Μια συγκροτημένη αλλά και διεξοδική πρόταση για τον τρόπο που μπορεί να ανασυγκροτηθεί η σπουδαία αθλητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται κατά μήκος του ενετικού τείχους της Σαμπιονάρα εν όψει και των εργασιών στερέωσης του μνημείου, κατέθεσε στη Λότζια η διοίκηση του «Ομίλου Αντισφαιρίσεως και Αθλοπαιδιών Ηράκλειο Ο.Α.Α.» την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Π».
Η πρόταση έρχεται να απαντήσει στο μείζον ζήτημα που ανακύπτει σε σχέση με τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται εν όψει της έναρξης των εργασιών στερέωσης του ενετικού τείχους, που έχει δεχτεί βαρύτατα πλήγματα ρηγματώσεων από τη φθορά του χρόνου τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά τα προηγούμενα χρόνια. Όπως είναι γνωστό, η προϊσταμένη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων σε δημόσια τοποθέτησή της τόνισε ότι μόλις αρχίσουν οι εργασίες στερέωσης του τείχους θα κλείσουν τα γήπεδα του Ομίλου Αντισφαιρίσεως.
Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν κυριολεκτικά ολέθρια, καθώς ακόμα και η απώλεια ενός μικρού γηπέδου για μικρό χρονικό διάστημα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του Ομίλου, αφού καθίσταται αδύνατη η τέλεση διεθνών και εθνικών πρωταθλημάτων τένις.
Με την παρέμβασή του προς τη Λότζια ο Όμιλος «Ηράκλειο» ξεκαθαρίζει ότι, ενώ οι μελέτες αποκατάστασης του ενετικού τείχους ετοιμάστηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου και παραδόθηκαν στο ΥΠΠΟ και έχει επίσης εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αλλά και από το πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την απρόσκοπτη λειτουργία των γηπέδων τένις του «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο.Α.Α. στα οποία κάθε χρόνο διεξάγονται πολλά, σημαντικά διεθνή, εθνικά και παγκρήτια πρωταθλήματα Ττένις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος προτείνει να δρομολογηθεί η μετακίνηση των γηπέδων τένις που βρίσκονται σε επαφή με τα ενετικά τείχη σε απόσταση 7 μ. από αυτά με ταυτόχρονη καθαίρεση και απομάκρυνση υφιστάμενης υψηλής οριοθέτησης αυτών και επανεξέταση του πλέγματος προστασίας περιμετρικά των γηπέδων.
Παράλληλα προτείνεται η κατεδάφιση ορισμένων βοηθητικών κατασκευών που δεν συνάδουν με τον χώρο και η διατήρηση των οκτώ γηπέδων τένις μέσα στην τάφρο επί της λεωφόρου Ικάρου.
Όπως εξηγεί, η μετακίνηση των γηπέδων κατασκευαστικά δεν τροποποιεί την υφιστάμενη κατάσταση, αφού χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της τελικής επιφάνειας του υπάρχοντος αγωνιστικού χώρου και συμπληρώνεται μόνο λωρίδα πλάτους 7 μ. και μήκους 32,90 μ., με υλικό ιδίας μορφής προκειμένου τα γήπεδα να αποκτήσουν τις προβλεπόμενες διαστάσεις.
Η επιστολή
Αναλυτικότερα το κείμενο της επιστολής που υπογράφουν ο πρόεδρος Μ. Δελάκης και ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Στ. Περδικογιάννης έχει ως εξής:
«Με βάση τις τελευταίες ενημερώσεις από τα ΜΜΕ αλλά και τις δηλώσεις των αρμοδίων αντιδημάρχων, γίνεται σαφές ότι η στερέωση του τείχους στην ανατολική πλευρά της πόλης βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
Επίσης σε χθεσινή ημερίδα (20.03.2019) για τα ενετικά τείχη η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ανέφερε στην εισήγησή της ότι με την έναρξη των εργασιών στερέωσης του τείχους θα κλείσουν τα γήπεδα του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Ηρακλείου.
Ενώ όμως οι μελέτες ετοιμάστηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου και παραδόθηκαν στο ΥΠΠΟ και έχει επίσης εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αλλά και από το πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020 δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την απρόσκοπτη λειτουργία των γηπέδων τένις του «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο.Α.Α. στα οποία κάθε χρόνο διεξάγονται πολλά σημαντικά διεθνή, εθνικά και Παγκρήτια πρωταθλήματα τένις.
