Στο επίκεντρο της τραπεζικής αγοράς στοχεύει να βρεθεί η Παγκρήτια Τράπεζα, μέσα από την απορρόφηση της HSBC η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Αυγούστου.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους απ’ όλη την Κρήτη στα κεντρικά της τράπεζας στο Ηράκλειο, ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Βαρθολομαίος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Παγκρήτια θα αποκτήσει εξειδικευμένο προσωπικό όπως και όλες τις κατηγορίες προϊόντων της τραπεζικής αγοράς και πρόσβαση στα επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων εταιρικών ομίλων.
Η Παγκρήτια με το «καλημέρα» της απόκτησης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της HSBC θα κερδίσει επιπλέον ενεργητικό συνολικής αξίας 95 εκατ. Ευρώ, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος.
«Η εκτίμησή μας είναι πως τελικά στα ταμεία θα εισρεύσουν περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Ακόμη, όμως και να κινηθούν χαμηλότερα – στο 1,2 δισ. ευρώ με 1,4 δισ. ευρώ – πρόκειται για τεράστια ρευστότητα», εξήγησε ο Chief Financial Officer της Παγκρήτιας, κ. Γιώργος Ξυφαράς. Σε κάθε περίπτωση, στη συμφωνία προβλέπεται προσαύξηση κατά 10 εκατ. ευρώ, χωρίς μεταβολή στο ύψος του τιμήματος, σε περίπτωση που υπάρξει μείωση των εσόδων της τάξεως του 70%.
Αναφέρεται ότι παράλληλα με την απόκτηση της HSBC η Παγκρήτια εισέρχεται στο χώρο του corporate και της ναυτιλίας, ενώ αναμένεται να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στο wealth management, χώρους στους οποίους δεν είχε ακόμη δραστηριοποιηθεί. Με βάση τις εκτιμήσεις, γίνεται λόγος για συνολικό ύψος καταθέσεων μετά την απορρόφηση της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η διοίκηση θέτει ως στόχο μετά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου από την αποχώρηση της HSBC από την ελληνική αγορά, οι καταθέτες της που έχουν στην κατοχή τους το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ θα παραμένουν στην τράπεζα του Ηρακλείου.
Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου το υποκατάστημα της HSBC στη Βουκουρεστίου θα αναγράφει το όνομα της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Επιπλέον θα προσθέσει στο δίκτυο της 15 καταστήματα. Η βρετανική τράπεζα παραδίδει και φεύγει από την Ελλάδα.
Ο κ. Γεώργιος Κουρλετάκης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος ξέρει την Παγκρήτια από μέσα από το 1998 λέει ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για τη μετεξέλιξη της τράπεζας.
Ο CEO κ Αντώνης Βαρθολομαίος ξεδίπλωσε τα σχέδια της επόμενης χρονιάς που προβλέπουν νέα ΑΜΚ που θα κινηθεί από τα 50 έως τα 70 εκατομμύρια ευρώ . Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι υπάρχει και η προοπτική εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Παγκρήτιας.
Το σχέδιο συγχώνευσης με την Attica bank είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η τράπεζα έχει στελεχωθεί με νέα στελέχη που προήλθαν από την εγχώρια αγορά με εμπειρία που φιλοδοξούν να κάνουν την τράπεζα πιο ισχυρή και κυρίως να «χτυπήσει» στα ίσια τον ανταγωνισμό, ο οποίος δεν θα μείνει στα επιτόκια αλλά θα δώσει έμφαση στην ποιότητα αναλαμβάνοντας ρόλου συμβούλου για τον δανειολήπτη, την επιχείρηση και τους νέους που θέλουν πρόσβαση σε τραπεζικό σύστημα.
Ο κ. Αντώνης Βαρθολομαίος σημείωσε ότι θα διατηρήσει την τραπεζική κουλτούρα που έχει αποκτήσει με τους «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που διεκδικούν χρηματοδότηση από 3 έως 7 εκατομμύρια ευρώ.
Η νέα κουλτούρα των καταστημάτων της τράπεζας βασίζεται στο γεγονός ότι το γραφείο του διευθυντή είναι το πρώτο που συναντά ο πελάτης όταν εισέρχεται στο κατάστημα, ενώ τα ταμεία βρίσκονται στο τέλος του καταστήματος.
Μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης που προσδιορίζεται στις αρχές Αυγούστου, το νέο σχήμα εκτιμάται ότι θα είναι πολύ ισχυρότερο τόσο σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών, όσο όμως και σε επίπεδο κεφαλαίων. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πέμπτος, ισχυρός τραπεζικός πόλος, η καρδιά του οποίου θα «χτυπά» στην Κρήτη.
Από την πλευρά της η Chief Operating Officer της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Ηρώ Φερεντίνου σχολίασε ότι από τον Μάιο του 2022 «κοινές ομάδες εργασίας δουλεύουν ακατάπαυστα, με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε στην τελική φάση της υλοποίησης». Σημειώνεται ότι η κ. Φερεντίνου έχει αναλάβει από κοινού με τον γενικό διευθυντή Πληροφορικής και Τεχνολογίας, κ. Σωτήρη Τριπολιτσιώτη να φέρουν σε πέρας το τεχνικό κομμάτι της συγχώνευσης, με σκοπό στα τέλη Ιουλίου όλα να είναι έτοιμα.
Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας, από την HSBC ενσωματώνεται το προσωπικό και τους σχεδόν 90.000 πελάτες, ενώ δημιουργούνται τα αντίστοιχα προϊόντα και υπηρεσίες που μέχρι πρότινος δεν διέθετε η Παγκρήτια, ώστε την επομένη κιόλας της συγχώνευσης η εξυπηρέτηση να είναι απρόσκοπτη. «Δεν έρχονται ούτε συστήματα ούτε διαδικασίες, παρά μόνο δεδομένα πελατών, γεγονός που μετριάζει σημαντικά τις όποιες δυσκολίες του εγχειρήματος», σημειώνουν τα στελέχη της Παγκρήτιας χαρακτηριστικά.