χερσαία ζώνη

Κλείνει και τυπικά το κεφάλαιο της μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης σε ό,τι  αφορά στην παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηρακλείου, καθώς επικυρώνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο το τελικό κείμενο το οποίο εμπεριέχει και τις τελευταίες παρατηρήσεις που έγιναν σε ό,τι αφορά στη χάραξη της χερσαίας ζώνης.

Όπως είναι γνωστό, το κεφάλαιο της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης αποτέλεσε για δεκαετίες προμετωπίδα διεκδίκησης της Λότζια, που είχε τεκμηριώσει μια συγκροτημένη επιχειρηματολογία που δομείται στο γεγονός ότι η δραστηριότητα που αναπτύσσεται έξω από τα κάγκελα του λιμανιού συνδέεται άρρηκτα με την πολεοδομική λειτουργία της πόλης.

Η «προαιώνια» διεκδίκηση του Δήμου Ηρακλείου πέρασε κυριολεκτικά από «φωτιά και σίδερο» και η οδός Σοφολή Βενιζέλου μετατράπηκε σε «εμπόλεμη ζώνη» καθώς επί σειρά ετών βρισκόταν σε εξέλιξη μια απίστευτη αντιπαράθεση με τον ΟΛΗ.

Βεβαίως όλο το κλίμα αυτό έχει πλήρως αναστραφεί, και σήμερα οι συνεργασία των δύο πλευρών είναι χωρίς υπερβολή υποδειγματική, γεγονός που απορρέει και από το γεγονός ότι κατάφεραν να συνθέσουν παραγωγικά τις θέσεις τους σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, κάτι που έχει ενδιαφέρον αν θα εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο σε ό,τι αφορά στην παραχώρηση της χρήσης του «Μαρίνα».

Θυμίζουμε ότι η διαδικασία παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στη Λότζια, είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος που άνοιξε το δρόμο στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να περάσει στη δικαιοδοσία του Δήμου Ηρακλείου η έκταση που αναπτύσσεται έξω από τα κάγκελα του λιμανιού (η οποία  δεν συνδέεται με τη λιμενική δραστηριότητα) και νοτίως με εξαίρεση κάποια συγκεκριμένα σημεία τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία του Λιμανιού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποια συγκεκριμένα σημεία που βρίσκονται νότια στα κάγκελα του λιμανιού επί της χερσαίας ζώνης  όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις του Θεατρικού Σταθμού, του ΚΤΕΛ, και  του Λιμενικού Περίπτερου παραμένουν στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Λιμένος.

Ακριβώς στο σημείο αυτό, ΟΛΗ και Δήμος αρχίζουν να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, διότι ο δήμος Ηρακλείου με απόφαση του την οποία έχει μάλιστα ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, έχει αξιώσεις τόσο για το Μαρίνα όσο και για το Θεατρικό Σταθμό.

Ειδικότερα η θέση που έχει υιοθετήσει η Λότζια είναι το κτήριο του  Θεατρικού Σταθμού να  παραμένει στην ιδιοκτησία του ΟΛΗ αλλά να παραχωρηθεί η χρήση του στο δήμο Ηρακλείου  για 40 χρόνια. Η πλευρά του δήμου εκτιμά ότι ο θεατρικός σταθμός είναι ένας χώρος που είναι λειτουργικά ενταγμένος στην πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης την οποία χρόνια τώρα συντονίζει η Λότζια.

Άρα η όποια διατάραξη αυτής της σχέσης, θα έχει παρενέργειες σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την κοινωνία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά του ΟΛΗ έχει ξεκαθαρίσει ότι το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση διότι αφορά σε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.