Σε πολλές συναντήσεις με τον δήμαρχο Ηρακλείου, τον αντιδήμαρχο ΤΕ αλλά και τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού, έχει γίνει γνωστό ότι πριν από την έναρξη των εργασιών στερέωσης του τείχους απαιτείται να προηγηθεί η μετακίνηση κατά 7 μέτρα των γηπέδων 1, 2,3 και 4 των εγκαταστάσεων του ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ώστε να συνεχιστεί το έργο του σημαντικού δημόσιου χαρακτήρα σχολείου τένις της πόλης με καθημερινή παρουσία εκατοντάδων παιδιών χωρίς προβλήματα.
Έχει γίνει γνωστό ότι ακόμα και η απώλεια ενός γηπέδου τένις για μικρό χρονικό διάστημα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του Ομίλου και καθιστά αδύνατη την τέλεση Διεθνών και εθνικών πρωταθλημάτων τένις.
Ενδεικτικά για το 2019 έχουν ανατεθεί στον Ιστορικό Όμιλο οι παρακάτω αγώνες που δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει το σωματείο για το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό τένις αλλά και την προτίμηση για αγώνες στο κέντρο της πόλης, για όλους εκείνους τους αθλητές και συνοδούς που επιλέγουν το Ηράκλειο για τις αναμετρήσεις τους.
Ετήσιες ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ που έχουν ανατεθεί στο «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο.Α.Α.
Ενδεικτικά για το έτος 2019
Ευρωπαϊκό Τουρνουά Τένις JUNIORS
23-30 Μαρτίου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 14 ετών
Φορέας: TENNISEUROPE, ΕΦΟΑ
130 συμμετοχές
Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Δήμος Ηρακλείου- ΔΟΠΑΦΜΑΗ
Εθνικό Πρωτάθλημα JUNIORS Επιπέδου 1
17-21 Μαΐου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 12, 14, 16 και 18 ετών
Φορέας: Ομοσπονδία τένις Ελλάδος (ΕΦΟΑ), Ζ’ ΕΦΣΑΚ (‘Ενωση Συλλόγων Κρήτης)
400 συμμετοχές
Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Δήμος Ηρακλείου-ΔΟΠΑΦΜΑΗ
Τουρνουά Δήμου Ηράκλειου
Μάϊο ή Ιούνιο 2019
Φορέας: Δήμος Ηρακλείου- ΔΟΠΑΦΜΑΗ, Ζ’ ΕΦΣΑΚ
200 συμμετοχές
Συνδιοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου-ΔΟΠΑΦΜΑΗ
8η Γιορτή JUNIORS «10 με τόνο»
1-2 Ιουνίου 2019 Αγόρια Κορίτσια 6-10 ετών
Φορέας: Ζ’ ΕΦΣΑΚ
150 συμμετοχές
Συνδιοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου- ΔΟΠΑΦΜΑΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΦΗΜΗ-ΖΑΡΟΣ Tennis Open 2019
1-20 Ιουλίου 2019 Άνδρες- Γυναίκες
300 συμμετοχές
Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Δήμος Ηρακλείου-ΔΟΠΑΦΜΑΗ
3ο Παγκρήτιο Τουρνουά JUNIORS Πορτοκαλί μπάλας
6 Οκτωβρίου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 7-10 ετών
Φορέας: Ζ’ ΕΦΣΑΚ
60 συμμετοχές
Εθνικό Πρωτάθλημα JUNIORS Επιπέδου 2
8-22 Οκτωβρίου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 12, 14 και 16 ετών
Φορέας: ΕΦΟΑ, Ζ’ ΕΦΣΑΚ
200 συμμετοχές
Συνδιοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου- ΔΟΠΑΦΜΑΗ
Masters Βετεράνων 2019
1-3 Νοεμβρίου 2019 Άνδρες- Γυναίκες Ζ’ ΕΦΣΑΚ
Φορέας: Ζ΄ΕΦΣΑΚ
24 συμμετοχές
Παγκρήτιο Τουρνουά JUNIORS Επιπέδου 3
16-17 Νοεμβρίου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 12, 14, 16 ετών
Φορέας: ΕΦΟΑ, Ζ΄ΕΦΣΑΚ
120 συμμετοχές
Masters JUNIORS Ένωσης 2019
30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2019 Αγόρια- Κορίτσια 12, 14, 16 ετών
Φορέας: Ζ’ ΕΦΣΑΚ
48 συμμετοχές
Christmas Members Championship 2019
1-22 Δεκεμβρίου 2019 Άνδρες- Γυναίκες
110 συμμετοχές
Το «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» σε συχνές συναντήσεις επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία την σημασία για την πόλη να διατηρήσει το σύνολο των αγωνιστικών του χώρων στο κέντρο της, τόσο για το καλό των αγοριών και κοριτσιών της πόλης όσο και για την τέλεση αγώνων εξαιρετικής σημασίας για το κοινό της.
