Δυναμικό άνοιγμα στη διεκδίκηση ενός εμβληματικού κτηρίου της πόλης, από τη Λότζια, που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για την αγορά του ιστορικού κτηρίου του Γαλλικού Ινστιτούτου. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα διατηρητέα κτήρια της πόλης, το οποίο φέρει την αρχιτεκτονική σφραγίδα του κορυφαίου Δημήτρη Κυριακού, και βρίσκεται κυριολεκτικά στον πυρήνα της πόλης και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ και Ζωγράφου.
Όπως έχει αποκαλύψει η «Π» με σχετικό ρεπορτάζ στις 14-1-18, το ιστορικό κτήριο πωλείται από τους ιδιοκτήτες του, με τους οποίους βρίσκεται σε συζήτηση ο Δήμος Ηρακλείου με σκοπό να το αξιοποιήσει κυρίως για πολιτιστικές χρήσεις. Το θέμα χειρίζεται η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας Σ. Αρχοντάκη και η αντιδήμαρχος πολιτισμού Αρ. Πλεύρη, που έχουν στα χέρια τους τον φάκελο του κτηρίου και συζητούν με τους ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με την κ. Αρχοντάκη, γίνεται προσπάθεια προκειμένου ο Δήμος Ηρακλείου να παρέμβει και να αποκτήσει τέτοια σπουδαία κτήρια στα οποία θα μπορεί να στεγάσει σημαντικές χρήσεις κυρίως πολιτισμού. Ειδικά το συγκεκριμένο κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου, εκτός από τη σπουδαία αρχιτεκτονική αξία του και την ιστορικότητά του, είναι ένα μνημείο το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, το οποίο μπορεί άμεσα να αξιοποιηθεί, αφού δεν χρειάζεται να δαπανηθούν χρήματα για την διαμόρφωσή του. Ο Δήμος οφείλει να πάρει στα χέρια του το σπουδαίο αυτό κτήριο, να το διαμορφώσει και να το αποδώσει στην κοινωνία.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την αγορά ενός εμβληματικού κτηριακού συγκροτήματος της περιοχής της Αγίας Τριάδας, με σκοπό να το αναπλάσει και να το αξιοποιήσει ως κυψέλη πολιτισμού που θα στεγάσει σπουδαίες δραστηριότητες. Πρόκειται για τη φάμπρικα Ανωγειανάκη, ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικά κτίσμα το οποίο έγραψε ιστορία στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, οι κάτοικοι της οποίας έχουν ισχυρούς δεσμούς μαζί του, καθώς επί σειρά ετών λειτουργούσε ως ελαιουργείο.
Στόχος του Δήμου είναι να συνδεθεί η αξιοποίηση του χώρου με τη μοναδική παρακαταθήκη του σπουδαίου καλλιτέχνη Ross Daly, διευθυντή του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» και να παραχωρηθεί η σημαντικότατη συλλογή μουσικών οργάνων, η οποία περιλαμβάνει σπάνια μουσικά όργανα από τον ευρύτερο χώρο της Ανατολής στον Δήμο Ηρακλείου. Μέρος της συλλογής αυτής εκτέθηκε με τεράστια επιτυχία στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί».
Η ιστορία του σημαντικού κτηρίου
Όπως είναι γνωστό το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι ένα δίπατο οίκημα 315 τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ. το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Το σπουδαίο αυτό κτήριο είχε στο παρελθόν λειτουργήσει ως μαιευτική κλινική, ενώ για πολλά χρόνια στεγαζόταν εκεί το Γαλλικό Ινστιτούτο. Στη συνέχεια ενοικιάστηκε και στον χώρο αυτό στεγάστηκαν διαφορετικές χρήσεις όπως κατάστημα με ρούχα, πιτσαρία, μπυραρία, εστιατόρια.
Είναι ένα κτήριο του ύστερου νεοκλασικισμού, ιδιοκτησίας Χατζιδάκη, πρώην οικία Λογιάδη, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, επί της οδού Αβέρωφ και Ζωγράφου στο Ηράκλειο, ένα από τα 82 κτήρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα νεότερα μνημεία της πόλης του Ηρακλείου από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων.
Η διάρθρωση της πρόσοψης έχει γίνει με αυστηρούς άξονες συμμετρίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση του μεσαίου τμήματος της κύριας όψης, όπου στο ισόγειο και στον όροφο σχηματίζεται επιστήλιο με δωρικές και ιωνικές κολώνες αντίστοιχα, ενώ η απόληξη στέφεται με αέτωμα.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η σιδεριά της πόρτας εισόδου σε ρυθμό art nouveau και η οδοντωτή ταινία του θριγκού που διατρέχει την όψη. Τα πλαίσια των ανοιγμάτων έχουν γείσα και γεισίποδες και οι ποδιές των παραθύρων είναι διακοσμημένες με ρόδακες. Το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κυριακός το 1907.