Η Λότζια ανοίγει ξανά το φάκελο της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο

Η σοκαριστική πτώση του πρανούς στα δύο ειδικά σχολεία το ΕΝΕΓΥΛ και το ΕΕΕΚ, ανοίγει επιτακτικά το φάκελο της σχολικής στέγης στο Δήμο Ηρακλείου που αποτελεί ένα από τα πιο ασφυκτικά σύνθετα και ακανθώδη ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί.

Όλη η παλέτα των κρίσιμων θεμάτων της σχολικής στέγης, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, θα ανοίξει στη διευρυμένη σύσκεψη που συγκαλείται την ερχόμενη Παρασκευή με πρωτοβουλία του δημάρχου Α. Καλοκαιρινού των αντιδημάρχων Α. Περυσινάκη και Γ. Σισαμάκη τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στόχος είναι να υπάρξει ένας σχεδιασμός σε άμεσο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα διότι οι ανάγκες που υπάρχουν είναι πραγματικά πιεστικές και είναι σημαντικό να βρεθούν λύσεις και να δοθεί διέξοδος σε κρίσιμα προβλήματα που δυστυχώς χρονίζουν, τονίζει ο αντιδήμαρχος Παιδείας Α. Περισυνάκης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν μπορούν τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπίζονται σημειακά και τυχαία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει στρατηγικό σχέδιο, μια μελέτη με συγκεκριμένα βήματα ένας οδικός χάρτης που θα μας βγάλει από το λαβύρινθο των προβλημάτων της σχολικής στέγης.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα των δύο ειδικών σχολείων του ΕΝΕΓΥΛ και του ΕΕΕΕΚ (οι γονείς των οποίων είναι ανάστατοι μετά την πτώση του πρανούς και καταγγέλλουν ότι τα παιδιά βρίσκονται σε ένα παντελώς ακατάλληλο σχολικό περιβάλλον), τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια για την μετακίνηση τους.

Όπως είπε η Δημοτική Αρχή δρομολογεί το σχεδιασμό για την ανέργεσης της ειδικής μονάδας του ΕΝΕΕΓΥΛ σε οικόπεδο στην οδό 62 Μαρτύρων. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί και ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο. Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για απαλλοτριώσεις αλλά και για την γενικότερη ολοκλήρωση της μελέτης του έργου.

Ο στόχος είναι να στεγαστούν στο νέο οικόπεδο και οι δύο σχολικές μονάδες όπως είπε ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί μια τριετία ή και τετραετία.

Ένα 24ωρο πριν την πτώση του πρανούς ο «ΗΡ.Υ.Δ.Α» ζητούσε με έγγραφο του εξηγήσεις για την εικόνα που εμφάνιζε, από την Περιφέρεια Κρήτης

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων Ηρακλείου, Υποστήριξη Δικαιωμάτων Ατόμων με Αυτισμό «ΗΡ.Υ.Δ.Α.» Στέλλα Μαρκάκη τονίζει ότι ήταν ένα πραγματικό θαύμα το γεγονός ότι σήμερα δεν έχουμε κηδεία, διότι στο φυτώριο που κατέρρευσε μαζί με το πρανές έκαναν μάθημα γεωπονικής παιδιά με ειδικές ανάγκες όπου με απίστευτη  ευκολία θα μπορούσε να έχει συμβεί δυστύχημα…

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου ΗΡ.Υ.ΔΑ Στέλλα Μαρκάκη

Η ίδια τονίζει με νόημα ότι οι γονείς που έβλεπαν το πρόβλημα και απορούσαν με την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Σύλλογος ΗΡΥΔΑ ένα 24ωρο πριν να καταρρεύσει το πρανές κατέθεσε έγγραφο αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης ζητώντας εξηγήσεις για την κατάσταση αυτή, και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που εξέφραζε.

Όμως το πρόβλημα και με τα δύο σχολεία όπως εξηγεί δεν είναι μόνο το πρανές που έπεσε είναι και η επικινδυνότητα και η ακαταλληλότητα των οικίσκων στους οποίους διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία όπου τα καλώδια κρέμονται, και όταν βρέχει οι εκπαιδευτικοί κλείνουν το ηλεκτρικό ρεύμα από το φόβο να μη γίνει ηλεκτροπληξία. Επίσης όταν βρέχει στήνονται παλέτες για να περάσουν να αναπηρικά αμαξίδια των παιδιών και να μη βουλιάξουν στις λίμνες νερού που σχηματίζονται σε όλο το σχολείο.

Στο ταβάνι υπάρχει μούχλα και όταν βρέχει βάζουν κουβάδες νερού για να μαζέψουν το νερό καθώς στάζει το ταβάνι. Αυτές οι απαράδεκτες και προσβλητικές συνθήκες δεν τιμούν κανένα και κυρίως λειτουργούν τιμωρητικά σε παιδιά με ειδικές ανάγκες που είναι αναγκασμένα με ευθύνη της πολιτείας να ζουν στην καθημερινότητα τους αυτό τον εφιάλτη.