Η ομάδα Ίκαρος της 3ης ΕΜΑΚ
Η ομάδα Ίκαρος της 3ης ΕΜΑΚ

Η προσφορά της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης στο κοινωνικό σύνολο είναι σε όλους γνωστή. Άρτια εκπαιδευμένοι πυροσβέστες που καλούνται συνήθως να σώσουν ανθρώπους, να προλάβουν επικίνδυνες καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους, ενώ  μέχρι και διασώσεις ζώων περιλαμβάνει το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων τους.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης είναι πλέον η Μονάδα εκείνη, η οποία μαζί με την αντίστοιχη της Αθήνας,  διαθέτει επισήμως εδώ και λίγες ημέρες τη δική της ομάδα μη στελεχωμένων αεροσκαφών (drones), τα οποία δίνουν τη δική τους μάχη από … αέρος για την προστασία και την ασφάλεια του ανθρώπου, την προστασία περιουσιών, την έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση πυρκαγιών, αλλά και τον εντοπισμό δραστών κακόβουλων ενεργειών.

Η ομάδα drone της 3ης ΕΜΑΚ
Το drone είναι αόρατο τις περισσότερες φορές αλλά αποτελεσματικό

Μια σημαντική διάκριση για τα στελέχη της ΕΜΑΚ του νησιού, η οποία μόνο τυχαία δεν είναι. Η Κρήτη μαζί με την Αθήνα ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα να εντάσσουν στο δυναμικό τους την τεχνολογία αυτής της μορφής και κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν φθάσει στο επίπεδο εκείνο που τους επιτρέπει να μιλούν για έναν πολύτιμο σύμμαχο, ένα τεράστιας σημασίας εργαλείο στη δουλειά τους που βλέπει τα πάντα από ψηλά και χωρίς μάλιστα να γίνεται αντιληπτό τις περισσότερες φορές.

Ο κ. Σταύρος Καλογιαννάκης και ο  κ. Ν. Παπαλεωνίδας
Ο κ. Σταύρος Καλογιαννάκης και ο  κ. Ν. Παπαλεωνίδας

Ο διοικητής της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, επιπυραγός Σταύρος Καλογιαννάκης και ο υποδιοικητής και ομόβαθμός του Νίκος Παπαλεωνίδας έστησαν από το μηδέν την ομάδα drone, η οποία στελεχώνεται από εκπαιδευμένους χειριστές που ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι σε θέση να σαρώνουν από εκατοντάδες μέτρα ψηλά κάθε σπιθαμή γης. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι ο κ. Παπαλεωνίδας είναι και ο πρώτος εκπαιδευτής που επελέγη για να εκπαιδεύει πυροσβέστες στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Αθήνα.

 

 

Η ομάδα drone και πώς κατοχυρώθηκε

Η προσπάθεια για τη δημιουργία της ομάδας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως λέει στην «Π» ο κ. Καλογιαννάκης, ξεκίνησε πριν αρκετό καιρό και πρωτοστάτησε   ο υποδιοικητής της Μονάδας Ν. Παπαλεωνίδας. Και οι δύο αξιωματικοί της ΕΜΑΚ δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην πολύτιμη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης και του περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, ο οποίος αφού ενημερώθηκε από την ηγεσία της Πυροσβεστικής του νησιού για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος, στάθηκε αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.  Πολύτιμη χαρακτηρίζεται και η συνεισφορά  του Σωματείου Πυροσβεστών Νομού Ηρακλείου  «Οι τρεις Παίδες εν καμίνω».

«Φέτος κατοχυρώθηκε νομικά η συγκεκριμένη ομάδα. Υπάρχει πλέον ο κανονισμός και οι όροι λειτουργίας της, η σχετική άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και είμαστε καθόλα έτοιμοι» λέει ο κ. Καλογιαννάκης, θέλοντας να τονίσει ότι «πρόκειται για ένα εργαλείο που χαρακτηρίζεται ως πολύτιμο αλλά παράλληλα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ορθά για να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

«Η ομάδα αυτή επισήμως λειτουργεί εδώ και ενάμιση μήνα, αφού προηγουμένως έπρεπε να υπάρξει ο κανονισμός λειτουργίας της που εντάσσεται στο κανονιστικό πλαίσιο της 3η ΕΜΑΚ Κρήτης» προσθέτει με τη σειρά του ο κ. Παπαλεωνίδας.

Αναφερόμενα στο προσωπικό της ΕΜΑΚ που χειρίζεται το drone (σ.σ μέχρι το Σεπτέμβριο η υπηρεσία θα έχει ενισχυθεί με δύο ακόμα). Τα  στελέχη της ΕΜΑΚ που πλαισιώνουν τον Υποδιοικητή κο Νικόλαο Παπαλεωνίδα μέχρι στιγμής , είναι οι Σκουλάς Εμμανουήλ, Παπαδομανωλάκης Γεώργιος, Αποστολάκης Γεώργιος, Κασσάκης Ιωάννης, Τοράκης Εμμανουήλ και Νικολάτος Χρήστος ,οι οποίοι με ζήλο, ομαδικό πνεύμα και πέραν του ωραρίου τους απασχόληση κατάφεραν να αναδείξουν την  αξία και τη χρησιμότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Οι συνάδελφοι που απαρτίζουν την ομάδα drone δεν έχουν μόνο αυτά τα καθήκοντα. Αναλαμβάνουν ό,τι έκαναν και πριν, αλλά και τον χειρισμό του drone. Οι έξι χειριστές αφού εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα. Η εκπαίδευσή τους ήταν θεωρητική και πρακτική  σε ιδιωτική σχολή στα Χανιά και στη συνέχεια έδωσαν εξετάσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το θεωρητικό σκέλος, αλλά και εξετάσεις για τον χειρισμό» τονίζουν οι δύο αξιωματικοί του Π.Σ. και προσθέτουν ότι μεταξύ άλλων διαθέτουν και ιατρικά πιστοποιητικά αλλά και πιστοποίηση πολύ καλής γνώσης  αγγλικών.

 

Η χρήση του drone

Μικρό στο μάτι, αλλά με τεράστιες δυνατότητες είναι το drone που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ΕΜΑΚ Κρήτης. Είναι εντυπωσιακό και πρέπει να αναφερθεί ότι η ακτίνα δράσης του φτάνει μέχρι τα έξι χιλιόμετρα και ίπταται μέχρι τα 500 μέτρα από οποιαδήποτε επιφάνεια εδάφους. Από το έδαφος ο πυροσβέστης έχοντας στα χέρια του το χειριστήριο με την οθόνη μπορεί να κάνει τεχνολογικά … θαύματα.

Οι εικόνες που τραβά η ενσωματωμένη κάμερα δεν είναι μόνο ορατές στον χειριστή, αλλά μοιράζονται – σύντομα και σε  real time- στις τοπικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, στο Αρχηγείο και όπου αλλού ζητηθεί. Το «ελικοπτεράκι» μπορεί να πετάξει τόσο υπό κανονικές συνθήκες, όσο και υπό δυσμενείς, μέρα αλλά και το επόμενο διάστημα και νύχτα με την παραλαβή των δύο νέων drones που θα παραλάβει η ΕΜΑΚ και θα έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως θερμική κάμερα και άλλα όργανα.

Οι δύο αξιωματικοί της ΕΜΑΚ λένε για τη χρησιμότητά τους: «Τα drones χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Σε μία πυρκαγιά, για παράδειγμα, μπορεί να «σηκωθεί» και να δώσει εικόνα για το σημείο εκείνο που μπορεί να μην υπάρχει πρόσβαση των οχημάτων. Έτσι, μπορούμε να δούμε και να έχουμε δεδομένα που θα μας βοηθήσουν για τη γρηγορότερη αντιμετώπιση του συμβάντος. Μας δείχνει δρόμους και μονοπάτια για άμεση προσέγγιση, κάτι που ίσως από τη γη δεν είναι ορατό.

Μπορούμε επίσης  να δούμε τί καίγεται, που είναι  η εστία της φωτιάς, το ανάγλυφο του εδάφους κοκ. Αυτά τα στοιχεία  είναι πολύ σημαντικά να τα γνωρίζουμε και βάσει αυτών να δίνουμε οδηγίες στις ομάδες που προσεγγίζουν με τα πόδια. Στις δυνατότητές τους είναι επίσης να δίνει και την έκταση που έχει καεί, κάτι που μέχρι σήμερα γίνεται με υπολογισμούς από έμπειρους πυροσβέστες και πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία».

Εξίσου σημαντική είναι όμως η χρήση του και στις αναζητήσεις ανθρώπων που αγνοούνται. Τα drones έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν μεγάλες εκτάσεις μέρα ή νύχτα λόγω και των θερμικών καμερών που θα διαθέτουν τα δύο νέα αποκτήματα και  σε σύντομο χρόνο θα μπορούν να  εντοπίσουν ανθρώπους που η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή και η σωτηρία τους είναι θέμα λίγων λεπτών.

Παράλληλα, όπως εξηγούν οι κύριοι Καλογιαννάκης και Παπαλεωνίδας, ο ειδικός εξοπλισμός που θα μπορεί στο μέλλον να προστεθεί, μπορεί να αποβεί σωτήριος και για τους ίδιους τους πυροσβέστες. Κι αυτό γιατί υπάρχει ειδικός εξοπλισμός για ανίχνευση αερίων, ο οποίος αναγνωρίζει το αέριο σε ένα συμβάν και με αυτή την πληροφορία, οι πυροσβέστες ξέρουν τι κινδύνους έχουν να αντιμετωπίσουν και πώς και οι ίδιοι να προφυλαχθούν.

