Η προσεκτική έρευνα, η παρατηρητικότητα αλλά και η πείρα του παρελθόντος των λιμενικών της Ιεράπετρας ήταν οι λόγοι που… «πήραν στο πιάτο» οι γαλλικές και σενεγαλέζικες Αρχές την υπόθεση με την ποσότητα – μαμούθ κοκαΐνης στις ακτές της Σενεγάλης!
Η «Π» παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της μεγάλης επιτυχίας Γάλλων και Σενεγαλέζων, οι οποίοι στηρίχθηκαν σε πληροφορία που τους έδωσαν οι λιμενικοί της Ιεράπετρας και είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση δύο τόνων του ναρκωτικού.
Η επιχείρηση όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2021 σε θαλάσσια περιοχή του ατλαντικού ωκεανού, περίπου 220 μίλια ανοιχτά των ακτών της Σενεγάλης.
Στην περιοχή αυτή, όπου έπλεαν πλοία του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας και πετούσαν γαλλικά αεροσκάφη, εντοπίστηκε σκάφος με την ονομασία «La Rosa», στο οποίο επέβαιναν μέλη διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών.
Μετά από επιχείρηση πάνοπλων Γάλλων, ακινητοποιήθηκαν οι διακινητές και κατασχέθηκαν δύο τόνοι καθαρής κοκαΐνης, ενώ συνελήφθησαν τα πέντε μέλη του πληρώματος του σκάφους.
Όπως αποκαλύπτεται, η επιτυχία είχε ελληνικό… άρωμα.
Το σκάφος με τα ναρκωτικά είχε περάσει από την Ιεράπετρα Κρήτης, όπου οι Έλληνες λιμενικοί είχαν την πληροφορία ότι μεταφέρει κοκαΐνη.
Το ελληνικό Λιμενικό, χρησιμοποιώντας τεχνικά μέσα, άρχισε να παρακολουθεί το σκάφος, έδωσε την κατάλληλη στιγμή την πληροφορία στις γαλλικές Αρχές και έτσι κατέστη εφικτό να συλληφθούν οι διακινητές και να κατασχεθούν τα ναρκωτικά.
Οι διακινητές είχαν τοποθετήσει την κοκαΐνη μέσα σε αδιάβροχους σάκους.
Βρήκαν τις καβάτζες
Το “La Rosa”, σημαίας Πολωνίας, είχε αναχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι από λιμάνι της Τουρκίας. Λόγω καιρικών συνθηκών, πλησιάζοντας την Κρήτη, χρειάστηκε να δέσει ανοικτά, καθώς έπνεαν άνεμοι εκείνη την ημέρα- αν και καλοκαίρι- εντάσεως 8 με 9 μποφόρ. Στο σκάφος επέβαιναν πέντε ναυτικοί, όλοι τους Τούρκοι. Τα στελέχη του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας ενημερώθηκαν για την παρουσία του και έκριναν σκόπιμο να προχωρήσουν σε έλεγχο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού της λιμενικής Αρχής ανέβηκαν στο σκάφος για να προχωρήσει η διαδικασία.
Άλλοι ανέλαβαν τον έλεγχο των εγγράφων του πλοίου, άλλοι έλεγξαν το τουρκικό πλήρωμα και άλλοι λιμενικοί προχώρησαν σε έλεγχο όλων των χώρων του. Η πρώτη εικόνα έδειξε ότι όλα πήγαιναν πρίμα, μέχρι που κάποιες περίεργες παρεμβάσεις κίνησαν την περιέργεια των λιμενικών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το μόνο στοιχείο που έδειχνε ότι κάτι ίσως συμβαίνει ήταν ότι το σκάφος είχε αφθονία καυσίμου, ποσότητα δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα δικαιολογούσε ένα σκάφος που εκτελεί δρομολόγια όπως το “La Rosa”.
Δεν είχαν βρεθεί ναρκωτικά, τότε, ενώ και οι πέντε Τούρκοι που ελέγχθηκαν προέκυψε ότι δεν απασχολούν τις ελληνικές ή τις διεθνείς διωκτικές Αρχές. Μάλιστα και οι πέντε ήταν πρόθυμοι σε κάθε έλεγχο και φαινόταν ότι είναι ναυτικοί με αρκετά χρόνια στη θάλασσα. Όμως, η παρατηρητικότητα των λιμενικών που έκαναν έλεγχο στους χώρους «χτύπησε καμπανάκι» στα στελέχη του λιμεναρχείου Ιεράπετρας.
Διαπίστωσαν ότι είχαν δημιουργηθεί και μάλιστα προσφάτως, ειδικοί χώροι για την απόκρυψη φορτίων που δεν θα έπρεπε να είναι σε εμφανή σημεία. Το στοιχείο αυτό «καταγράφηκε» από τους διενεργούντες τον έλεγχο, χωρίς όμως οι Τούρκοι να καταλάβουν το παραμικρό. Το “La Rosa”, αφού ελέγχθηκε, παρέμεινε στην Ιεράπετρα δύο ημέρες και στη συνέχεια αναχώρησε.
Ωστόσο, για τους ειδικά διαμορφωμένους αλλά άδειους τότε χώρους κρίθηκε σκόπιμο ότι θα πρέπει να ενημερωθεί το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος κι εκείνο με τη σειρά του στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας, ενημέρωσε τις Αρχές άλλων χωρών.
Ο έλεγχός του και η κατάσχεση των δύο τόνων κοκαΐνης έγινε όπως προαναφέρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και οι λιμενικοί από την Ιεράπετρα ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις τέσσερις ημέρες μετά από την ηγεσία του Λ.Σ.
Το “Celine Star”
Το 2018 το Λιμεναρχείο της Ιεράπετρας είχε και πάλι πρωταγωνιστήσει στον εντοπισμό ενός σκάφους που μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Είχαν βρει στα αμπάρια του αλιευτικού “Celine Star” ενάμιση τόνο χασίς, η αξία του οποίου είχε υπολογιστεί στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Τότε τα στελέχη του Λ.Σ. είδαν ότι τα μέτρα που αναγράφονταν στα βιβλία του σκάφους δεν ήταν τα ίδια με εκείνα που προέκυψαν από τις μετρήσεις που έκαναν. «Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μια σημαντική διαφορά ως προς το πραγματικό μήκος του πλοίου, μια διαφορά που μαρτυρούσε ότι ένα τμήμα του σκάφους είχε «εξαφανιστεί».
Όμως και η απουσία αλιευτικού εξοπλισμού, αν και επρόκειτο για αλιευτικό σκάφος, ήταν ένα ακόμα από τα στοιχεία που ενίσχυαν τις υποψίες.
Πράγματι και παρά το γεγονός ότι ο σκύλος ανιχνευτής από τα Χανιά δεν είχε μυρίσει τα ναρκωτικά, οι λιμενικοί της Ιεράπετρας επέμειναν, ενώ παράλληλα ενημέρωσαν την Αθήνα γι’ αυτή την αναντιστοιχία, που είχε εκτός των άλλων ως αποτέλεσμα και την κάθοδο κλιμακίου από την Αθήνα για περαιτέρω διερεύνηση με τα γνωστά αποτελέσματα.