Ο μώλωπας που έφερε στο δεξί μάτι 13χρονη μαθήτρια γυμνασίου δεν πέρασε απαρατήρητος από την καθηγήτρια της που άμεσα κίνησε τις απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση της υπόθεσης.
Η αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε άμεση κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, της αρμόδιας αντεισαγγελέα ανηλίκων, της κοινωνικής υπηρεσίας αλλά και της Αστυνομίας και υπήρξε υποδειγματική ενεργοποίηση του μηχανισμού που έχει στηθεί στο Ηράκλειο για την αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης.
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης αφού σε βάρος του 43χρονου πατέρα της ανήλικης έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επικίνδυνη ενδοοικογενειακή βλάβη τελεσθείσα σε βάρος προσώπου ανίκανου να αντισταθεί.
Ο πατέρας ισχυρίζεται ότι δεν είχε πρόθεση να χτυπήσει το παιδί του, έγινε κατά λάθος, αποδεχόμενος ωστόσο ότι ήταν εκνευρισμένος επειδή του αντιμίλησε για τα μαθήματα. Το κορίτσι από την πλευρά του υποστηρίζει ότι αυτό έγινε για πρώτη φορά. Όταν η παιδοψυχολόγος τη ρωτά «τι θα ήθελε να αλλάξει στην συμπεριφορά του πατέρα της» φέρεται να απαντά «τον θυμό του».
Όλα ξεκίνησαν, όπως έγραψε η “Π”, όταν η 13χρονη πήγε στο σχολείο της με εμφανές το χτύπημα στο δεξί μάτι. Στη διάρκεια του μαθήματος η φιλόλογος ρώτησε τη μαθήτρια πώς χτύπησε. Το κορίτσι προσπάθησε να δικαιολογηθεί, ισχυριζόμενο ότι έπαιζε με ένα από τα τρία μικρότερα αδέρφια της με αποτέλεσμα να τη χτυπήσει κατά λάθος.
Ωστόσο συμμαθήτριά της που γνώριζε ακριβώς τι είχε συμβεί, αποκάλυψε την αλήθεια στην καθηγήτρια.
Η καθηγήτρια ενημέρωσε τον διευθυντή του σχολείου, εκείνος με τη σειρά του ανέφερε το περιστατικό στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ενημέρωσε αρμοδίως την αντεισαγγελέα Ανηλίκων Ηρακλείου. Με εντολή της εισαγγελικής λειτουργού, κοινωνική λειτουργός και αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι της 13χρονης μαθήτριας.
Ο πατέρας απουσίαζε και εκεί βρισκόταν η θεία της. Όπως έγινε γνωστό, η μητέρα απουσιάζει στην Αλβανία προκειμένου να συμπαρασταθεί στην άρρωστη μητέρα της, αφήνοντας πίσω σύζυγο και τέσσερα παιδιά. Το διάστημα αυτό στο σπίτι της πολύτεκνης οικογένειας διαμένει και η θεία με τα τέσσερα μικρά παιδιά της προκειμένου να φροντίζει και τα ανίψια της.
Η θεία ήταν εκείνη που συνόδευσε και τη 13χρονη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Οι γιατροί έκριναν ότι το παιδί θα πρέπει να εισαχθεί στην παιδοχειρουργική κλινική για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση της σωματικής βλάβης. Επίσης δόθηκε εντολή για παιδοψυχιατρική εκτίμηση.
Να σημειωθεί ότι ο 43χρονος πατέρας εμφανίστηκε αυθορμήτως στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα. Υποστήριξε ότι επέστρεψε στο σπίτι κατάκοπος από τη δουλειά, υπήρχε πολλή φασαρία λόγω της συνύπαρξης 8 μικρών παιδιών, ρώτησε τη 13χρονη αν είχε κάνει τα μαθήματά της, εκείνη του φώναξε και του αντιμίλησε με αποτέλεσμα να τη χτυπήσει με μπουνιά χωρίς να έχει τέτοια πρόθεση. Όπως άπλωνε το χέρι, το παιδί σηκώθηκε και το χτύπησε στο μάτι άθελά του.
Ο 43χρονος παραπέμφθηκε χθες να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, ωστόσο η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για σήμερα. Τόσο ο εισαγγελέας έδρας κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης όσο και η πρόεδρος εμφανίστηκαν αυστηροί απέναντί του, αποδοκιμάζοντας τη συμπεριφορά του και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τα νεύρα του. Μάλιστα μετά την αναβολή ο κ. Θεοφανίδης κάλεσε τον πατέρα και τους εκπαιδευτικούς που είχαν έρθει από το σχολείο της 13χρονης στο γραφείο του.
Όπως έχει γράψει η «Π», στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου κ. Αθανάσιου Γαλήνα, λειτουργεί ένα άτυπο συντονιστικό όργανο, μία διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης θεμάτων ανηλίκων. Είναι σημαντικό ότι τα μέλη που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη διεπιστημονική ομάδα είναι καθορισμένα (έχουν δηλωθεί τα ονόματά τους αλλά και των αναπληρωτών τους) ώστε να μην υπάρχουν αοριστίες και κενά.
Αρμοδιότητα της ομάδας είναι να αξιολογεί τα περιστατικά που τίθενται υπόψη της, με απόλυτη διασφάλιση του απορρήτου, ώστε να παρέχει στη συνέχεια τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες. Στο άτυπο συντονιστικό όργανο συμμετέχουν η εισαγγελέας ανηλίκων, αξιωματικός του Γραφείου Ανηλίκων της Ασφάλειας Ηρακλείου, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παίδων και Εφήβων Ηρακλείου και του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Ηρακλείου.