Ελληνικό Ναυτικό

«Αν θέλεις την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο» έλεγε ο Λατίνος ποιητής Βιργίλιος και στην περίπτωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάτι τέτοιο φαίνεται πως υλοποιείται, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς.

Οι προκλητικές δηλώσεις τόσο του Ταγίπ Ερντογάν, όσο όμως και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, έχουν θέσει σε εγρήγορση όλο τον ελληνικό αμυντικό μηχανισμό, με τα κορυφαία διοικητικά στελέχη ωστόσο να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για τον τρόπο που κινείται η τουρκική πλευρά.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Άμυνας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι «εμπρηστικές» δηλώσεις της Τουρκίας που φθάνουν ως την Ελλάδα, αποτελούν μέρος μόνο μιας πολυεπίπεδης δημοσιογραφίας στην Τουρκία, οι οποίες μάλιστα διακινούνται εντέχνως προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα και να διαμορφώσουν την διεθνή ατζέντα.

Σε επίπεδο αξιωματούχων παράλληλα, είναι γνωστό πως η ρητορική Ερντογάν και Τσαβούσογλου, δεν εδράζονται στην πραγματικότητα, αλλά στις βλέψεις της Τουρκίας και στην πρόθεση της να προχωρήσει σε «παζάρια» με τη διεθνή κοινότητα, βλέποντας πως κάθε ημέρα που περνά αποκόπτεται και περισσότερο από τα διεθνή fora.

Την ίδια στιγμή υπάρχει η εσωτερική πληροφόρηση σε επίπεδο Ελλάδας, η οποία έχει μεταφερθεί έντεχνα προς την Τουρκία, ότι εφόσον οι απρόβλεπτοι Τούρκοι θελήσουν να κάνουν πράξη έστω και ένα μέρος από τις απειλές τους, η Ελλάδα δεν θα διστάσει και θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποτροπής, το οποίο ήδη έχει καταρτίσει το Πεντάγωνο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία μοιάζει σχεδόν απίθανο να φθάσει ως τα νότια της Κρήτης, αφού μια τέτοια στρατηγική, θα είναι η χειρότερη που θα μπορούσε να επιλέξει, με δεδομένο πως η Κρήτη είναι «αστακός» σε επίπεδο άμυνας, διαθέτοντας όχι μόνο πεζικό, ναυτικό και αεροπορία σε πλήρη ετοιμότητα, αλλά και τα πυραυλικά συστήματα S – 300 την αποτελεσματικότητα των οποίων δοκίμασε πρόσφατα στο πλαίσιο άσκησης, δείχνοντας τα «δόντια» στην Τουρκία.

Με δεδομένο πως οι Τούρκοι δεν έχουν την επιλογή του «λάθους» να κινηθούν προς την Κρήτη, ενδεχομένως να επιλέξουν τη δημιουργία αναστάτωσης ή «γκρίζων ζωνών» στην λεγόμενη περιοχή της Μεγίστης, η οποία περιλαμβάνει το Καστελόριζο, τη Στρογγύλη και τη Ρω.

Κοιτώντας κανείς το χάρτη, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί, ότι η περίπτωση της Μεγίστης, είναι ευκολότερη στην Τουρκία για να δημιουργήσει τετελεσμένα ή για να διεκδικήσει ελληνικά ύδατα.

Όμως, η Ελλάδα δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια και δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει οποιοδήποτε κυριαρχικό δικαίωμα της, ούτε στην συγκεκριμένη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι επίγειες δυνάμεις τόσο σε Καστελόριζο, όσο και σε Στρογγύλη, αλλά και Ρω, είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Στο Καστελόριζο μάλιστα, υπάρχει μόνιμα πυραυλάκατος ή τορπιλάκατος, υπάρχουν δυνάμεις του λιμενικού σώματος, δυνάμεις ακτοφυλακής, καθώς και δύο σκάφη τύπου Magna τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά Δυνάμεων Υποβρύχιων Καταστροφών.

Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή της Μεγίστης, ήδη έχουν αυξηθεί οι περιπολίες του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και των Ομάδων Υποβρύχιων Καταστροφών.

Πέρα από τα πλωτά μέσα, αλλά και τα μέσα που υπάρχουν σε κάθε νησί και βραχονησίδα, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει μια σειρά από όπλα ηλεκτρονικού πολέμου που έχει στα χέρια της και να ακινητοποιήσει άμεσα οποιοδήποτε ερευνητικό σκάφος.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν σχέδια και πρωτόκολλα ενεργοποίησης βάσεων και μονάδων, όπως της Ρόδου ή της Καρπάθου, εφόσον υπάρξει κάποια βαθύτερη κρίση.

«Δεν φοβόμαστε αυτά που βλέπουμε, αλλά αυτά που δεν βλέπουμε» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη του Ελληνικού Στρατού, που τονίζουν ότι η χώρα είναι απόλυτα έτοιμη να διαχειριστεί οποιοδήποτε συμβάν από πλευράς της Τουρκίας.

Αν υπάρχει φόβος για κάτι στην ελληνική πλευρά, είναι οι προσπάθειες της Τουρκίας να «σπάσει» την ελληνική άμυνα με «Δούρειους ίππους» όπως ιστιοφόρα σκάφη με ανυποψίαστους υποθετικά νέους, μια πρακτική που έχει εφαρμόσει κατ’ επανάληψη.

Πάντως, με βάση τους ιθύνοντες διαχείρισης της ελληνικής άμυνας, ένα σενάριο με ερευνητικά σκάφη και φρεγάτες που «απειλεί» ότι θα υλοποιήσει ο Ερντογάν, θεωρείται απίθανο, αν και ήδη υπάρχει σχέδιο πλήρους αποτροπής του.