 

Και προληπτικές πτήσεις

Την Τρίτη 9 Ιουλίου με εντολή του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής ζητήθηκε η ενεργοποίηση του για προληπτικό έλεγχο. Ήταν μια ημέρα κατά την οποία ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν μεγάλος και οι πτήσεις έγιναν σε περιοχές όπου «παραδοσιακά» δίνουν πολλές πυρκαγιές το καλοκαίρι.

«Το drone πέταξε σε μια μεγάλη ακτίνα. Βρέθηκε πάνω από το Λαράνι, το Δούλι, τον Άγιο Θωμά, την Αγία Βαρβάρα και σε άλλες περιοχές. Ο προληπτικός έλεγχος είναι εξίσου σημαντικός. Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία του drone» λένε με νόημα οι δύο επικεφαλής της Μονάδας και τονίζουν ότι «το γεγονός ότι το drone μπορεί να είναι «αόρατο», επειδή πετάει σε μεγάλο ύψος, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να εντοπίσει έναν επίδοξο εμπρηστή. Ο εξοπλισμός που διαθέτει δίνει εικόνα αρκετά διευκρινιστική και καθαρή για το τι συμβαίνει στη γη».

Αυτή η δυνατότητα της τεχνολογίας που είναι πλέον στη διάθεση των Αρχών, είναι πολύ σημαντική για την Κρήτη, όπου η εκδήλωση κακόβουλων ενεργειών, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. «Αυτός που σκέφτεται να βάλει φωτιά για χ, ψ λόγους θα πρέπει να ξέρει ότι είναι πολύ πιθανό να τον «πιάσει» το drone. Κι όχι μόνο θα τον έχουμε σε φωτογραφία και βίντεο, αλλά αυτά τα στοιχεία είναι αποδεικτικά για την προανάκριση και μια μελλοντική δίκη». Είναι όμως και καθησυχαστικοί για τη χρήση του. Κι αυτό γιατί αν και τα βλέπει όλα από ψηλά, το “drone” δεν είναι… αδιάκριτο. Το πλαίσιο λειτουργίας τους είναι συγκεκριμένο και αυστηρό, δεν καταγράφει προσωπικά δεδομένα σε προσωπικές υποθέσεις, κάτι που αποτελεί για την ομάδα απαραβίαστο κανόνα.

Διαθεσιμότητα

Με την απόκτηση τους επόμενους μήνες δύο ακόμη αεροσκαφών, η δυνατότητα πτήσεων θα είναι καθημερινή υπόθεση, εφόσον κρίνει κάτι τέτοιο η τοπική ηγεσία του Π.Σ αλλά και το Αρχηγείο. Οι χειριστές θα κάνουν αυτό για το οποίο έχουν εκπαιδευτεί, αφού προηγουμένως αξιολογήσουν τα δεδομένα που προκύπτουν ανά περίπτωση. Όπως για παράδειγμα την τοποθεσία, τους ανέμους, τον στόχο κ.τλ.

 

 

Ο εκπαιδευτής από την Κρήτη

Ο υποδιοικητής της 3ης ΕΜΑΚ είναι και εκπαιδευτής για drone στην Ακαδημία της Πυροσβεστικής στην Αθήνα κ. Παπαλεωνίδας
Αναφερόμενα στο προσωπικό της ΕΜΑΚ που χειρίζεται το drone (σ.σ μέχρι το Σεπτέμβριο η υπηρεσία θα έχει ενισχυθεί με δύο ακόμα). Τα στελέχη της ΕΜΑΚ που πλαισιώνουν τον Υποδιοικητή κο Νικόλαο Παπαλεωνίδα μέχρι στιγμής , είναι οι Σκουλάς Εμμανουήλ, Παπαδομανωλάκης Γεώργιος, Αποστολάκης Γεώργιος, Κασσάκης Ιωάννης, Τοράκης Εμμανουήλ και Νικολάτος Χρήστος ,οι οποίοι με ζήλο, ομαδικό πνεύμα και πέραν του ωραρίου τους απασχόληση κατάφεραν να αναδείξουν την αξία και τη χρησιμότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μπορεί τα στελέχη της ΕΜΑΚ Κρήτης να εκπαιδεύτηκαν σε ιδιωτική σχολή, όμως πλέον η Πυροσβεστική Ακαδημία έχει τους δικούς της εκπαιδευτές για τον σκοπό αυτό.

Ο υποδιοικητής της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης κος Παπαλεωνίδας Νικόλαος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καλείται να μεταδώσει τις γνώσεις τους και την εμπειρία του στο κομμάτι αυτό στα στελέχη της Πυροσβεστικής που επιθυμούν να πιστοποιηθούν ως χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται  στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Η συμμετοχή του Κρητικού αξιωματικού στην εκπαίδευση των υποψηφίων χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών  θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί απόδειξη της υψηλής του κατάρτισης και εμπειρίας.

Τέλος, στη μακρόχρονη αυτή προσπάθεια και στην καθιέρωση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει συνεισφέρει τα μέγιστα και η εταιρεία Altus lsa με έδρα τα Χανιά τόσο στο εκπαιδευτικό, όσο και στο τεχνικό – υποστηρικτικό  μέρος.