Στον αέρα παραμένει η λειτουργία της Δομής Φιλοξενίας Ηλικιωμένων της Ιεράπετρας, καθώς το σοβαρότατο οικονομικό αδιέξοδο, η κακή διαχείριση των προηγούμενων ετών και η έλλειψη διαφάνειας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο καλείται να διαχειριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Τρίτης Ηλικίας.
Στην καρδιά της κρίσης, η νέα πρόεδρος, Μαρία Λυκουρίνου που από χθες, Δευτέρα, ανέλαβε ένα έργο που πολλοί χαρακτήρισαν «ηλεκτρική καρέκλα».
Από το πρώτο της δημόσιο βήμα, μίλησε με σαφήνεια: η δομή, για να συνεχίσει να λειτουργεί, χρειάζεται ολική απογραφή υποχρεώσεων και απαιτήσεων. Χωρίς ακριβή στοιχεία, καμία πράξη, καμία δαπάνη δεν θα υπογραφεί, καμία προμήθεια δεν θα προχωρήσει.
«Δεν γίνεται μία δομή να έχει άγνωστα έσοδα και μεγαλύτερα έξοδα. Έτσι, παύει να λειτουργεί», ξεκαθάρισε, δίνοντας το στίγμα της νέας φιλοσοφίας.
Η κ. Λυκουρίνου, λογίστρια στο επάγγελμα, ήταν κατηγορηματική: απαιτείται διαφάνεια σε κάθε επίπεδο, αποκάλυψη του πώς προέκυψαν τα υπέρογκα χρέη —που σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις φτάνουν τις 400.000 ευρώ— και απόδοση ευθυνών όπου χρειάζεται. Υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται ένα σωματείο χωρίς να γνωρίζει την οικονομική του κατάσταση «μέχρι και τη βελόνα», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Αναφερόμενη στο χρέος, στάθηκε στην ανάγκη να μην επαναλαμβάνονται αόριστες αναφορές για «παλιές οφειλές» χωρίς τεκμηρίωση:
«Πρέπει να γνωρίσει ο Ιεραπετρίτης πολίτης πώς δημιουργήθηκε το χρέος και γιατί. Να σταματήσει η προπαγάνδα του φόβου που κάποιοι καλλιέργησαν γύρω από το Γηροκομείο.»
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί ορκωτός λογιστής για πλήρη διαχειριστικό έλεγχο των προηγούμενων ετών, εφόσον τα στοιχεία δεν δοθούν ή δεν είναι επαρκή. Η ίδια, άλλωστε, άφησε αιχμές ότι στο Δ.Σ. υπάρχουν πρόσωπα που συμμετείχαν και στο προηγούμενο και γνωρίζουν ακριβώς το πώς συσσωρεύτηκαν τα χρέη.
Τα θολά σημεία της προηγούμενης διοίκησης
Ο Νίκος Μιαούλης, τέως πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος απέφυγε να δώσεις σαφείς ευθείες απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για το οικονομικό χάος.
Παραδέχτηκε ότι υπήρχε τεράστιο χρέος, αλλά επανέλαβε πως μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού επετεύχθη μείωση κατά 220.000 ευρώ και ρύθμιση του υπολοίπου το οποίο αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περίπου στις 350.000 ευρώ.
Ωστόσο, στο πιεστικό ερώτημα γιατί, ενώ η ρύθμιση προέβλεπε χαμηλή δόση 1.100 ευρώ το μήνα, δεν πληρώνονταν ούτε τα στοιχειώδη ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, απέφυγε να απαντήσει με συνέπεια. Μίλησε αόριστα για «προβλήματα», για «παλιές οφειλές» και τελικά παραδέχτηκε ότι υπήρχαν απλήρωτοι εργαζόμενοι και ότι το χρέος διογκώθηκε και επί των ημερών του.
Η αδυναμία του να απαντήσει ουσιαστικά και η παραδοχή ότι «το πού πήγαιναν τα χρήματα θα το δούμε στο νέο Δ.Σ.» φανερώνει σοβαρή έλλειψη εποπτείας και λογοδοσίας στη διοίκηση που παρέδωσε.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και στην ερώτηση αν είχαν πληρωθεί τα τελευταία χρόνια οι εισφορές στο ΙΚΑ, ο κ. Μιαούλης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει επακριβώς και παρέπεμψε στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού.
Η φωνή του παρελθόντος
Ο Μανώλης Χατζάκης, πρώην πρόεδρος πριν από τον κ. Μιαούλη, επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι όταν παρέδωσε το 2020, δεν υπήρχε απλήρωτος εργαζόμενος και ότι τα ασφαλιστικά χρέη ήταν ρυθμισμένα και, μάλιστα, μεγάλο μέρος τους είχε παραγραφεί μετά από δικαστικούς αγώνες.
Εξέφρασε τη στήριξή του στη νέα πρόεδρο, δηλώνοντας ότι θα είναι στο πλευρό της, και με έμφαση τόνισε ότι δεν δέχεται να σπιλώνονται οι προηγούμενες διοικήσεις που προσπάθησαν, υπό δύσκολες συνθήκες, να κρατήσουν τη δομή όρθια.
«Οι μοναδικοί πρόεδροι που δεν δημιούργησαν χρέη είναι ο Αγγελάκης και εγώ», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων.
Στην επόμενη μέρα: Χωρίς απογραφή, τίποτα
Η Μαρία Λυκουρίνου και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκονται ενώπιον ενός ανηφορικού δρόμου: χρέη, απλήρωτοι εργαζόμενοι, διαλυμένα οικονομικά, ανεπαρκείς διαδικασίες. Από την πρώτη ημέρα έθεσε ξεκάθαρους όρους: χωρίς γενική απογραφή δεν παραλαμβάνει, δεν υπογράφει και δεν εγκρίνει καμία απόφαση.
«Θα χρειαστεί να αγωνιστούμε μεθοδικά και με διάρκεια. Όμως η Ιεράπετρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί δίπλα στους ηλικιωμένους της, εάν υπάρχει ειλικρίνεια και υπευθυνότητα», δήλωσε η κ. Λυκουρίνου, απευθύνοντας κάλεσμα στήριξης σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς.