Υπήρξε ένας εξαιρετικός δάσκαλος αλλά και επιστήμονας, έτσι θυμούνται οι συνάδελφοί του τον Βασίλη Δουγαλή, ο οποίος είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΤΕ.
Ο θάνατός του δε σκόρπισε τη θλίψη μονάχα στην επιστημονική κοινότητα της Κρήτης, το έργο του ξέφευγε των ορίων του νησιού.
Η πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τονίζει πως υπήρξε «από τους πλέον επιδραστικούς μαθηματικούς στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, με διεθνή εμβέλεια».
«Ο Βασίλης Δουγαλής ήταν εξαιρετικός μέντορας, έδειξε δρόμο σε νέους ανθρώπους, τους στήριξε στη σταδιοδρομία τους και είναι πρόσωπο αναφοράς τους. Πιστεύω ότι επηρέασε με το υπόδειγμά του – να δράσει επιστημονικά στην Ελλάδα και να ανεβάσει ψηλά τον πήχη των επιτευγμάτων – μια γενιά νεότερων μαθηματικών να επιδιώξουν και να επιτύχουν την αριστεία χωρίς να την αποσυζεύξουν από την καλλιέργειά της εντός Ελλάδος.
Η όλη του πολιτεία ήταν η καλύτερη αντίστιξη στον ακαδημαϊκό επαρχιωτισμό, τη μετριότητα, την επιδερμικότητα και τον “δηθενισμό”» ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του ΕΜΠ, κ. Ανδρέας Μπουντουβής, ενώ το Ίδρυμα επισημαίνει ότι «ο Βασίλης Δουγαλής παρά τη σύντομη θητεία του στο ΕΜΠ, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην αναβάθμιση των μαθηματικών σπουδών ειδικά στον τομέα Αριθμητική Ανάλυση-Υπολογιστικά Μαθηματικά και τη σύνδεσή τους με τις σπουδές και την επιστήμη των Μηχανικών. Το ΕΜΠ τιμά τη μνήμη του και αναγνωρίζει τη σημαντική επιστημονική προσφορά του».
Παρακαταθήκη
«Ο Βασίλης Α. Δουγαλής αφήνει πίσω του όχι μόνον ένα σημαντικό ακαδημαϊκό αποτύπωμα, αλλά και την αύρα του έντιμου και ακέραιου ανθρώπου, του αφοσιωμένου και εμπνευσμένου επιστήμονα. Ενός επιστήμονα που έφερε βαθιές τομές τόσο στην έρευνα όσο και στη διδασκαλία των Υπολογιστικών Μαθηματικών στην Ελλάδα.
Για εμάς, τα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου, η παρακαταθήκη του θα είναι ζωντανή, ως σύμβουλος δράσης και ζωής. Εσαεί», αναφέρει, με τη σειρά της, η Επιτροπή Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού. «Το έργο και η δράση του απετέλεσαν παράδειγμα αξιοπρέπειας και ήθους, η δε παρουσία του στην Επιτροπή ήταν γόνιμη, δημιουργική και παραγωγική, εκφέροντας πάντα έναν λόγο υψηλής αξίας και μέτρου», τονίζει.
Ο Β. Δουγαλής τιμήθηκε το 2000 με το βραβείο και στη συνέχεια θήτευσε ως μέλος της Επιτροπής.
Το «αντίο» των ΠΕΚ
Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης αποχαιρετούν με πολύ βαθιά θλίψη τον εξαίρετο επιστήμονα Βασίλη Δουγαλή. «Ο Βασίλης Δουγαλής μας τίμησε με την έκδοση των βιβλίων του από τις ΠΕΚ, μας στήριξε σε δύσκολες εποχές και παρακολουθούσε τακτικότατα την εκδοτική μας δραστηριότητα, με αυστηρότητα και αγάπη. Τι τον εντυπωσίαζε περισσότερο στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του; «Το ότι συναντώ πού και πού μερικούς φοιτητές ή συναδέλφους που έχουν τη δωρεά του πραγματικού μαθηματικού ταλέντου». Κι όσους απεχθάνονται τα Μαθηματικά, συμβούλευε «να μην το βάζουν κάτω, να πολιορκούν τις ασκήσεις από κάθε πλευρά, να τις βλέπουν σαν παζλ που κάποιος, όχι πολύ εξυπνότερος απ’ αυτούς, επινόησε»», αναφέρεται, σε ανακοίνωση των ΠΕΚ.