ΛΟΤΖΙΑ

Μια σημαντική συζήτηση που έχει ανοίξει και βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Ηρακλείoυ και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, μορφοποιεί το σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού που περιγράφεται ως «Ακαδημία Δημοτών».

Πρόκειται για μια δομή που έχει στόχο να «χτίσει» ένα «παράθυρο» στη γνώση, ανάμεσα στην κοινωνία και το Πανεπιστήμιο, και να διευκολύνει συμπολίτες μας που στερήθηκαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διάφορα πεδία εκπαίδευσης που εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα τους, να αποκτήσουν επαφή με το γνωστικό αντικείμενο που επιθυμούν.

Όπως εξηγεί με δηλώσεις της στην «Π» η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, το εφαλτήριο για να φτάσουμε στο σχεδιασμό αυτό, ήταν η επιτυχημένη διαδρομή του κοινωνικού φροντιστηρίου, μιας δομής που έχει δείξει στην πράξη πόσο σημαντική είναι για την κοινωνία καθώς έρχεται να καλύψει μια πραγματική ανάγκη που ήταν κρίσιμο να αντιμετωπισθεί λειτουργικά.  Εδώ μπορεί να αναγνώσει κανείς την ανάγκη αφενός να υποστηριχθούν μαθητές στην παρακολούθηση των μαθημάτων τους, και αφετέρου να αξιοποιηθεί η εθελοντική συνδρομή εκπαιδευτικών.

Εάν κάνουμε αναγωγή στο μεγάλο κάδρο της κοινωνίας, αυτό το οποίο βλέπουμε, είναι ότι οι ίδιες ανάγκες καταγράφονται και σε άλλο επίπεδο, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, που είχε επιθυμία να συνεχίσει τις σπουδές του ή να έρθει σε επαφή με άλλα γνωστικά αντικείμενα αλλά δεν είχε τη δυνατότητα αυτή. Σε αυτή ακριβώς την ανάγκη καλούμαστε να απαντήσουμε και η προοπτική που βλέπουμε είναι να χτιστεί μια γέφυρα γνώσης ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την κοινωνία με τη συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σκοπός μας δεν είναι να δημιουργηθεί ένας θεσμός αντίστοιχος με αυτό του Ανοικτού Πανεπιστημίου, με την έννοια ότι ο πολίτης θα παίρνει πτυχίο μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των μαθημάτων που θα παρακολουθεί. Ο σχεδιασμός όπως τον έχουμε προσεγγίσει, προβλέπει την παράδοση κάποιων κύκλων μαθημάτων σε διάφορα πεδία που κρίνονται θελκτικά για την κοινωνία, όπου για παράδειγμα η θεματολογία μπορεί να αφορά σε μαθήματα ανθρωπιστικών σπουδών. Όπως επίσης μπορεί να περιλάβει μαθήματα γεωπονίας, οικονομικών, ή ότι άλλο πεδίο επιλεγεί.

Σύμφωνα πάντα με την αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Σ. Αρχοντάκη-Καλογεράκη σε αυτή την κατεύθυνση εξελίσσονται οι συζητήσεις που γίνονται με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, αλλά ο σχεδιασμός του Δήμου Ηρακλείου προβλέπει ότι θα εξακολουθήσουν και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και με τα κορυφαία ερευνητικά μας Ιδρύματα του νησιού,  προκειμένου να διερευνηθούν οι ορίζοντες και να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε τι άλλες δυνατότητες υπάρχουν στην κατεύθυνση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμη ανάγκη να υπάρξει μια δομή δια μέσω της οποίας θα καταφέρουν να ενσαρκώσουν τα όνειρά τους και την επιθυμία τους για μάθηση.