Μες τον πιο αυθεντικό τρόπο, η ανοιξιάτικη Σητεία φιλοξένησε τις προηγούμενες ημέρες τον 7ο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου “Athena”.
Πρόκειται για ένα διαγωνισμό παγκόσμιου κύρους όπου 30 κριτές από 12 χώρες δοκίμασαν και βαθμολόγησαν πάνω από 550 ελαιόλαδα, από 24 χώρες του κόσμου.
Δημιουργός του Athena είναι ο κ. Ντίνος Στεργίδης και το κίνητρο για την θεσμοθέτησή του, ήταν η εδραίωση του ελληνικού λαδιού στην διεθνή σκηνή, ενώ πρόεδρος του διαγωνισμού είναι η κ. Μαρία Κατσούλη.
Η επιλογή της Σητείας, έγινε γιατί πρόκειται για μια πόλη ταυτισμένη με την ελαιοκαλλιέργεια και το ελαιόλαδό της είναι παγκοσμίου κλάσης και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για την φινέτσα που το διακρίνει.
Ενθουσιώδη ήταν τα σχόλια των ξένων κριτών για την υποδειγματική φιλοξενία τους καθώς το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις και γεύμα στη Μονή Τοπλού, στον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου, στον Μόχλο, στο χωριό Πεύκοι, όπου οι κριτές “υιοθέτησαν” μια αρχαία ελιά.
“Αρώματα, γεύσεις, ιστορία, παράδοση, σεβασμός, επαγγελματισμός, σπουδαίοι άνθρωποι”.
Αυτά έζησαν και έγραψαν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό επιστρέφοντας στις πατρίδες τους. Ενθουσιάστηκαν όχι μόνο από την διοργάνωση στο “Sitia Beach” αλλά και από την ιδιαίτερα ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων που αγκάλιασαν με κάθε τρόπο τον διαγωνισμό της Vinetum.
Τον Athena στήριξαν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Δήμος Σητείας το Επιμελητήριο Λασιθίου, ο Οργανισμός Ανάπτυξης, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ένωση Ξενοδόχων Σητείας, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, εθελοντές και χορηγοί.
Αιωνόβιες ελιές και κρητικό γλέντι
Ο διεθνής διαγωνισμός “έκλεισε” με τα εγκαίνια ενός μονοπατιού που διασχίζει το δάσος αιωνόβιων ελαιοδέντρων του χωριού Πεύκοι, με την υιοθέτηση από τους κριτές μιας αρχαίας ελιάς, αλλά και ένα γνήσιο κρητικό γλέντι που στήθηκε στην “Πιπεριά”.
Το τραπέζι περιλάμβανε από ασκορδουλάκους, μαραθόπιτες, κολοκυθανθούς και ομελέτα με άγρια σπαράγγια, μέχρι αρνί με ασκολύμπρους και γλυκό μύρτιλο.
Η διενέργεια ενός διαγωνισμού με παγκόσμιο κύρος στην Ελλάδα, δίνει υπεραξία στο ελληνικό λάδι, ενώ όπως είπε στην “Π” η πρόεδρος του Athena κ. Μαρία Κατσούλη, η οποία κατάγεται από την Κρήτη, το κρητικό ελαιόλαδο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια σημαντική ανοδική πορεία, δίνοντας αισιοδοξία για το μέλλον.
“Αν μπορούσα να σας μεταφέρω τα λόγια που ακούσαμε από τους ξένους καλεσμένους του διαγωνισμού, μα και από εκείνους που επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τη Σητεία, θα καταλαβαίνατε ότι γνώρισαν έναν παράδεισο.
Μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του, που καθρεπτίζουν την ομορφιά και ουσία του τόπου τους” έγραψε η δημοσιογράφος Βίκυ Βαμιεδάκη, η οποία συμμετείχε στην διοργάνωση ,ενώ ο γνωστός Κρητικός σεφ Μανώλης Παπουτσάκης που συμμετείχε στον διαγωνισμό σημείωσε:
“Στην Σητεία, σε αυτό τον ακόμα παρθένο τόπο που ξεχειλίζει αυθεντικότητα και που κρατά ζωντανή μια Κρήτη που οφείλουμε να μην αφήσουμε να ξεχαστεί, δοκίμασα σπουδαία ελαιόλαδα, συνομίλησα με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους γευσιγνώστες παγκοσμίου φήμης, εξάσκησα περισσότερο την αξιολογική μου ικανότητα
και
διαπίστωσα για άλλη μια φορά πως στην Κρήτη, αν τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες καλλιέργειας, συγκομιδής, μεταφοράς, παραγωγής και συσκευασίας μπορούμε να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε σπουδαία ελαιόλαδα από ολόκληρο τον κόσμο.
Έτσι, πρέπει να λάμπει το κρητικό ελαιόλαδο και να φτάνει το φως του στα πέρατα του κόσμου”.
Η απονομή των βραβείων του Athena θα γίνει στα τέλη Μαΐου στο Ζάππειο Μέγαρο.