Η Κρήτη «πρωταγωνιστεί» σε περιστατικά  εις βάρος θρησκευτικών χώρων
Ξερά κλαδιά έξω από την εκκλησία

Από τα 608 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμοί και λοιπές βεβηλώσεις) που καταγράφηκαν μέσα στο 2023, τα 591 αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με την σχετική έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

Η Κρήτη είναι η τρίτη περιφέρεια στη χώρα με καταγεγραμμένα 49 περιστατικά ενώ την θλιβερή πρωτιά που πέρσι είχε το νησί μας φέτος έχει η Αττική με 146 περιστατικά ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 121 περιστατικά. Στο εισαγωγικό μέρος (Ι) παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση και λειτουργία λατρευτικών χώρων.

Ακολούθως, γίνεται αναφορά στο Δίκτυο καταγραφής περιστατικών, προσδιορίζονται τα είδη χώρων θρησκευτικής σημασίας που ελήφθησαν υπόψη και παρατίθεται κατάλογος με τους συνεργαζόμενους θρησκευτικούς και κρατικούς φορείς.

Στο δεύτερο μέρος (ΙΙ) παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Τα περιστατικά που παρουσιάζοντας είναι μόνο όσα γνωστοποιήθηκαν στην Υπηρεσία, στο πλαίσιο του Δικτύου καταγραφής, και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εξαντλητική καταγραφή του συνόλου των συμβάντων που έλαβαν χώρα σε βάρος θρησκευτικών χώρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά το έτος αναφοράς. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και ιδιαίτερα σοβαρές εγκληματικές πράξεις, όπως χρήση εκρηκτικών μηχανισμών και εμπρησμοί, πάσης φύσεως βεβηλώσεις, ληστείες με άσκηση βίας, νεκροσυλίες, συλήσεις τάφων, βανδαλισμοί, αναγραφή συνθημάτων μίσους και άλλες εκδηλώσεις θρησκευτικής μισαλλοδοξίας κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Συνολικά, για το έτος 2023 καταγράφηκαν 608 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμημένα ανά θρήσκευμα ως ακολούθως:

•Χριστιανισμός: 599 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμοί και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα:

-Ορθόδοξη Εκκλησία: 591 περιστατικά ήτοι το 97,20% επί του συνόλου,

-Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Γ.Ο.Χ.): 6 περιστατικά ήτοι το 0,99% επί του συνόλου,

-Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά:2 περιστατικά ήτοι το 0,33% επί του συνόλου,

•Ιουδαϊσμός: 6 περιστατικά αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,99% επί του συνόλου.

•Μουσουλμανισμός: 3 περιστατικά, ήτοι το 0,49% επί του συνόλου.

Στο τρίτο μέρος (ΙΙΙ) ακολουθεί γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των δεδομένων υπό μορφή χαρτών και γραφημάτων, με αποτύπωση: α) της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα, β) της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια, γ) της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα, δ) των εξιχνιασθέντων και μη εξιχνιασθέντων περιστατικών.

Τα κρούσματα ανά γεωγραφική περιοχή

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γ. Καλαντζής στο εισαγωγικό του σημείωμα αναφέρει: «Πάντως, το γεγονός ότι τα κίνητρα των περιστατικών που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Έκθεση δεν είναι στην πλειονότητά τους θρησκευτικά είναι πράγματι αισιόδοξο και ενθαρρυντικό.

Η διαφύλαξη αυτού του κεκτημένου αποτελεί ευθύνη τόσο της Πολιτείας όσο και των θρησκευτικών κοινοτήτων. Η τήρηση του νόμου, η ανάπτυξη του διαθρησκειακού διαλόγου καθώς και η συνεργασία των θρησκευτικών κοινοτήτων με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, της ενδοοικογενειακής βίας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων καθώς και τη στήριξη των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων για την επιτυχή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία αποτελούν προϋποθέσεις για την προστασία ενός κεκτημένου για το οποίο η Ελλάδα δικαίως είναι υπερήφανη».

Το περίεργο περιστατικό στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλι

Ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά καταγράφηκε στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στο Καστέλλι Ηρακλείου, μεταξύ 14 και 22 Μαρτίου 2023.

Κόπρανα αλόγου μπροστά στην Αγία Τράπεζα στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλλι

Πρόκειται όπως αναφέρεται στην έκθεση για βεβήλωση Ναού με ρίψη κοπράνων αλόγου μπροστά στην Αγία Τράπεζα και ξερών κλαδιών μέσα και έξω από τον Ναό, κλοπή 4 εικόνων και αναγραφή με μαρκαδόρο στη θύρα του Ναού της φράσης: «ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΩ. ΕΔΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΕΦΤΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΩ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ. ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΜΠΗΚΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΙΣΟΥΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΟ ΧΟΡΤΑΡΙ».

….με μαρκαδόρο στη θύρα του ναού της Αγίας Παρασκευής

Ο δράστης/ες είναι άγνωστοι. Επίσης όπως αναφέρεται στον Ι. Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασταμπά Ηρακλείου στις 18, 19 και 22 Ιουνίου, 6 και 27 Ιουλίου, 18 και 27 Οκτωβρίου, 3 Νοεμβρίου 2023 και σε άλλες ημερομηνίες που δεν έχουν καταγραφεί, «παρατηρήθηκαν σοβαρές ζημιές, σπασίματα, αισχρά συνθήματα και γκράφιτι, σκουπίδια στην κεντρική είσοδο Ι. Ναού, αλλά και πράξεις που προσβάλλουν τη δημόσια αιδώ ακόμα και σε ώρες που τελούνται ιερές ακολουθίες.

Ξερά κλαδιά μέσα στο ναό

Τα περιστατικά αυτά συνήθως προκαλούνται από ομάδες νεαρών και προκαλούν τα παράπονα των περιοίκων εις βάρος του Ναού, λόγω της συχνότητας αυτών των φαινομένων. Παρά τις συσκέψεις φορέων με την Αστυνομία, δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα».