Αποκάλυψη patris.gr: Αυτό είναι το σχέδιο αξιοποίησης της νήσου Ντία

Το θρυλικό νησί της Ντίας, ένας ανέγγιχτος και άφθαρτος επίγειος παράδεισος, είναι ένας κρυμμένος άσσος στο μανίκι του Δήμου Χερσονήσου, που βάζει πλώρη για την ήπια αξιοποίηση του, την ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας και της πανέμορφης φύσης του.

Μάλιστα ο σχεδιασμός του Δήμου Χερσονήσου, περιλαμβάνει και το Δήμο Ηρακλείου στον οποίο σχεδιάζει να προτείνει διαδημοτική συνεργασία για το σκοπό αυτό.

Ο οδικός χάρτης της διαδημοτικής αυτής συνεργασίας μπορεί να διαμορφωθεί  με βάση την πρόταση που είχε συγκροτήσει  τα προηγούμενα χρόνια η αρχαιολόγος Κατερίνα Κόπακα, μέσα από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης, με το πρώην Δήμο Γουβών.

Η ιδέα είναι, όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζ. Δοξαστάκης στο patris.gr στο μαγευτικό νησάκι της Ντίας που αγναντεύει η Κρήτη, να υπάρχει πρόσβαση για όλους, για να ανακαλύψουν τις ομορφιές και τα θέλγητρα του, αλλά μέσα σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, που θα σεβαστεί και θα αναδείξει και το φυσικό περιβάλλον και την ιστορικότητα του τόπου.  Ο στόχος είναι να γίνει  μια ήπια παρέμβαση εναλλακτικού τουρισμού.

Ένας πανέμορφος φυσικός θησαυρός άγνωστος για πολλούς

Όπως είναι γνωστό σήμερα η Ντία που αναπτύσσεται σε 12 χιλ. τ.μ., διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Χερσονήσου. Για ένα χρονικό διάστημα είχε παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δασαρχείο με την προοπτική να προστατεύσει τον κρητικό αίγαγρο. Το νησί το 2000 εντάχθηκε στις περιοχές Natura που όμως μπορεί να δεχτεί ήπιας μορφής δραστηριότητα όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Ζ.Δοξαστάκης.

Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχει μοναδική χλωρίδα φωτών του νότιου Αιγαίου όπως η καρλίνα ( carlina diae). Στο βραχώδες τοπίο κυριαρχεί η φυγανική βλάστηση η οποία έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση λόγω της υπερβόσκησης από αγριοκούνελα κρητικούς αίγαγρους και αίγες. Ένας από τους πιο σημαντικούς πληθυσμούς του μαυροπετρίτη (falco eleonorae ) αναπαράγεται στο νησί την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ μόνιμη παρουσία έχει η μεσογειακή φώκια ( Monachous monachous).

Το πανέμορφο αυτό το νησί, έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο είτε για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, είτε για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Και στα δύο αυτά σενάρια έχει αντιδράσει έντονα ο Δήμος, εξηγεί ο κ. Δοξαστάκης, τονίζοντας ότι προκαλούν το κοινό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να γίνουν αποδεκτά.

Πρόσβαση για όλους σε ένα επίγειο παράδεισο

Σήμερα ο τόπος αυτός, – όπως εξηγεί ο Δήμαρχος Ζ. Δοξαστάκης- είναι προσβάσιμος από ιδιωτικά σκάφη, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται και οργανωμένες εκδρομές στο πλαίσιο των οποίων αρκετοί επισκέπτες γνωρίζουν το νησί.

Όμως ο τόπος στερείται βασικών υποδομών με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία πρόσβασης, σκουπίδια που δε μαζεύονται και μεγάλες αποικίες ποντικών και αγριοκούνελων που αναπαράγονται, ακριβώς γιατί υπάρχει μια απαράδεκτη κατάσταση εγκατάλειψης.

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν σύμφωνα με τον κ. Δοξαστάκη, μέσα από μια διαδημοτική συνεργασία της Χερσονήσου με το Ηράκλειο, στο πλαίσιο του νόμου για τις τους αιγιαλούς και τις παραλίες, μέσα από την οποία μπορεί να προχωρήσει η δημιουργία ενός μικρού λιμενικού έργου που θα επιτρέψει την πρόσβαση στα σκάφη, τη δημιουργία ενός αναψυκτηρίου που θα μπορεί να εξυπηρετεί τους επισκέπτες, τη χάραξη διαδρομών που θα ξεναγούν τον επισκέπτη στους σπουδαίους αρχαιολογικούς θησαυρούς και το φυσικό περιβάλλον του νησιού, τη δημιουργία χώρων υγιεινής για να εξυπηρετείται ο κόσμος.

Όλα αυτά προβλέπονται στη μελέτη που έχει διαμορφώσει η αρχαιολόγος κ. Κόπακα η οποία έχει εντοπίσει ευρήματα προϊστορικά αλλά και της μινωικής περιόδου, τα οποία έχουν καταγραφεί σε μια πλήρη έκθεση που έχει πραγματοποιήσει.

Η μελέτη αυτή μπορεί να γίνει οριστική και να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την αξιοποίηση αυτού του σπουδαίου φυσικού πάρκου, το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο ήπιας ανάπτυξης με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον που θα μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση των δύο Δήμων σε ένα εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού.