Ενώ στο τραπέζι του ανοιχτού διαλόγου της αυτοδιοίκησης με τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα, έχει πέσει το ζήτημα της αποζημίωσης των αγροτών που πλήττονται από τη λειψυδρία για την απώλεια του εισοδήματος, ταυτόχρονα εγείρονται και μια σειρά ζητήματα πρακτικής διαχείρισης της κρίσης που ζει ο πρωτογενής τομέας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το εκτεταμένο πρόβλημα της ξηρασίας που πλήττει κυρίως την ανατολική Κρήτη, έχει οδηγήσει σε απόγνωση δεκάδες καλλιεργητές που βλέπουν τα δέντρα τους να ξεραίνονται και την παραγωγή τους να σβήνει. Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπεριφερειάρχης κλιματικής αλλαγής Γιάννης Αναστασάκης και ο αντιπεριφερειάρχης του τομέα αγροτικής οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης έχουν ξεκινήσει μια συνεργασία με αφετηρία τις αλλαγές που επέρχονται στον πρωτογενή τομέα λόγω της κλιματικής κρίσης εστιάζοντας σε πρώτο επίπεδο στις ελιές που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των καλλιεργητών λόγω της ξηρασίας που έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες δέντρα να βρίσκονται σε μια κατάσταση απογοητευτική.
Όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αναστασάκης το κρίσιμο ζητούμενο εδώ είναι να δοθούν οδηγίες και συντεταγμένες στους καλλιεργητές για το πως θα πρέπει να διαχειριστούν τη δύσκολη αυτή κατάσταση, και καλλιεργητικές πρακτικές για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεργασία με γεωπόνους ερευνητές που έχουν εστιάσει το επιστημονικό τους έργο στην ελιά από τους οποίους έχει ζητηθεί να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα των παραγωγών σε σχέση με το πώς θα αντιμετωπίσουν σήμερα τα δέντρα τους μέσα από συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν.
Όπως εξηγεί ο κ. Αναστασάκης ο αγροτικός τομέας είναι ο πιο ευάλωτος στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και συνεχώς οξύνεται το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε σε στενή συνεργασία με το Στ. Τζεδάκη, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και σε επίπεδο έρευνας και σε επίπεδο ενεργειών για να καταλάβουμε σε μεγαλύτερο βάθος την επίδραση που έχει το επιδεινούμενο κλίμα σε κάθε μορφής καλλιέργεια με προτεραιότητα τις ελιές, σε δεύτερο χρόνο τα αμπέλια και το κρασί και την κτηνοτροφία.
Επειδή το θέμα είναι πολύ ευρύ έχουμε ζητήσει από τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης να μας δώσουν τα φώτα τους να δούμε τι πρέπει να καταγράψουμε σε ότι αφορά στο κλίμα ώστε να καταλήξουμε σε οδηγίες καλλιεργητικών πρακτικών ξεκινώντας από τις ελαιοκαλλιέργειες.
Έκτακτη σύσκεψη για τα προβλήματα λειψυδρίας
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Δήμο Βιάννου, με θέμα το φαινόμενο της λειψυδρίας και την αντιμετώπιση του, μιας και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, με τις επιπτώσεις του να είναι εμφανείς στις καλλιέργειες της περιοχής που έχουν καταστραφεί.
Στη σύσκεψη με το Δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη που έγινε παρουσία των αντιδημάρχων κ. Χαράλαμπου Κονδυλάκη και κ. Μανόλη Αγαπουλάκη, μετείχε κλιμάκιο, το οποίο αποτελείτο από τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα κ. Σταύρο Τζεδάκη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Ποιότητας Ζωής Υπαίθρου κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιάννη Ζηδιανάκη, το Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκο Δασκαλάκη και τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ κ. Μύρωνα Χιλετζάκη.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, με τον κ. Μπαριτάκη να ενημερώνει πλήρως τους μετέχοντες για την καταστροφή που έχουν υποστεί κυρίως τα ελαιόδεντρα στην ανατολική πλευρά του Δήμου και συγκεκριμένα στις περιοχές: Αμιρά, Βαχό, Βαχουδιανό Ξερόκαμπο, Λατόμια, Ακόμια, Πεύκο, Άγιο Βασίλειο, Καλαμι και Ψαρή Φοράδα.
Ο Δήμαρχος Βιάννου έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών, τόσο για τη φετινή χρονιά, όσο και για τις επόμενες, προκειμένου να μπορέσουν να μπουν σε παραγωγική διαδικασία τα ελαιόδεντρα.