Η μάχη των συμβασιούχων και η αγωνία των ΟΤΑ

«Ώρα μηδέν» για τον Δήμο Ηρακλείου που βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» ,καθώς την επόμενη Παρασκευή πρόκειται να γίνει η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει 650 συμβασιούχοι  προκειμένου να διασφαλίσουν την  παραμονή τους στις θέσεις εργασίας τους.

Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική, το πλήγμα στη Λότζια θα είναι βαρύτατο, αφού θα αποδιοργανωθούν πλήρως δεκάδες δημοτικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα στον Δήμο Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ηρακλείου Πάρης Χατζηιωάννου με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι η δικαστική απόφαση της Παρασκευής είναι χωρίς υπερβολή η «μητέρα των μαχών» για τους εργαζόμενους που προσπαθούν να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή όμως, το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Ηρακλείου, αφού νευραλγικές υπηρεσίες του στηρίζονται στις πλάτες των συμβασιούχων που επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο μαζί με το μόνιμο προσωπικό.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος των εργαζομένων της Υπηρεσίας Καθαριότητας Μιχάλης Καρασάββας «για μας η ερχόμενη Παρασκευή είναι η «Μεγάλη Παρασκευή», αφού αν η απόφαση  δεν είναι θετική θα καταρρεύσει η υπηρεσία. Θα υπάρξει θέμα και στην αποκομιδή και στον οδοκαθαρισμό, για τα οποία σήμερα κάνουν φιλότιμες προσπάθειες οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Υπηρεσίας Καθαριότητας Μιχάλης Καρασάββας
Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Υπηρεσίας Καθαριότητας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στην υπηρεσία καθαριότητας οι συμβασιούχοι είναι 206  άτομα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες ειδικότητες, όπως οδηγοί και συνοδοί απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές οι οποίοι εάν φύγουν, αποδυναμώνεται πλήρως η υπηρεσία που θα έχει αντικειμενική δυσκολία ακόμα και στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες υπηρεσίες όπως την Πολεοδομία, το Πράσινο, την Τεχνική και την Οικονομική Υπηρεσία, στην οποία οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 33 άτομα και οι συμβασιούχοι 28. Όπως προκύπτει, οι συμβασιούχοι είναι εργαζόμενοι που έπιασαν δουλειά μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έγιναν σε διαφορετικούς χρόνους και συγκεκριμένα το 2015 και το 2019.

Οι εργαζόμενοι κατάφεραν να παρατείνουν την παραμονή τους στις εργασίες τους μέσα από αναβολές που κέρδισαν με δικαστικές προσφυγές και κατέθεσαν που έχουν πάρει παράταση να συζητηθούν στο σύνολο τους την ερχόμενη Παρασκευή 24 του μήνα.

Το θέμα συζητήθηκε προχθές βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο που σύσσωμο αποφάσισε να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων, να συμβάλει νομικά με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους, γνωρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος Ηρακλείου θα καταρρεύσει.

Όπως είναι γνωστό, ήδη η Λότζια έχει αποδυναμωθεί δραματικά από προσωπικό, αφού συνολικά 85 εργαζόμενοι έφυγαν από τον Δήμο Ηρακλείου μέσω της κινητικότητας και μεταφέρθηκαν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς θα συμβεί στον Δήμο εάν χάσει και τους 650 συμβασιούχους που στελεχώνουν τόσο κρίσιμα πόστα και στις πλάτες του στηρίζεται όλη η παραγωγική λειτουργία του Δήμου.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τους συμβασιούχους που παραμένουν με προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα στις θέσεις τους δεν αφορά μόνο τη Λότζια, αλλά όλους τους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης.

λοτζια
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, φτάνουν τους 1.200 οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού  και όπως όλοι παραδέχονται, εάν χάσουν τη δουλειά τους θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν αυτό συμβεί τώρα, τα πράγματα θα είναι χωρίς υπερβολή δραματικά, ακριβώς επειδή εάν προκηρυχθούν εκλογές, οι Δήμοι δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα προκύψει τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα στην αυτοδιοίκηση και θα βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης.