Μεγάλη δοκιμασία για όλους η καλοκαιρινή σεζόν
Πίσω ολοταχώς για τα τέλη Μαΐου οδηγείται η σύσκεψη που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου ανάμεσα στον ΟΑΚ και τις ΔΕΥΑ Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου για την κατανομή των τελευταίων αποθεμάτων του Αποσελέμη, αφού σβήνουν και οι τελευταίες ελπίδες να αναταχθεί η λειψυδρία που μαστίζει την ανατολική Κρήτη.
Μοιραία όλοι μεταθέτουν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου τη συζήτηση για την κατανομή των υπερπολύτιμων μεν αλλά ελάχιστων δε αποθεμάτων του Αποσελέμη, στα οποία επενδύουν οι τρεις Δήμοι για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις αυξημένες πιέσεις της ζήτησης του νερού εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, οι ελπίδες ότι ο Μάρτιος θα κατέγραφε ισχυρές νεροποντές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν δυναμικά το φράγμα Αποσελέμη, διαψεύστηκαν παταγωδώς και δυστυχώς οι χαλαρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δεν οδηγούν στη γενναία τόνωση του φράγματος Αποσελέμη για να «βγει» χωρίς τρομακτική πίεση η καλοκαιρινή σεζόν.
Έτσι, ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση στις 15 Απριλίου για την εξέλιξη της κατάστασης του φράγματος, ο κ. Βουρεξάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι θα ζητήσει την αναβολή της, προκειμένου η αποτίμηση αυτή να γίνει τέλος Μαΐου ώστε να αποφευχθεί όσο το δυνατό να ξεκινήσει νωρίτερα η λήψη νερού από τον Αποσελέμη.
Όπως είναι γνωστό, η τελευταία συμφωνία που είχε γίνει σε σχέση με το διαθέσιμο νερό του Αποσελέμη που φτάνει τα 3.5 εκ. κυβικά, είναι να μοιραστεί σε ποσοστό 60% για το Ηράκλειο, 20% για τη Χερσόνησο και 20% για τον Άγιο Νικόλαο, που θα πρέπει να «κουμπώσουν» τις ανάγκες τους και την υψηλή ζήτηση του καλοκαιριού στα εφιαλτικά αυτά δεδομένα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ τονίζει ότι βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να μετατεθεί όσο το δυνατό αργότερα η λήψη νερού από το φράγμα του Αποσελέμη και να υπάρξει μια πιο προστατευτική διαχείριση του υπερπολύτιμου φυσικού πόρου.
Όπως σημειώνει, δυστυχώς το διάστημα που προηγήθηκε οι ποσότητες του νερού που τροφοδότησαν το φράγμα ήταν εξαιρετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα σήμερα οι Δήμοι Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου να βρίσκονται αντιμέτωποι με αμείλικτους αριθμούς, αφού από τώρα και για όλο το καλοκαίρι θα πρέπει να πορευτούν με τα 3,5 εκ. κυβικά νερού που έχουν στη διάθεσή τους.
Σε ό,τι αφορά στην πλευρά του Ηρακλείου, όπως τονίζει ο κ. Βουρεξάκης, θα γίνει μια προσπάθεια συνδυαστικής χρήσης του φράγματος και των γεωτρήσεων με βάση τη ζήτηση που καταγράφεται, όπου είναι ξεκάθαρο ότι τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα, επειδή οι διαθέσιμες ποσότητες νερού ξεκάθαρα δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν.