Μας γοητεύει, μας συναρπάζει, όταν το βλέπουμε αισθανόμαστε ένα δέος και, παράλληλα, μας εμπνέει σιγουριά, εμπιστοσύνη και τονώνει την αυτοπεποίθησή μας. Η κλινική ψυχολόγος, γητεύτρια των αλόγων, θεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Η Αλχημεία του Φωτός», Δρ. Μαρία Κατσαμάνη, διδάσκει στο Rutgers Medical School, όπου η ίδια εισήγαγε ένα μάθημα που, μέσω των αλόγων, οι αυριανοί γιατροί θα μπορούν πιο εύκολα να μπαίνουν στη θέση των ασθενών τους.
Από τη Γέργερη στη Ν. Υόρκη
Οι γονείς της κ. Κατσαμάνη κατάγονται από τη Γέργερη, όπου η ίδια φροντίζει να επιστρέφει τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια για να βλέπει τους συγγενείς της και να απολαμβάνει ό,τι έχει να της προσφέρει η Κρήτη.
Η ιστορία της οικογένειάς της ξεκίνησε όταν οι γονείς της αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους την Κρήτη και να φύγουν εκτός συνόρων για να αναζητήσουν την τύχη τους. Ο πρώτος τους σταθμός ήταν η Γερμανία, όπου έμειναν για έξι μήνες, και μετά κίνησαν για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εκεί ζούσε ο αδελφός του πατέρα της και θεώρησαν πως είχαν προοπτικές για να εργαστούν και να ζήσουν την οικογένειά τους.
Η πρώτη της επαφή με τα άλογα έγινε όταν ήταν 10 χρονών. Η ίδια και η δίδυμη αδελφή της, Ειρήνη, η οποία ειδικεύεται στο ψυχιατρικό προφίλ των εγκληματιών, επίσης στην Αμερική, απέκτησαν ένα άλογο.
«Αισθάνομαι ότι ο Θεός έβαλε στη ζωή μου το άλογο. Ο πατέρας μου, όταν ήμασταν μικρές, έβλεπε ότι η ζωή στην Αμερική ήταν δύσκολη για τους Έλληνες, ήμασταν ανεπιθύμητοι. Μόλις, λοιπόν, απέκτησε κάποια χρήματα, θέλησε να μας προσφέρει ένα δώρο για να μας κάνει χαρούμενες. Μας πήρε ένα άλογο για τη φάρμα που διατηρούσαμε. Ήταν ένα ακριβό δώρο, κι έτσι εμείς μάθαμε να ιππεύουμε», θυμάται.
Γιατροί, ασθενείς και στη μέση άλογα
Η Δρ. Μαρία Κατσαμάνη είναι κλινική βοηθός καθηγητή στο Τμήμα Ψυχιατρικής του αμερικανικού Πανεπιστημίου και εξηγεί στην «Π» πως στις ΗΠΑ, στο τρίτο έτος Ιατρικής, οι φοιτητές κάνουν άσκηση σε διάφορες ειδικότητες. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους και της αξιολόγησής τους, γίνονται συνεντεύξεις με ηθοποιούς που υποδύονται τους ασθενείς.
Έχει διαπιστωθεί πως, ακόμα και όταν ο γιατρός είναι ένας πολύ ικανός επιστήμονας, πολλοί υποτιθέμενοι ασθενείς δεν αισθάνονται άνετα μαζί του. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί πως όταν ο ασθενής δείχνει εμπιστοσύνη στο γιατρό του, όταν ο τρόπος προσέγγισης του γιατρού, το άγγιγμά του, η ομιλία του, εμπνέουν εμπιστοσύνη, τότε η υγεία του ασθενή βελτιώνεται σημαντικά. Η σχέση, δηλαδή, που αναπτύσσεται μεταξύ γιατρού και ασθενούς παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του δεύτερου.
