Κεραυνός εν …Τσίπρα ήταν για την Εκκλησία της Κρήτης τα όσα προσυμφώνησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, πίσω από την πλάτη τους, όπως υπογραμμίζουν, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους.
Οι Ιεράρχες της Κρήτης εμφανίζονται σφοδρά ενοχλημένοι για το γεγονός ότι παραγκωνίστηκαν πλήρως από τη συνάντηση αυτή, για το περιεχόμενο της οποίας ούτε ερωτήθηκαν ούτε καν ενημερώθηκαν. Ακόμα πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις των ιερέων του νησιού, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το προσχέδιο αυτό ως απαράδεκτο και καλούν τον λαό να σταθεί στο πλευρό τους.
Χθες, στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης υπήρχε μεγάλη κινητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο. Καταρχήν η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αναμένεται να ζητήσει να ενημερωθεί διεξοδικά για τα όσα συζητήθηκαν και εν συνεχεία θα ζητήσει να διατυπώσει και τις δικές της θέσεις.
«Εμείς δεν γνωρίζαμε το παραμικρό. Για την Εκκλησία της Κρήτης η διαδικασία ξεκινάει από σήμερα και τα σπουδαία το Σάββατο. Υπήρξε πλήρης αιφνιδιασμός, αυτό όμως ίσως είναι και για καλό» σχολίασε στην «Π» εκκλησιαστική πηγή.
Ενοχλημένη η Τοπική Εκκλησία, που κατέρχεται σε συνοδική συνεδρίαση το Σάββατο
«Δεν μας δεσμεύει μία τέτοια συμφωνία»
Η Εκκλησία της Κρήτης διοικητικά και πνευματικά υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έχει τον δικό της Καταστατικό Χάρτη. Αυτό σημαίνει ότι και νομικά υπάρχει διαφορετικό καθεστώς από αυτό της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, κ. Δημήτρης Μηλαθιανάκης, μιλώντας στην «Π» τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για μία σειρά ζητημάτων καθώς υπάρχουν πολλά κενά, πολλές ασάφειες και πολλά ερωτηματικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, δεν υπάρχει διαχωρισμός. «Απλώς ρυθμίζονται, εάν ρυθμίζονται, κάποια θέματα μισθοδοσίας και θέματα μέρους της περιουσίας». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος είναι ένα «πιασάρικο» θέμα για την κοινωνία.
Ο κ. Μηλαθιανάκης επισήμανε ότι τα όσα συζητήθηκαν δεν αφορούν την Κρήτη καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκφράζει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος. «Είμαστε αναπόσπαστο μέρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Για λόγους δεοντολογίας και ουσίας θα έπρεπε να κληθούμε και εμείς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν μπορεί να γίνεται μία συζήτηση, μία συμφωνία, ερήμην κάποιων που ούτε καν έχουν λάβει γνώση. Δεν μπορεί κανείς να δεσμεύει την Εκκλησία της Κρήτης και να μιλάει εις το όνομά της».
Αντίθετοι και οι κληρικοί της Κρήτης
Την πλήρη αντίθεσή του στα όσα συζητήθηκαν δίκην προθέσεων (όπως διευκρινίστηκε υπό το βάρος των αντιδράσεων) εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης. «Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να απαντήσουμε μέσα στον θυμό μας. Θα τοποθετηθούμε με σοβαρότητα όταν πέσει η σκόνη. Η Εκκλησία της Κρήτης, ο ανώτερος και ο κατώτερος κλήρος, είναι μία γροθιά για το συμφέρον του λαού μας» δήλωσε στην «Π». Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι θα ανέμενε από τον πρωθυπουργό και βουλευτή Ηρακλείου να έχει προσκαλέσει σε διάλογο τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Κρήτης υπάρχουν 1000 ιερείς.
Ενοχλημένο και το Φανάρι
Προ εκπλήξεως βρέθηκε και το Φανάρι για τη συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου, αφού εμφανίζεται να είχε πλήρη άγνοια, γεγονός που έχει ενοχλήσει έντονα το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο υπάγονται η Εκκλησία της Κρήτης και των Δωδεκαννήσων, δηλαδή συνολικά 14 Μητροπόλεις.
Επισήμως το Φανάρι κρατά χαμηλούς τόνους, αναμένει να ενημερωθεί για τα επιμέρους θέματα της συνάντησης που τέθηκαν στο τραπέζι μεταξύ του πρωθυπουργού και του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας για να τοποθετηθεί με ψυχραιμία.
Πάντως, σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε ότι «η συμφωνία αυτή δεν αφορά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».