Με βάση τα παραπάνω το «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο.Α.Α. συμφώνησε απόλυτα με την πρόταση του masterplanγια τα τείχη του Δήμου Ηρακλείου: “…Σε επαφή με το χώρο του σχολικού συγκροτήματος βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Ηρακλείου (Ο.Α.Η.), ιστορικού συλλόγου που ιδρύθηκε το 1928, και του οποίου οι αθλητικές εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν το νοτιοανατολικό μέρος του προμαχώνα και τη μοναδική χαμηλή πλατεία, με τα γήπεδα τένις να καλύπτουν μέρος της τάφρου.
Προτείνεται η κατεδάφιση ορισμένων βοηθητικών κατασκευών που δε συνάδουν με το χώρο, ενώ διατηρούνται τα οκτώ γήπεδα τένις μέσα στην τάφρο επί της λεωφόρο Ικάρου. Τα τέσσερα από αυτά, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος του ευθύγραμμου τμήματος του τείχους, μεταφέρονται σε απόσταση περίπου 5 μέτρων από αυτό, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένας ελεύθερος χώρος διέλευσης παράλληλα με τον πόδα του τείχους…”.
Μετά την απόφαση του ΚΑΣ στην τάφρο επιτρέπονται μόνο ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ παραμένει στο σύνολό του το Στάδιο Ελευθερίας. Να σημειωθεί ότι από τα 16.306 τετραγωνικά μέτρα του Πάρκου Νεολαίας μόνο τα 5.100 τετραγωνικά μέτρα (περίπου το 33%) διατίθενται για αγωνιστικούς χώρους με ελεύθερη επισκεψιμότητα από όλες τις πλευρές, ενώ από τα 23.500 τ.μ. του Σταδίου Ελευθέριας το 100% διατίθεται για αγωνιστικούς χώρους με υψηλή περιμετρική περίφραξη
Με βάση τα παραπάνω προτείνεται: Μετακίνηση των γηπέδων τένις που βρίσκονται σε επαφή με τα ενετικά τείχη σε απόσταση 7 μ. από αυτά με ταυτόχρονη καθαίρεση και απομάκρυνση υφιστάμενης υψηλής οριοθέτησης αυτών και επανεξέταση του πλέγματος προστασίας περιμετρικά των γηπέδων
Η προτεινόμενη μετακίνηση συμβάλλει στη δημιουργία ελεύθερης ζώνης πλάτους 7 μ. στο «πόδι» του τείχους σε μόλο το μήκος του.
Η μετακίνηση των γηπέδων κατασκευαστικά δεν τροποποιεί την υφιστάμενη κατάσταση, αφού χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της τελικής επιφάνειας του υπάρχοντος αγωνιστικού χώρου και συμπληρώνεται μόνο λωρίδα πλάτους 7.00 μ και μήκους 32,90 μ., με υλικό ιδίας μορφής προκειμένου τα γήπεδα να αποκτήσουν τις προβλεπόμενες διαστάσεις.
Για τα γήπεδα τένις που βρίσκονται βορειότερα προς την οδό Εφέσου, δεν προβλέπεται καμία μετακίνηση. Το πλάτος των 7 μ. από το «πόδι» του τείχους κρίθηκε απαραίτητο και ορίστηκε από τον μελετητή κ. Γ. Χατζηγεωργίου, Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ, μελετητή του έργου: “Στερέωση και αποκατάσταση του ευθύγραμμου τμήματος Μπέμπο-Αγ. Φραγκίσκος και Ορεκιόνε προμαχώνα Σαμπιονάρα”.
Με τη βεβαιότητα ότι ο Δήμος Ηρακλείου αντιλαμβάνεται ότι διαθέτει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα που αντίστοιχό του μόνο ο Όμιλος Αθηνών διαθέτει, με γήπεδα τένις στο κέντρο του και άμεση γειτνίαση και αρμονική συνύπαρξη με τον αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας (Στύλοι Ολυμπίου Διός),
είμαστε σίγουροι ότι μαζί με τον Ιστορικό Όμιλο «ΗΡΑΚΛΕΙΟ» θα κάνει τις απαραίτητες κατεπείγουσες ενέργειες ώστε να διαφυλάξει αυτό το σημαντικό σημείο Αθλητικού Πολιτισμού για τα παιδιά και την πόλη σε συνδυασμό με την απαραίτητη στερέωση του Ενετικού Τείχους».