Τη “Μήδεια”, το εμβληματικό και διαχρονικό έργο του μεγάλου και διακεκριμένου συγγραφέα, γελοιογράφου και σκιτσογράφου Μέντη Μποστατζόγλου ή κατά κόσμο Μποστ, παρουσιαζει η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου, την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο κηποθεάτρο «Μάνος Χατζιδάκις».
Πολύ γέλιο. Πολλή μουσική.
Ο Κρητικός παραδοσιακός με την κουζουλάδα του και τις ατσουμπαλιές του, ο καλόγερος, η καλόγρια, ο ψαράς με το ποδήλατο, ο τυφλός – παλαβός Ευριπιδης… Απ’ όλα έχει ο μπαξές…
Στη Μήδεια, ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ) ξεκίνησε να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη και κατέληξε να μιλάει σε δεκαπεντασύλλαβο για μια γυναίκα στυγνή, κακούργα δολοφόνισσα, που έσφαξε τα παιδιά της επειδή ήτανε κάτι παλιόπαιδα που δεν παίρνανε τα γράμματα και δεν θέλανε να δουλέψουν. Σαν να μην της έφταναν όλα αυτά, είχε κι έναν άντρα, τον Ιάσωνα, που την κεράτωνε κι από πάνω!
Έτσι, θολωμένη η Μήδεια αρπάζει το χασαπομάχαιρο απ’ την κουζίνα και φευ! Σφάζει όποιον βρει μπροστά της! Ο Μποστ είναι ένας πολυπρισματικός καλλιτέχνης, που εργάστηκε ως σκιτσογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός αλλά και ζωγράφος. Αυτό που συνδέει όλες τις δημιουργίες του είναι το ανάγλυφο χιούμορ που μοιάζει να έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της γλώσσας και της χώρας μας.
Στα χρώματα της Ελλάδας
“Μια εκρηκτική κωμωδία” -σημειώνει η θεατρολόγος Μαρία Μαρή- “για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας, η παράσταση του Μάνου Μανιά από την αρχή παρουσιάζει τη Μήδεια (Στέλλα Μπουμπουλάκη) ντυμένη στα χρώματα της Ελλάδας, να πετά μαζί με το χορό κομμάτια υφάσματος στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, κομμάτια αυτής της βασανισμένης και διαμελισμένης από τη διχόνοια χώρας. Η σάτιρα του Μποστ και βέβαια η παράσταση του Μάνου Μανιά βάζει στο στόχαστρό της τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια. Χαρακτηριστική η σκηνή με τον Ευριπίδη και τη Μήδεια, όπου αυτή περηφανεύεται ότι ξέρει τα έργα του, ενώ δημιουργεί μια κωμική σκηνή μπερδεύοντας Αριστοφάνη με Ευριπίδη και διάφορες πλοκές έργων. Στηλιτεύει τον νεοπλουτισμό με την έπαρση της Μήδειας, την ξενομανία, με τη χρήση διαφόρων ξένων εκφράσεων όπως “see you later” όπως μας υπόσχεται η εκρηκτική Καλόγρια (Αργυρώ Γκιαουράκη), ή πιο πέρα “do you know Kassandra;”- “ Of course I do” ή βάζει τον Ευριπίδη (Μαριλέτα Βούλγαρη) να διαβάζει το έργο του σε ηλεκτρονικό βιβλίο, στο τάμπλετ. Δίνεται δε από τη Μήδεια στην Καλόγρια που θα τη φιλοξενήσει στο παλάτι το wi-fi του παλατιού “Κολχίδα 4 ever, το four με 4”. Επίσης αναφέρει πως έκοψαν τους φοίνικες για να περάσουν παντού οπτικές ίνες.
Οι κωμικοί χαρακτήρες είναι γλυκόπικροι. Όλοι προξενούν γέλιο, αλλά στο τέλος ο θεατής συγκινείται και καλείται να σκεφτεί. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του Μποστ και το χάρισμα αυτής της παράστασης. Ο Μανιάς το αντιλήφθηκε και το δίδαξε επιτυχώς στου ηθοποιούς του. Παρέλαβε ερασιτέχνες ηθοποιούς και τους μεταμόρφωσε σε χαρακτήρες του Μποστ’.’
‘’…Πολύ γέλιο, πολλή μουσική, εξαιρετικές μουσικές επιλογές του Μάνου Μανιά, πολλά τραγούδια, υπέροχη τη ερμηνεία της Μαριλέτα Βούλγαρη, πολλά τα χρώματα στα ευφάνταστα κοστούμια και τα σκηνικά της Ειρήνης Μιλαθιανάκη, όπως ακριβώς και στα σκίτσα του Μποστ. Μια παράσταση αφιερωμένη σε εκείνον και την σπιρτάδα του λόγου του. Το τέλος είναι διδακτικό.
«Οι μαθηταί εις το σχολειό οφείλουν να πηγαίνουν / κι όσοι πηδούν και τους πηδούν, είδατε τι παθαίνουν».
Το τραγούδι του φινάλε «Για την Ελλάδα» από τη Γλυκερία και τον Ευγένιο Σπαθάρη σε στίχους του Πάνου Φαλάρα και μουσική του Στέλιου Φωτιάδη, από όλον τον θίασο, ξεσηκώνει το κοινό και συνδυάζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, όπως ακριβώς γλιστρά ανάμεσά τους ο ίδιος ο Μποστ, αφήνοντας το δάκρυ του θεατή να κυλήσει, αναλογιζόμενος όλα μας τα δεινά, που συνοψίζονται στο πρόσωπο αυτής της ιδιότυπης Μήδειας”.
Συντελεστές
Διασκευή και σκηνοθεσία: Μάνος Μανιάς
Σκηνικά-κοστούμια: Ειρήνη Μιλαθιανάκη.
Μουσική επιμέλεια: Μάνος Μανιάς.
Φωτογραφία: Μάριος Μουσάκου
Φωτιστικά- Ηχητικά: Γιάννης Μανιάς.
Σύμπραξη: Δήμητρα Σαλαμάνη.
Χορογραφίες: Μαρία Παρασκευοπούλου.
Παίζουν:
Στέλλα Μπουμπουλάκη: Μήδεια
Μαριλέτα Βούλγαρη: Τροφός-Ευριπίδης
Μάριος Λιαπάκης: Κρητικός-κορυφαίος-καλόγερος-Ιάσονας.
Αργυρώ Γκιαουράκη: Καλόγρια-οιδίποδας
Βάλια Χρηστάκη: Κορυφαία 2, ψαράς, Αντιγόνη.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Τηλέφωνο για πληροφορίες
2813 013218 ΚΑΙ 6932 858624.