  αναβαθμίσουμε την ευρύτερη περιοχή του δυτικού ιστού της πόλης, καθιστώντας την έναν πόλο έλξης και έναν τόπο ιδιαίτερα υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών για τους πολίτες που διαμένουν στην περιοχή αυτή.

Ταυτόχρονα, θα ολοκληρωθούν έργα πολιτικής προστασίας που έχουν να κάνουν με τον ποταμό Γιόφυρο που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο κ. Ινιωτάκης
Επίσης δύο διαδρομές εκπαιδευτικές, για φυτά και πουλιά, ένα περίπτερο ενημέρωσης,

Ο κ. Ινιωτάκης επικαλέστηκε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συνηγορία των τοπικών φορέων που έχουν δώσει το πράσινο φως, προκειμένου να προχωρήσει καταρχήν η έγκριση και χωροθέτηση της μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι  θα πρέπει να προχωρήσει στην εκπόνηση μιας σειράς τεχνικών μελετών σε προκαταρκτικό στάδιο και συγκεκριμένα τοπογραφική – βυθομετρική αποτύπωση της περιοχής.

Επίσης, προκαταρτική μελέτη λιμενικών έργων, γεωλογική, ακτομηχανική και ιζηματολογική αναγνώριση της παράκτιας ζώνης, όπως επίσης και γεωτεχνική έκθεση.

Αντίστοιχα, απαιτείται μελέτη προκαταρτικού προσδιορισμού περιβαλλοντικών απαιτήσεων και μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η οικονομοτεχνική μελέτη θα αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η μαρίνα καθώς και τα τελικά ακριβή γεωμετρικά χαρακτηριστικά της.

Και σε αυτό το στάδιο της μελέτης θα γνωμοδοτήσουν αρμόδια Υπουργεία και φορείς, με τελικό στόχο τη χωροθέτηση της μαρίνας με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο από τα συναρμόδια υπουργεία.