Το παλιό «γέμισέ το» έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό. Όπως επίσης και το «βάλε μου 20 ευρώ». Η κρίση έχει φέρει νέα ήθη στην αγορά υγρών καυσίμων, με τους υπαλλήλους να βλέπουν καθημερινά δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν προβλήματα επιβίωσης. Στην αντίπερα όχθη, βέβαια, υπάρχουν και οι επιτήδειοι, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να κλέψουν ακόμα και …5 ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου Λυκούργο Σαμόλη, το 80% των καταναλωτών έχουν περιορίσει δραστικά το κόστος των μετακινήσεων τους, ενώ μόνο ένα 20% γεμίζει τα ρεζερβουάρ του. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που ζητούν πλέον 20 ευρώ καυσίμου, αρκετοί ζητούν 10 μόλις ευρώ, ενώ οι περισσότεροι βάζουν στο αυτοκίνητο από… 2 ευρώ έως και 5.
«Βάλε μου δύο ευρώ να πάω λίγο παραπάνω για τα ψώνια» είναι μία από τις κλασικότερες ατάκες που έχει ακούσει η Αριέλα Καλυβιανάκη, η οποία έχει δει πάρα πολλές περιπτώσεις. Η Αριέλα εξηγεί πως έχει ακούσει πάμπολλες φορές να της ζητούν ποσά των 2 ή των 5 ευρώ για «να μη μου την κλέψουν» όπως αναφέρουν. Υπάρχουν επίσης πολλοί που δίνουν κάρτα και ζητούν να τους βάλουν όσα χρήματα έχουν απομείνει σε αυτή.
«Τους χτυπάω την κάρτα με 3 ευρώ και ζητούν να βάλουν μόνο αυτό το ποσό αφού δεν έχουν άλλο» αναφέρει.
Αντίστοιχες καταστάσεις έχει δει και ο Κυριάκος Ψαρρός, που εργάζεται χρόνια σε πρατήριο. Ο ίδιος αναφέρει πως οι περισσότεροι πλέον χτυπούν κάρτες και πως το κλασικό «γέμισμα» είναι στα 10 ευρώ.
«Μια φορά πήγα να μαζέψω από το μηχάνημα αποδείξεις που είχαν μείνει αφού ο κόσμος συνήθως δεν τις παίρνει» αναφέρει ο Κυριάκος για να διευκρινίσει:
«Ήταν πάνω από 15 αποδείξεις και καμία δεν είχε ποσό πάνω από 10 ευρώ. Ήταν όλες 2 έως 5 ευρώ και μια ή δύο μόνο των 10 ευρώ. Αυτό είναι καθημερινότητα».
Την κατάσταση επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, ο οποίος εξηγεί πως η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών έχει περιοριστεί αρκετά. Σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, περίπου οι δύο στους τρεις καταναλωτές θα ζητήσουν καύσιμο κάτω από τα 10 ευρώ, ακόμα και για τα αυτοκίνητά τους.
«Ο μήνας είναι μακρύς και ο μισθός κοντός» υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμόλης που εξηγεί ότι τις τελευταίες ημέρες του μήνα, τα πρατήρια είναι σχεδόν άδεια.
«Ακόμα και ο μήνας που έχει 31 ημέρες επηρεάζει τους καταναλωτές» αναφέρει και διευκρινίζει πως ειδικά όταν οι τελευταίες ημέρες του μήνα πέφτουν Σαββατοκύριακο, η κατάσταση γίνεται απελπιστική.
Με τη βοήθεια του κ. Σαμόλη, του Κυριάκου και της Αριέλας, η «Π» παρουσιάζει χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπων μέσα στην κρίση, οι οποίες είναι ενδεικτικές της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά υγρών καυσίμων.
Η κυρία των 2 ευρώ
Μία από τις συγκινητικότερες περιπτώσεις στην ιστορία της κρίσης ήταν αυτή μιας καθώς πρέπει κυρίας, με προσεγμένο αυτοκίνητο και δύο μωρά στα πίσω καθίσματα. Η κυρία απολογήθηκε στον υπάλληλο πως τα μόνα χρήματα που έχει είναι 2 ευρώ. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου, ο οποίος κατάλαβε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η κυρία και ζήτησε από τον υπάλληλο να της βάλει στο ρεζερβουάρ δέκα ευρώ χωρίς να της ζητήσει χρήματα. Προς τιμήν του μάλιστα ο ιδιοκτήτης θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του για να μη φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση τη μητέρα των δύο παιδιών.