Η Δρ. Μ. Κατσαμάνη, σε συνεργασία με έναν καθηγητή, εισήγαγαν ένα μάθημα που, προς το παρόν έχει προαιρετικό χαρακτήρα και στο οποίο χρησιμοποιούν άλογα για να βοηθήσουν τους μελλοντικούς γιατρούς να αποκτήσουν ένα πιο οικείο προφίλ για τους ασθενείς τους.
Με επιστημονικές μεθόδους, οι καθηγητές απέδειξαν πως η παρακολούθηση του συγκεκριμένου μαθήματος έχει όντως θετικά αποτελέσματα στην αλληλεπίδραση του γιατρού με τον ασθενή.
Η ίδια αναφέρει πως υπάρχουν εθνικότητες, όπως είμαστε οι Έλληνες, που είναι πιο θερμοί και προσιτοί, και άλλοι, όπως οι Κινέζοι και οι Ινδιάνοι, που ναι μεν είναι ιδιαίτερα ικανοί στη δουλειά τους, όμως, είναι δύσκολο να «σπάσουν τον πάγο» με τον ασθενή τους.
Παράλληλα με το Πανεπιστήμιο, η ίδια διατηρεί ένα ιδιωτικό ιατρείο στην Αμερική, στο οποίο απευθύνεται όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Έχει δουλέψει με αστροναύτες της NASA, για την ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου για την ορθοστατική υπέρταση, με στρατιώτες που επιστρέφουν από το Ιράκ αλλά και με παιδιά.
Όπως εξηγεί, είναι αναγνωρισμένο από την επιστημονική κοινότητα ότι τα άλογα βοηθούν στην ψυχολογία των ατόμων, μπορούν να χρησιμεύσουν σε παιδιά με Σύνδρομο Asperger, ακόμα και σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν υποστεί σοβαρά ψυχικά τραύματα, όπως γυναίκες- θύματα βιασμού.
Τα σπάνια άλογα από την Ινδία και το δέσιμο
Είναι γητεύτρια των αλόγων, άνθρωποι από όλο τον κόσμο την καλούν όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα άλογά τους.
Στον κόσμο υπάρχουν περίπου χίλια άλογα Marwari, 30 εκ των οποίων βρίσκονται εκτός της Ινδίας, ένα έχει στην κατοχή της η Δρ. Μ. Κατσαμάνη, η ίδια το προμηθεύτηκε από μία Εγγλέζα.
Έχει ειδικευτεί στην εκπαίδευσή τους και μοιράζει τις γνώσεις της όταν της ζητηθεί.
Εξηγεί πως στην αρχαιότητα αλλά και σε θρησκευτικά κείμενα τονίζεται η σχέση των ανθρώπων με τα άλογα. Λέγεται πως είναι το μοναδικό ζώο που έχει ειδική θέση για να κάθεται ο άνθρωπος, είναι, δηλαδή, στη φύση μας να τα ιππεύουμε.
«Είναι ένα ζώο φανταστικό. Ακόμα και αν δεν το έχεις καβαλήσει ποτέ ξανά, κάθεσαι πάνω του και αμέσως δένεσαι, υπάρχει μία γλώσσα κοινή, «ξυπνάει» μια δύναμη μέσα σου. Είναι ένα ζώο 1.000 κιλών που, όμως, δείχνει κατανόηση, σε παρηγορεί, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι σε θέση να δημιουργήσεις, να τα καταφέρεις.
Είναι ένα επικίνδυνο ζώο, το φοβάσαι. Έχει, όμως, πολλά κοινά με εμάς, φοβάται κι εκείνο, θέλει να παλέψει, όπως εμείς. Η καρδιά του χτυπάει στον ίδιο ρυθμό με τη δική μας. Όταν του συμπεριφέρεσαι καλά, εκείνο το καταλαβαίνει», τονίζει.
Όποιος θέλει να ενημερωθεί για το έργο της ίδιας και τα σεμινάρια που οργανώνει, μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα της http://www.mariakatsamanis.com/.