Με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να πιάσουν την «καλή» οι εμπλεκόμενοι στην εγκληματική ομάδα που σύμφωνα με την Αστυνομία έκανε συστηματικά λαθρανασκαφές με σκοπό την αρχαιοκαπηλία σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Όμως όλο και κάτι συνέβαινε και ματαίωνε τα σχέδιά τους, τουλάχιστον τους μήνες που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τους αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Σε μία περίπτωση, στο Χαρασό, το μηχάνημα που είχαν επιστρατεύσει για την ανασκαφή δεν επαρκούσε για να σκάψει σε βάθος 6-7 μέτρων, όπως οι ίδιοι είχαν υπολογίσει, και έτσι τα μάζεψαν και έφυγαν. Σε άλλη περίπτωση επιχείρησαν αυτοψία με μία μικρή τσάπα, όμως επειδή υπήρχε κοντά κόσμος, ανέβαλαν τα σχέδιά τους για την χειμερινή περίοδο.
Στην περιοχή της Γαλίφας φέρονται να ετοίμαζαν ανασκαφή όμως επειδή σε απόσταση 800 μέτρων βρισκόταν θερμοκήπιο φοβήθηκαν ότι ο ήχος του μηχανήματος θα γίνει αντιληπτός λόγω της άπνοιας που επικρατούσε.
Από τις 17 Ιουλίου οπότε και τέθηκε υπό παρακολούθηση το τηλέφωνο ενός 61χρονου από χωριό του Αρκαλοχωρίου οι αστυνομικοί μιλούν για τρεις περιπτώσεις παράνομης ανασκαφής, στις 26 Ιουλίου, στις 4 Αυγούστου και στις 10 Σεπτεμβρίου στην Έμπαρο και σε περιοχές του δήμου Γουβών.
Ακόμα στην δικογραφία καταγράφονται πέντε περιπτώσεις αυτοψιών (μεταξύ άλλων σε Βορίτσι, Γαλίφα και Σμάρι) και τρεις περιπτώσεις απόπειρας λαθρανασκαφών.
Ο συντονιστής
Από τους δέκα συνολικά κατηγορούμενους που περιλαμβάνει η δικογραφία η ΕΛΑΣ αποδίδει ρόλο συντονιστή σε δύο Κρητικούς, 61 και 62 ετών. Αυτοί οι δύο είχαν αναλάβει και τις επικοινωνίες με τον 50χρονο γεωλόγο και τον 60χρονο συνταξιούχο αστυνομικό, οι οποίοι διαμένουν στην Αθήνα.
Ειδικότερα για τον γεωλόγο αναφέρεται ότι ως γνώστης της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου κατηύθυνε την ομάδα του Ηρακλείου για τα σημεία των λαθρανασκαφών, δίνοντας τις απαραίτητες συντεταγμένες. Τα στίγματα των γεωγραφικών συντεταγμένων αποστέλλονταν ηλεκτρονικά. Στον συνταξιούχο αστυνομικό αποδίδεται ότι θα παραλάμβανε τα ανευρεθέντα αρχαία με σκοπό την πώλησή τους στο νομό Αττικής.
Στην δικογραφία επισημαίνεται ότι κατά τον χρόνο διενέργειας των παράνομων λαθρανασκαφών οι εμπλεκόμενοι ελάμβαναν αυστηρά μέτρα προστασίας για να αποφύγουν το ενδεχόμενο εντοπισμού και σύλληψής τους από τις διωκτικές Αρχές.
Έτσι αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι απενεργοποιούσαν τις συσκευές των κινητών τηλεφώνων τους μέσω των δεδομένων της υπηρεσίας GPRS. Επεδίωκαν για τις μετακινήσεις τους να χρησιμοποιούν μη ιδιόκτητα οχήματα προκειμένου να προσεγγίζουν όσο το δυνατόν αθέατα τα σημεία στα οποία ενεργούσαν τις λαθρανασκαφές. Άφηναν τα οχήματα σε μεγάλη απόσταση από τον χώρο όπου έσκαβαν.
Στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις που σχετίζονταν είτε με την επαγγελματική τους ενασχόληση είτε με παρεμφερείς δράσεις. Οι τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν ήταν «πακιστανικές». Μεταξύ των εκατοντάδων συνομιλιών που περιλαμβάνονται στην δικογραφία αναφέρεται μεταξύ άλλων:
-Δεν μου είχες πει ότι ήθελες να πάμε να ψάξουμε για λίρες;
-Αλλά πρέπει να έρθει ο άλλος να μου δείξει…
Σε άλλο διάλογο αναφέρεται:
-Ε βρήκαμε… νεράκι!
-Ναι, ε;
-Κάπου, ναι. Και είμαστε στα παζάρια τώρα.
-Υπάρχει δηλαδή καλή προοπτική;
-Στα παζάρια ναι, ναι.
-Και πότε με το καλό;
-Ε δεν ξέρω, κανονίζει αυτός που θα το βγάλει το ..νερό. Δεν γίνεται. Εκεί που έχει φθάσει η δουλειά τώρα…Έχω απογοητευτεί πολλές φορές Οπότε τώρα άστο να πάει όπως είναι. Να πάει μονάχο του. Ούτε σπρωχτό.
Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρεται:
-Κάνω προεόρτια εγώ. Κατάλαβες για την επιτυχία.
-Ωραιότατα
-Θα δεις ότι όλα θα πάνε καλά
-Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί
-Να πάμε φάμε και ένα καλό ψαράκι
-Ναι;
-Στην Πλάκα.
Το τσουκάλι με τις λίρες και η συσκευή παρακολούθησης
Στην δικογραφία γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον συνταξιούχο αστυνομικό ένας εκ των εμπλεκόμενων Κρητικών. Ο τελευταίος φέρεται να λέει στον πρώτο ότι είχε βρει ένα χάλκινο τσικάλι που περιείχε πέντε χρυσές λίρες, τις οποίες μοιράστηκαν.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ήλπιζαν ότι το τσουκάλι θα ήταν γεμάτο και προσδοκούσαν υπέρογκο οικονομικό όφελος. Πρόκειται για τον ίδιο Κρητικό που στις 13 Ιουλίου εντόπισε στο όχημά του μία συσκευή παρακολούθησης, προσφεύγοντας μάλιστα στον Εισαγγελέα Ηρακλείου.
Κατά την ΕΛΑΣ «μετά την ανεύρεση της συσκευής παρακολούθησης τα μέλη της ομάδας αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά τις ενέργειές τους, φοβούμενα το ενδεχόμενο ανακάλυψής τους». Έτσι άλλαζαν τους τόπους συναντήσεώς τους αλλά και τα δρομολόγιά τους.
Κακουργηματικές διώξεις
Χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα υπηρεσίας Ηρακλείου ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων ενώ σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί και ο 50χρονος γεωλόγος, ο οποίος συνελήφθη στην Αθήνα.
Ο πρώτος πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη.
Οι διώξεις που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι είναι για παράνομη ανασκαφή τετελεσμένη και σε απόπειρα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και άμεση συνέργεια σε αυτήν τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα, συμμορία, παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.