Μιχάλης Λεμπιδάκης

Αγωνία, φόβος, απελπισία! Με αυτές τις τρεις λέξεις η σύζυγος του Μιχάλη Λεμπιδάκη, Κατερίνα,  περιέγραψε τα συναισθήματα που ένιωσε  στη διάρκεια της πολύμηνης κράτησής του.

Δεν έκρυψε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης «ζωντανεύει» στο μυαλό τους μνήμες που θέλουν να ξεχάσουν. Υποστήριξε ότι τόσο η ίδια όσο και τα άλλα μέλη της οικογένειας φροντίζουν να μην συζητούν την υπόθεση με τον 54χρονο επιχειρηματία για να μην «ξύνουν» πληγές.

«Τι σας είπε μετά την απελευθέρωση του;» τη ρώτησε η πρόεδρος.

«Περίμενε την ώρα που θα έρθει ξανά κοντά μας. Αυτό τον κρατούσε στην ζωή» είπε. «Φοβόταν;» ρώτησε η πρόεδρος. «Φοβόταν» απάντησε η σύζυγος, χωρίς να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα της εκμυστηρεύτηκε ο άνδρας της.

«Ναι, είναι δύσκολο αλλά και η δική μας θέση είναι δύσκολη. Η οικογένεια σας λέει συνεχώς ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της. Πώς όμως θα το κάνει, αν δεν τη βοηθάτε;» σχολίασε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, απευθυνόμενη στη μάρτυρα.

Η Κατερίνα Καλοκύρη επέμεινε ότι δεν ήθελε να ρωτάει ούτε καν από περιέργεια τον σύζυγο της για επιμέρους πτυχές της απαγωγής.

Από την πλευρά τους συνήγοροι υπεράσπισης συγκεκριμένων κατηγορουμένων (του ιδιοκτήτη της μάντρας, του «Ευγένιου» ή του αποκαλούμενου «παππού») προσπάθησαν με τις ερωτήσεις τους να εκμαιεύσουν από τη μάρτυρα έναν καλό λόγο για τους εντολείς τους, επικαλούμενοι αφενός τα όσα είχε αναφέρει ο ίδιος ο Μιχ. Λεμπιδάκης, αφετέρου ότι σιτιζόταν καλά.

«Να τους κάνουμε και ήρωες! Δεν του άνοιξαν και την πόρτα να πουν: περάστε κύριε Λεμπιδάκη!» τους παρατήρησε η πρόεδρος, θέλοντας να βάλει φρένο στις ερωτήσεις τους. «Και στο σπίτι σιτιζόταν καλά» πέταξε  με  νόημα η σύζυγος, με την πρόεδρο να συμπληρώνει: «Δεν είχε ανάγκη από την απαγωγή».

Κουμπάρος: Ο Μιχάλης έχει «κλειδώσει» την ψυχή του για την απαγωγή

Στο δικαστήριο κατέθεσαν χθες ένας κουμπάρος και στενός συνεργάτης του Μιχάλη Λεμπιδάκη όπως επίσης και ένας προσωπικός του φίλος, γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση της απαγωγής ως «ενδιάμεσοι» των απαγωγέων και της οικογένειας. Σε αυτούς, καθ’ υπόδειξη του απαχθέντος, απευθύνθηκαν οι απαγωγείς είτε τηλεφωνικά, είτε με την αποστολή μηνυμάτων και επιστολών για να μεταφερθούν στην οικογένεια.

Ο πρώτος, ο οποίος συνδέεται με την οικογένεια με διπλή κουμπαριά, ανέφερε ότι βρισκόταν στην Τουρκία όταν ενημερώθηκε για την απαγωγή. Σχετικά με το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την αρπαγή, ποιος ήταν εκείνος που έδωσε τις κρίσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα του επιχειρηματία, απάντησε ότι δεν κατάφεραν να εστιάσουν σε κάποιον τις υποψίες τους.

Περιγράφοντας την ημέρα της απελευθέρωσης του επιχειρηματία, είπε ότι ήταν σε άθλια κατάσταση. «Υποσιτισμένος, με μία φόρμα που χωρούσε άλλος ένας μέσα, σοκαρισμένος».

Ο φίλος και συνεργάτης του Μιχ. Λεμπιδάκη ανέφερε ότι ένα δεκαήμερο μετά την απελευθέρωση, πήγαν ένα τριήμερο στη Σαντορίνη. «Εκείνος μας ξεμονάχιαζε τον καθένα χωριστά γιατί ήθελε να ακούσει τι πέρασαν οι δικοί του, τι βίωσαν. Όταν τολμούσαμε να ρωτήσουμε τι πέρασε εκείνος, περιοριζόταν μόνο να πει: “Για μένα έχει λήξει”».

Ο μάρτυρας με κατηγορηματικό ύφος είπε στο δικαστήριο ότι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεν εκδηλωνόταν, είχε «κλειδώσει» την ψυχή του, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Και αυτό ήταν σεβαστό. Περίμενα χειρότερες αντιδράσεις. Δεν θα έλεγα ότι ήταν φοβισμένος. Η υπόλοιπη ζωή του είναι όπως παλιά. Στο κομμάτι όμως της απαγωγής έχει βάλει «λουκέτο».

 

Διαβάστε τα αναλυτικά ρεπορτάζ: