Τα όριά τους θα αγγίξουν, ίσως και θα τα ξεπεράσουν, οι λιμενικοί στο Ηράκλειο, οι οποίοι θα πρέπει να διαχειριστούν πολύ περισσότερο κόσμο το καλοκαίρι, αλλά με τις δυνάμεις σε έμψυχο δυναμικό παρελθόντων ετών.
Στοιχεία και προβλέψεις δείχνουν «έκρηξη» στον αριθμό των επιβατών τους επόμενους μήνες τόσο από τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων, όσο και από τα υπάρχοντα, αλλά και αυτά που θα προστεθούν, πλοία της γραμμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, για φέτος στο Ηράκλειο θα δέσουν περίπου 196 κρουαζιερόπλοια, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους ήταν 131. Το 2017 έφτασαν στο Ηράκλειο 172.400 άτομα, ενώ το 2016 οι επιβάτες που επισκέφθηκαν την πόλη ήταν περίπου 235 χιλιάδες άτομα.
Στην αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που συνεπάγεται αύξηση και των επιβατών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη γραμμή Ηράκλειο- Κυκλάδες, προστίθεται ένα ακόμα ταχύπλοο, ενώ θα υπάρξει και σύνδεση του Ηρακλείου με τις Κυκλάδες και τη Ραφήνα.
Όπως μας είπε ο λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Δουβής, πέρυσι έφτασαν στο Ηράκλειο ακτοπλοϊκώς, όχι με κρουαζιερόπλοια, 1.542.000 άτομα και το 2016, 1.436.00 επιβάτες.
«Θα δουλεύουμε ασταμάτητα, χωρίς ρεπό»
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών του Ηρακλείου έχουν εδώ και καιρό ενημερώσει τη φυσική και πολιτική ηγεσία του Σώματος τόσο για την αύξηση στην επιβατική κίνηση, αλλά και τη «στασιμότητα» που παρατηρείται στην οργανική δύναμη του Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Μια δύναμη, που όπως λένε είναι δυσανάλογη με τις ανάγκες που προκύπτουν. Όπως τονίζει ο πρόεδρος των λιμενικών ανατολικής Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης, «το θέμα του λιμανιού του Ηρακλείου είναι γνωστό σε συνάντηση που προηγήθηκε με τον υπουργό, χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί απαντήσεις για το εάν υπάρξει ενίσχυση». Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, «στατιστικά το λιμάνι του Ηρακλείου είναι το τρίτο σε κίνηση επιβατών, κρουαζιέρας, οχημάτων. Παράλληλα, αυξάνεται ο στόλος των πλοίων που θα έρθουν στο Ηράκλειο. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη επιβατική κίνηση και περισσότερες ανάγκες. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις παραμένουν οι ίδιες, γιατί η οργανική σύνθεση είναι λάθος».
Αίτημα των συνδικαλιστών, το οποίο επίσης δεν έχει απαντηθεί, είναι η δημιουργία ενός λιμενικού τμήματος εντός του λιμένα, όχι όμως με τις υπάρχουσες δυνάμεις. «Στο λιμεναρχείο υπηρετούν 70 άτομα, ενώ με τη δύναμη αυτή επανδρώνονται και τα δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Θα πρέπει, όπως υπάρχουν στον Πειραιά και στην Πάτρα, να δημιουργηθεί λιμενικό τμήμα με δυνάμεις πέρα από τις υπάρχουσες».
Στην ερώτηση πόσα άτομα θα έπρεπε να υπηρετούν στο ΚΛΗ, ο ίδιος λέει ότι «μόνο για τις ανάγκες του λιμεναρχείου, κι όχι για τις ανάγκες των σκαφών, θα έπρεπε να υπηρετούν τουλάχιστον 80 λιμενικοί» Σημειώνεται τέλος ότι το Ηράκλειο ενισχύει το Λιμενικό Σώμα στο βόρειο Αιγαίο. «Ζητούνται δυνάμεις με διαταγή του Αρχηγείου σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Τις επόμενες ημέρες φεύγουν δύο λιμενικοί για το Φαρμακονήσι, ενώ ήδη ένας λιμενικός από το Ηράκλειο είναι αποσπασμένος στη Χίο» καταλήγει ο κ. Σφακιανάκης.