Η Λότζια ψάχνει αντίδοτο στη λειψυδρία με αφαλάτωση στον Αλμυρό

Το χαρτί της αφαλάτωσης του Αλμυρού φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να παίξει η Λότζια για να διαχειριστεί την οδυνηρή κλιμάκωση του προβλήματος της λειψυδρίας, εφόσον ισορροπήσουν και τα δεδομένα της οικονομοτεχνικής μελέτης που θα ανατεθεί για να αξιολογηθεί το εγχείρημα.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης τόνισε ότι η αφαλάτωση είναι μια λύση που μπορεί να δώσει γρήγορα αποτελέσματα, ενώ ο δήμαρχος Α. Καλοκαιρινός σημείωσε ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση του θέματος και σε οικονομοτεχνική βάση με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και όπως εξήγησε, χρειάζεται ο Δήμος να φτιάξει το δικό του πλάνο με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης.

Το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης της κατάστασης της λειψυδρίας τέθηκε με σχετική ερώτηση που κατέθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο Για Σένα» Μαρία Καναβάκη, που ζήτησε στοιχεία από τη Δημοτική Αρχή σε σχέση με το επίμαχο θέμα, με δεδομένο το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε στο Γενάρη, δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με τις βροχές και δυστυχώς το φράγμα του Αποσελέμη δεν έχει τροφοδοτηθεί με τις αναγκαίες ποσότητες νερού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης περιέγραψε αναλυτικά όλη την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και όπως περιέγραψε, το πλάνο είναι μέχρι το τέλος του χρόνου το έργο αυτό να έχει αναπτυχθεί σε μια έκταση 300 χιλιομέτρων.

Τόνισε ότι το εμβληματικό αυτό έργο γίνεται μέσα από προγράμματα χωρίς να επιβαρυνθεί ο δημότης και όταν ολοκληρωθεί θα έχουμε εξοικονόμηση νερού σε ποσοστό μέχρι και 20%. Για το θέμα του Αλμυρού ο δήμαρχος τόνισε ότι θα διερευνηθεί η λύση της αφαλάτωσης με δεδομένο ότι υπάρχει θετική εμπειρία από τον όμορο Δήμο.

Όπως είπε «θα το δούμε οικονομοτεχνικά και σε κάθε περίπτωση είναι και δική μου εκτίμηση να εξαντλήσουμε τα μέσα για να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση με την τροφοδοσία του νερού. Ο στόχος είναι να βρεθεί τρεχούμενο νερό μέσα στην πόλη.

Εάν μειωθεί η τροφοδοσία του Αποσελέμη το πρόβλημα θα ήταν πολύ μεγάλο. Φτάσαμε στο σημείο να υπερχρησιμοποιούμε τις γεωτρήσεις πολλές από τις οποίες δίνουν κατάλληλο και καλό νερό. Αλλά σύστημα υδροδότησης που στηρίζεται σε ποσοστό 80% σε γεωτρήσεις είναι επισφαλές.

Εάν αποδειχτεί ότι είναι επωφελής λύση η αφαλάτωση μπορεί να επιλεγεί. Ωστόσο επειδή για το θέμα υπάρχουν διαφορετικές γνώμες από τους ειδικούς, χρειάζεται διερεύνηση με οικονομοτεχνική βάση από την οποία θα προκύψει το δικό μας πλάνο.

Σκληρή κριτική στη Λότζια για τις κατασχέσεις

Ευθείες πολιτικές βολές κατά της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Δουλουφάκης τονίζοντας ότι έχει προχωρήσει σε πάνω από 3.000 δεσμεύσεις σε ΑΦΜ και λογαριασμούς προκειμένου να εισπράξει τα χρέη προς το Δήμο Ηρακλείου για ποσά από 50€ και πάνω, χωρίς κανένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.

Σημείωσε ότι ο εισπρακτικός αυτός μηχανισμός δεν αντιμετωπίζει όλους τους οφειλέτες το ίδιο, καθώς από τη μια δεσμεύει λογαριασμούς για χρέη των 50 ευρώ και από την άλλη οι μεγαλύτεροι οφειλέτες, που κατά κύριο λόγο αφορούν μεγάλες εταιρίες που έχουν κλείσει.

Σχολίασε σκωπτικά ότι η εφαρμογή των δεσμεύσεων από τις τράπεζες γίνεται επί όλου του λογαριασμού και όχι του συγκεκριμένου ποσού και χωρίς έλεγχο για το αν πρόκειται για συνδικαιούχους, για ακατάσχετους λογαριασμούς όπως επίδομα ανεργίας, προνοιακά επιδόματα κλπ.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Αγριμανάκης τόνισε ότι η χρηστή διοίκηση διέπει τα οικονομικά του Δήμου όπου υπάρχει διαφάνεια, εμπιστοσύνη, κοινωνική συνοχή. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος δε νομοθετεί, αλλά είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο και ότι να συνθηκολογήσει με ομάδες πολιτών.

Συνολικά 3.187 ΑΦΜ οδηγήθηκαν στις τράπεζες, ενώ χαρακτήρισε ως τεράστια πρόοδο την ηλεκτρονική ενημέρωση των πολιτών και την εξαιρετική διάδραση που αναπτύχθηκε στην ενημέρωση του πολίτη.