Ο… πεντάευρος
Ίσως μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις μέσα στην κρίση ήταν αυτή κυρίου ο οποίος πήγαινε καθημερινά σε πρατήριο υγρών καυσίμων και ζητούσε να του βάλουν στο ρεζερβουάρ 5 ευρώ. Κάποιες μέρες μάλιστα πήγαινε και δύο φορές, με αποτέλεσμα να βάζει από 40 έως 50 ευρώ καύσιμο στο αυτοκίνητό του την εβδομάδα. Η απορία των υπαλλήλων λύθηκε, όταν έγινε αντιληπτό πως ο «κύριος πεντάευρος» μάλλον έπεφτε συχνά θύμα βενζινοκλοπής, οπότε «φύλαγε τα ρούχα του».
Ο… διόμισέ το
Δεν υπάρχει σχεδόν καμία περίπτωση να ζητήσει καταναλωτής το γέμισμα του ρεζερβουάρ και ο υπάλληλος του πρατηρίου να μη ρωτήσει ξανά αν ο καταναλωτής θέλει το ρεζερβουάρ του να γεμίσει. Κατά πρώτον γιατί είναι σπάνιο φαινόμενο και κατά δεύτερον διότι υπάρχουν πολλοί… επιτήδειοι που θέλουν να εξαπατήσουν. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή πελάτη που πήγε στο πρατήριο και ζήτησε το ρεζερβουάρ του να… «δυομίσει»!
«Μιλούσε μέσα από τα δόντια και δεν μπορούσα να καταλάβω ακριβώς τι λέει» αναφέρει ο Κυριάκος Ψαρρός που συνεχίζει λέγοντας πως αν του γέμιζε το ρεζερβουάρ, ήταν σχεδόν βέβαιος πως ο καταναλωτής θα υποστήριζε πως ζήτησε 2,5 ευρώ βενζίνη και θα διεκδικούσε να φύγει μην πληρώνοντας το υπόλοιπο του καυσίμου.
Η «επιτήδεια»
Νέα ήθη έχει φέρει η οικονομική κρίση, με πολλούς να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν γεγονότα και καταστάσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή κυρίας, ιδιοκτήτριας επαγγελματικών οχημάτων, η οποία επικαλούμενη φιλία με ιδιοκτήτη πρατηρίου, ζήτησε μια μικρή πίστωση σε καύσιμο για τα οχήματά της.
Η κυρία πήρε την πίστωση και με τη διαβεβαίωση πως έκανε ηλεκτρονική κατάθεση σε λογαριασμό τράπεζας, η οποία και θα φαινόταν σε μερικές ημέρες, κατάφερε να πάρει και άλλη πίστωση. Αποτέλεσμα, η κυρία να γίνει… καπνός κι οι ιδιοκτήτες να την κυνηγούν.
Το τρακαρισμένο
«Επαγγελματίας ταπαδόρος» αποδείχθηκε άνδρας ο οποίος γύριζε από πρατήριο σε πρατήριο για δωρεάν βενζίνη. Ο άνδρας είχε παλιάς τεχνολογίας τρακαρισμένο αυτοκίνητο, ωστόσο είχε αρκετά περιποιημένη εμφάνιση. Ζητούσε μικρές ποσότητες καυσίμου, από 20 ευρώ έως 30 ευρώ κι έδινε μια χρεωστική κάρτα η οποία και ήταν άδεια.
«Με συγχωρείτε, πηγαίνω αμέσως στο σπίτι να σας φέρω τα χρήματα» χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία και γινόταν καπνός.
Για τον συγκεκριμένο άνδρα ο Σύνδεσμος είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση κι όπως βεβαιώνεται, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση επιτήδειου.
Τέσσερα δίνω – οχτώ παίρνω
Υπάρχουν αρκετά πρατήρια στο Ηράκλειο, τα οποία πάνω στις αντλίες έχουν σειρές από ψηλά για να εξυπηρετούν γρηγορότερα τους καταναλωτές. Αυτό είχε αντιληφθεί νεαρός άνδρας με μηχανάκι, ο οποίος πήγαινε στοχευμένα στα εν λόγω πρατήρια και ζητούσε πολύ μικρά ποσά καυσίμου για το δίκυκλό του. Εκμεταλλευόμενος την κίνηση, αλλά και την πίεση των υπαλλήλων, έπαιρνε χωρίς να γίνει αντιληπτός όσα ψηλά προλάβαινε πάνω από τις αντλίες. Το θράσος του μάλιστα δεν είχε όρια, αφού την πρώτη φορά που έγινε αντιληπτός δήλωνε θιγμένος και τόνιζε πως δεν είχε πειράξει τίποτα. Η επόμενη φορά βέβαια δεν ήταν τυχερή γι’ αυτόν αφού τον έπιασαν, του έδειξαν τις κάμερες και εξαφανίστηκε.