Σε πολλές περιοχές της Κρήτης έχουν αρχίσει ήδη να μαζεύονται ελιές, παρά το γεγονός πως οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι οι αποδόσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι πολύ μικρότερες από το αναμενόμενο.
Παρ’ όλα αυτά, οι τρομακτικές ελλείψεις σε εργάτες γης, καθιστούν συγκεκριμένες συμπεριφορές έως επιβεβλημένες, αφού οι παραγωγοί φοβούνται ότι στη συνέχεια της ελαιοκομικής περιόδου, περιμένοντας τα «πολλά» μπορεί να χάσουν και τα λίγα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σε περιοχές της Μεσσαράς που παρουσιάζουν παραδοσιακά τις υψηλότερες αποδόσεις τα 5.5. – 6.1 κιλά ελιές δίνουν μόλις 1 κιλό ελαιόλαδο, όταν σε μια φυσιολογική χρονιά χρειάζονται σχεδόν τα μισά κιλά ελιών για την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν, με την ανοχή και την υποστήριξη των κατά τόπους ελαιοτριβείων, που σε μεγάλη τους πλειοψηφία επιλέγουν να ανοίξουν προκειμένου να μην … χάσουν πελάτες. Όλη αυτή η αναστάτωση βέβαια έχει δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις και προβλήματα στην αγορά, με τις τιμές να αυξομειώνονται κατά το δοκούν και παραγωγούς κι επιχειρηματίες να αναζητούν μια χρυσή τομή που φαίνεται ότι δεν υπάρχει.
Τα προβλήματα που παρατηρούνται μάλιστα, ανάγκασαν τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας να προχωρήσει σε μια σκληρή ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας και καυτηριάζονται μια σειρά από λάθη και παραλείψεις των τελευταίων ετών.
«Στην προηγούμενη διαβούλευση (Οκτώβριο 2020) για τις ανάγκες μετάκλησης ΠΤΧ την διετία 2021-2022, δεν υπήρχε η απαιτούμενη συμμετοχή από πλήθος αγροτικών φορέων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ΜΗΝ εγκριθούν 1.500 θέσεις εργατών γης για τον νόμο Λασιθίου, όπως ζητήσαμε ως Σύλλογος. Έτσι θα κερδίζαμε πολύτιμο χρόνο για την ομαλή διεκπεραίωση των υποθέσεων» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση όπου και προστίθεται:
Υπενθυμίζουμε ότι από τον Μάιο 2022 υπήρχαν ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις εργασίας για τον νόμο Λασιθίου, ενώ οι επόμενες νέες 750 θέσεις δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ την 26/8/2022.
«Από 4/5/2022 στα γραφεία του Συλλόγου μας έχουν συνταχθεί και κατατεθεί στο Τμήμα Αλλοδαπών Λασιθίου 474 φάκελοι εργατών γης. Από αυτούς, 308 φάκελοι έχουν πάρει έγκριση για αποστολή προς τις πρεσβείες. Σημειωτέον δε ότι η τελευταία έγκριση (για αποστολή υπόθεσης προς την πρεσβεία) καταγράφεται σε φάκελο όπου κατατέθηκε στο τμήμα Αλλοδαπών νόμου Λασιθίου στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. Δηλαδή συνολικά 50 μέρες μετά την κατάθεση».
Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας τονίζει πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αφορά στις ελληνικές πρεσβείες των χωρών που χειρίζονται θέματα των εργατών γης, ενώ επισημαίνει ότι οι φάκελοι που έχουν εγκριθεί από τα τμήματα αλλοδαπών στέλνονται στις πρεσβείες με έξοδα των ίδιων των αγροτών, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος παράδοσης τους.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι εκατοντάδες εργοδότες και οι εργάτες γης δίνουν καθημερινά αγώνα για τα κλείσουν ραντεβού λήψης βιομετρικών, χωρίς όμως ανταπόκριση καθώς δεν γίνεται δεκτό κανένα νέο αίτημα. Προκλητική δε είναι η λειτουργία της ηλεκτρονική πλατφόρμας για ορισμό ραντεβού, του Υπουργείου Εξωτερικών https://appointment.mfa.gr/en/reservations/aero/pakistan-grcon-isl/ )» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου όπου και προστίθεται:
«Αυτό που παρουσιάζεται είναι ΜΗ διαθεσιμότητα έως τον Φεβρουάριο 2023 ενώ στην συνέχεια δεν υπάρχει πεδίο για αλλαγή επιλογή. Συγχρόνως, εκδίδονται ορισμένες αποφάσεις απόρριψης των ενδιαφερομένων εργατών γης με αόριστη αιτιολογία. Για όλα αυτά έχουν ενημερωθεί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας και το σύνολο των διπλωματικών συνεργατών του. Αρνούνται όμως πεισματικά να πράξουν τα δέοντα για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα».
Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση διευκρινίζοντας ότι με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε τι ποσοστό θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η ελαιοκομιδή.
Όπως τονίζεται, είναι αναγκαίο να επισπευστούν διαδικασίες και να υπάρξουν άμεσες λύσεις, διότι βρισκόμαστε στο και πέντε, χωρίς ακόμα να έχουν βρεθεί ουσιαστικές απαντήσεις για μια χρονιά, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.