Η Κρήτη βάζει πλώρη για Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια του 2026

Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κρήτη η Επιτροπή Αξιολόγησης της υποψηφιότητας, που αποτελείται από εξειδικευμένους συνεργάτες του Ινστιτούτου (IGCAT), έχει ήδη συνομιλίες και επαφές στο νησί με εκπροσώπους φορέων οι οποίοι συμμετέχουν ή πρόκειται να ενταχθούν στην πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν δηλώσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στις 12 το μεσημέρι.

Θα μιλήσουν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης η πρόεδρος του Ινστιτούτου (IGCAT), ο πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός», του φορέα που συντονίζει την πρωτοβουλία, και ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Εκδήλωση παρουσίασης υποψηφιότητας

Ακολουθεί εκδήλωση παρουσίασης του περιεχομένου της υποψηφιότητας η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα «ΜΙΝΩΣ» του ξενοδοχείου «Ατλαντίς» (12:30-14:00). Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστεί το περιεχόμενο της υποψηφιότητας «Κρήτη Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026» και 30 περίπου νέοι τοπικοί φορείς θα υπογράψουν σύμφωνο για την ένταξή τους στην πρωτοβουλία.

Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, της Επιτροπής Αξιολόγησης, των εκπροσώπων του IGCAT και των τοπικών φορέων που αποτελούν την «Επιτροπή Ενδιαφερομένων Μερών της Περιφέρειας Κρήτης».

Υποψηφιότητα με στόχο την προώθηση του κρητικού διατροφικού πολιτισμού

Η πρόταση ένταξης και ανακήρυξης της Κρήτης ως «Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026», που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, στοχεύει στη δημιουργία ενός σταθερού συστήματος συνεργασιών μεταξύ τοπικών αρχών, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να συνενώσει αυτούς τους φορείς σε ένα οργανωμένο σύνολο-σύστημα για την προώθηση του κρητικού διατροφικού πολιτισμού.

Η συμμετοχή σε αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία θα αυξήσει την προβολή της κρητικής γαστρονομίας συνδέοντάς την με τον τουρισμό, την παραγωγή, την εκπαίδευση, την τέχνη και τον πολιτισμό, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην εξασφάλιση ανθεκτικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, παράλληλα με την επίτευξη κοινωνικής ζωτικότητας και συνοχής.

Η πρωτοβουλία ενσωματώνει σύγχρονες αντιλήψεις για υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον και την υγεία και προτείνει στη διεθνή κοινότητα την «Κρητική Διατροφή», ως ένα ολιστικό μοντέλο αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων.

Η συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας και άλλες Γαστρονομικές Περιφέρειες της Ευρώπης και του κόσμου είναι κρίσιμη για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, η οποία στοχεύει να αναδείξει την κρητική ταυτότητα μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά, τα προϊόντα και τις σχετικές πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσει με οργανωμένο τρόπο όλες τις μέχρι σήμερα προσπάθειες των φορέων της Κρήτης.

Πρωτόκολλο Συμφώνου Συνεργασίας

Η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και έξι ακόμα φορείς έχουν υπογράψει το «Πρωτόκολλο Συμφώνου Συνεργασίας» με τον IGCAT, αποτελώντας την «Επιτροπή Ενδιαφερομένων Μερών» της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αναμένεται να υπογράψουν ακόμα 30 περίπου φορείς.

Η υπογραφή ένταξης θα γίνει στην εκδήλωση παρουσίασης της πρωτοβουλίας, με στόχο την ισότιμη ένταξή τους στην «Επιτροπή Ενδιαφερομένων Μερών», ενώ το σχήμα της πρωτοβουλίας θα συνεχίσει να διευρύνεται σε όλο το νησί.

Μέχρι τώρα έχουν υπογράψει:
Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Α.Σ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Δήμος Σητείας, Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου.

Να σημειωθεί πως η Επιτροπή Αξιολόγησης της υποψηφιότητας «Κρήτη Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026» αποτελείται από εξειδικευμένους συνεργάτες του Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism – IGCAT), έχει ήδη συνομιλίες και επαφές στην Κρήτη με εκπροσώπους φορέων οι οποίοι συμμετέχουν ή πρόκειται να ενταχθούν στην πρωτοβουλία. Τα μέλη της επιτροπής έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τη γαστρονομία της Κρήτης.