Τον Ιούλιο του 2007 η “Π” έκανε πρωτοσέλιδο την τότε ερευνήτρια του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου με τον σκύλο της, την Λάρα, τον πρώτο σκύλο οδηγό τυφλών της Ελλάδας.
Η Λάρα, που υπήρξε σύμβολο των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, ενώ παράλληλα οδήγησε και στην ίδρυση της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών Lara Guide Dog School, πέρασε την Τρίτη τη γέφυρα του ουράνιου τόξου και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 16 ετών, έχοντας μέχρι το τέλος δίπλα της την Ιωάννα-Μαρία, που έχασε ένα πολύτιμο κομμάτι της ζωής της.
Η ίδια, ως αποχαιρετισμό, έγραψε στην σελίδα της στο Facebook: “Όταν πρωτοκράτησα τη λαβή που με συνέδεε με το σκύλο, σάστισα: ήξερα πως πηγαίνω προς μια κατεύθυνση, μα συνάμα, ένιωθα μια απρόσμενα οικεία δύναμη, να με κατευθύνει κάπου αλλού.
Αυτόματα, κόλλησα τα πόδια μου στο έδαφος.
Τότε, άκουσα τη φωνή του εκπαιδευτή που μου φώναζε: “Follow the Dog!” Κι αυτό έκανα: I followed the Dog. Λάρα: 03/05/2003-26/03/19. ????
Photo: Bastian Parschau για την Anna Konstantoulaki, “Πατρίς” Καθημερινή Πρωινή Εφημερίδα”.
Στην κορυφή της ανάρτησης υπήρχε η φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει η “Π” παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον πρώτο σκύλο οδηγό τυφλών, κάτι σχεδόν άγνωστο έως τότε για τους περισσότερους.
Η σχολή σκύλων – οδηγών, από την πλευρά της έγραψε: «Το τέλος μιας εποχής, η αρχή μιας άλλης.
Η Λάρα, ο πρώτος σκύλος – οδηγός τυφλών της Ελλάδας, πέρασε υπερήφανα τη γέφυρα του ουράνιου τόξου, στην ηλικία των 16 ετών!
Περισσότερο απο ποτέ θα μείνουμε ενωμένοι για να υποστηρίξουμε το όραμά σου! Λαράκι θα μας λείπεις και θα σε θυμόμαστε πάντα!».
Η Λάρα εργάστηκε ως σκύλος-οδηγός από τον Οκτώβριο του 2005 έως το 2009 και ακολουθώντας πιστά την Ιωάννα-Μαρία έχει ζήσει και ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου.
Μεταξύ άλλων είχε κάνει 16 ταξίδια με πλοίο, 68 αεροπορικές πτήσεις και αμέτρητα ταξίδια με τρένα, λεωφορεία, μετρό, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σεμινάρια και επισκέφθηκε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.
Από τα τέλη του 2004 έως σήμερα η Λάρα συνεισέφερε μαζί με άλλους να:
– Ενεργοποιηθεί η εγκύκλιος για την επιβίβαση των Σκύλων-Οδηγών Τυφλών στα τραίνα του ΟΣΕ. – Επιτρέπεται η επιβίβαση των σκύλων-οδηγών τυφλών στα πλοία.
– Επιτρέπεται η επιβίβαση των Σκύλων-Οδηγών Τυφλών στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής.
– Επιτρέπεται η επιβίβαση των ακύλων-οδηγών τυφλών στο Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης καθώς και στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Κρήτης.
– Επιτρέπεται η επιβίβαση των σκύλων-οδηγών τυφλών στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης.
– Επιτρέπεται η είσοδος των σκύλων-οδηγών τυφλών σε πολλά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θες/νίκης και της Κρήτης.
“Η Λάρα είναι η μεγάλη μου αγάπη”
Η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου στην πρώτη της συνέντευξη στην “Π”, τον Ιούλιο του 2007, είχε μιλήσει για τη ζωή της αλλά και τη μοναδική σχέση της με την Λάρα.
Ερ.: Να μιλήσουμε και για τον σκύλο σου τη Λάρα. Τι σου έχει μάθει, τι του έχεις μάθει, τι είναι για σένα αυτό το σκυλί;
Απ.: “Ο σκύλος μου μʼ έμαθε να είμαι άνθρωπος. Εγώ του έχω μάθει νʼ αγαπά τους ανθρώπους, αλλά δεν ξέρω αν τελικά αυτό θα του βγει σε καλό. Η Λάρα είναι μια σταρ και η μεγάλη μου αγάπη. Είναι κοντότριχο μαύρο Show Labrador – Retriever και σκύλος-οδηγός τυφλών.
Εκπαιδεύτηκε επί 1,5 χρόνο. Δουλειά της είναι να με οδηγεί εκεί που θέλω να πάω με ασφάλεια. Να βρίσκει διαβάσεις, πόρτες, καθίσματα, να περνάμε μέσα από τον κόσμο, τα εμπόδια, να ανεβοκατεβαίνουμε τα σκαλιά, να ακούει στις εντολές «δεξιά, αριστερά, ακολούθα»…
Να με αγαπάει, να με γλείφει, να με ξαναγλείφει, να μου ρουθουνίζει, να με κοιτάζει με τα γυαλιστερά της ματάκια, να παίζουμε, να ακουμπάει το κεφαλάκι της στο πόδι μου, να αναστενάζει… Όλα αυτά τα κάνει.
«Retriever – to Retrieve» σημαίνει στα Αγγλικά «Ανάνηψη – επαναφορά», αυτά τα σκυλιά επαναφέρουν τον άνθρωπο στη φυσιολογική του κατάσταση”.
Ερ.: Δεν έχεις δει ποτέ στην ζωή σου και δεν μπορώ να καταλάβω πώς αντιλαμβάνεσαι με τέτοια ακρίβεια τον κόσμο, τους ανθρώπους, τη φύση γύρω σου.
Όταν για παράδειγμα σʼ ακούω να μιλάς για τον σκύλο σου, για τις εκφράσεις που παίρνει και τις περιγράφεις είναι σα να τον βλέπεις ακριβώς όπως τον βλέπω κι εγώ. Πώς γίνεται αυτό;
Απ.: “Δεν ξέρω πώς βλέπεις εσύ. Είναι μια αίσθηση που δεν έχει απομονωθεί ακόμα στο εργαστήριο. Με τον ήχο και τον αέρα πρέπει να συμβαίνει κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει με την όραση. Παίρνω στοιχεία από το περιβάλλον και δημιουργώ νοερούς χάρτες.
Τώρα, με τη Λάρα itʼs a love affair! Είμαι ερωτευμένη μαζί της και αυτή μαζί μου και νομίζω πως όλοι ξέρουν τι τηλεπαθητικά και τέτοια παίζουν μεταξύ ερωτευμένων!
Παρεμπιπτόντως, ο έρωτας έχει πολλές μορφές και πολλές εκφράσεις, αλλά μόνο τέσσερεις συμπερασματικές αντιδράσεις: επικοινωνία, αποδοτικότητα, κατανόηση, ευτυχία”.