ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας

Τη μεγαλύτερου εύρους παρέμβαση ανάπλασης στο κέντρο της πόλης των τελευταίων χρόνων δρομολογεί η Λότζια, που ετοιμάζεται να προκηρύξει για το σκοπό αυτό πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, χαράσσοντας, όπως λένε τα στελέχη της, μια στρατηγική ανάπτυξης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της πόλης την επόμενη 10ετία.

Η διακήρυξη ολοκληρώθηκε με ευθύνη της Τεχνικής υπηρεσίας, και το κόστος του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θα καλυφθεί από χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος Ηρακλείου από το Πράσινο Ταμείο.

Στο κάδρο της εμβληματικής παρέμβασης που δρομολογείται μπαίνουν οι τρεις κομβικές πλατείες της πόλης, όπως επίσης και σημαντικές οδικές αρτηρίες, οι οποίες θα μελετηθούν στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας που ετοιμάζεται ο Δήμος Ηρακλείου να βγάλει στον αέρα μέσα στον Ιούλιο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ανάπλασης στο κέντρο της πόλης
Ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που ετοιμάζεται να προκηρύσσει ο Δήμος Ηρακλείου θα αφορά τις πλατείες Ελευθερίας, Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου, τις οδούς Αβέρωφ, Ικάρου και Δημοκρατίας

Ποιες περιοχές εντάσσονται στη μελέτη ανάπλασης του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Το πλάνο προβλέπει να μελετηθεί ένα σημαντικό τμήμα του ιστορικού ιστού στην «καρδιάς» πόλης υπό το πρίσμα της αισθητικής και λειτουργικής αλληλεπίδρασης στο οποίο εντάσσονται η λεωφόρος Ικάρου (από το ύψος του σταθμού των ΚΤΕΛ ως το κέντρο), η Δουκός Μποφώρ, η πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου, η πλατεία Δασκαλογιάννη, η πλατεία Ελευθερίας, η οδός Αβέρωφ, ο ανώνυμος δρόμος που συνδέει την Ικάρου με τη Δημοκρατίας, η οδός Ιδομενέως, η Δημοκρατίας από το ύψος που βρίσκεται το άγαλμα του Βενιζέλου μέχρι το ύψος  που συναντά τη Χ.Τρικούπη.

 

– Εξασφαλισμένα τα χρήματα  της μελέτης από το Πράσινο Ταμείο

-Ποια σημεία θα περιλαμβάνει

 

Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν και οι δρόμοι γύρω από το Καπετανάκειο μέχρι και την Τίτου Γεωργιάδη ώστε να αποκτήσει συνοχή μια ευρύτερη περιοχή που δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί με τρόπο ενιαίο και συγκροτημένο, παρά μόνο αποσπασματικά.  Για την ολοκλήρωση του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού διασφαλίστηκε από το Πράσινο Ταμείο, ένα ποσό της τάξεως των 108.360,00 ευρώ.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα απονεμηθούν τρία βραβεία, τα οποία θα διατεθούν με βάση το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των προτάσεων που θα κατατεθούν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διακήρυξη του διαγωνισμού που έχει ετοιμάσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου.

Ποια είναι η στόχευση του διαγωνισμού

Σκοπός του διαγωνισμού́, όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού που θα βγει στον αέρα, είναι η αναμόρφωση της περιοχής μελέτης, με επίκεντρο την πλατεία  Ελευθερίας, εφαρμόζοντας τις αρχές του βιοκλιματικού́ σχεδιασμού́ και της βιώσιμης  κινητικότητας. Κύριος στόχος είναι η επιλογή́ της καλύτερης δυνατής πρότασης από́ λειτουργική́, περιβαλλοντική́, οικονομική́ και τεχνική́ άποψη, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης, προκειμένου να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί́ τη λειτουργική́ και οργανική́ σύνδεση της πλατείας Ελευθερίας με την υπόλοιπη περιοχή́ μελέτης με στόχο τη διαμόρφωση πλέγματος κοινόχρηστων χώρων περιμετρικά́ αυτής.

Προτείνεται η χρήση καινοτό́μων, ποιοτικώ́ν και ανθεκτικώ́ν υλικώ́ν που προκύπτουν από τη μελέ́τη που βασί́ζεται στην εφαρμογή́ των αρχών του βιοκλιματικού́ σχεδιασμού́. Βασικός στόχος είναι επίσης η ανάδειξη της ιστορικότητας της πλατείας και της ευρύτερης περιοχής εντάσσοντας στον σχεδιασμό τα μνημεία και τα διατηρητέα κτήρια.

Η ανάπλαση της Δικαιοσύνης ήταν μόνο η αρχή

«Το σχέδιο ανάπλασης τους πλέγματος των οδών της Δικαιοσύνης ήταν μόνο η αρχή» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης και τονίζει:  «Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δεν επαναπαύθηκε, αντιλαμβανόμενος την ευθύνη της δημοτικής Αρχής  να απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος με τρόπο συγκροτημένο και μεθοδικό, διαμορφώνοντας αισθητικά και λειτουργικά οδούς και πλατείες που είναι σημαντικό να αποκτήσουν μια μορφή που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης υπό το πρίσμα του απόλυτου σεβασμού της ιστορικότητάς της και των ειδικών χαρακτηριστικών της φυσιογνωμίας της».

Ο αντιδήμαρχος περιγράφει ότι όλος ο σχεδιασμός γίνεται με το βλέμμα στραμένο στο μέλλον και έρχεται να δώσει απάντηση σε σχέση με την αισθητική και λειτουργική διαμόρφωση δύο δρόμων- εισόδων στην πόλη, όπως είναι η Δ.Μποφώρ και η Ικάρου. Πρόκειται για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας που μπορούν να πλακοστρωθούν και να αποκτήσουν μια ενιαία διαμόρφωση για να οδηγούν τον επισκέπτη στο κέντρο της πόλης, όπου θα φτάνει στην πλατεία του Μουσείου, την πλατεία Ελευθερίας και την πλατεία Δασκαλογιάννη, που θα αποκτήσουν ενιαία διαμόρφωση.

Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι ειδικά για την πλατεία Ελευθερίας η προσέγγιση είναι να μην έχουμε εκ βάθρων αλλαγές, αλλά μια ήπια επέμβαση που θα αποκαθιστά προβλήματα που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα με τρόπο οικονομικό και όχι πολυδάπανο. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του πρασίνου, αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών, αφαίρεση των μη λειτουργικών στοιχείων, ενδεχομένως και κάποιων φωτιστικών στοιχείων που βρίσκονται περιμετρικά και δεν λειτουργούν κ.ά. Η παρέμβαση αυτή, όπως εξηγεί, είναι μέρος μιας αλυσίδας έργων που οραματιστήκαμε, από το πάρκο Γεωργιάδη μέχρι τη Δικαιοσύνης, την Ίδης την Αρχ. Μακαρίου, τα ενετικά τείχη…