Αύξηση παρουσιάζουν – σύμφωνα με την ΕΛΑΣ- τα περιστατικά με ψυχικά ασθενείς αυτή την περιόδο, ενώ από την αρχή του έτους μόνο στο Ηράκλειο καταγράφηκαν περισσότερα από 300 περιστατικά για τα οποία χρειάστηκε η μεταφορά ατόμων σε ψυχιατρικές κλινικές της πόλης.
Ένα από τα τελευταία περιστατικά αφορά στην απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε πριν λίγα 24ωρα ένας 24χρονος σε προάστιο του Ηρακλείου. Ο παραλίγο αυτόχειρας αυτοτραυματίστηκε με κουζινομάχαιρο στο θώρακα κι ενώ βρισκόταν μέσα στο σπίτι του. Συγγενικό του πρόσωπο κατάλαβε τι συμβαίνει, ενημέρωσε το ΕΚΑΒ και ο 24χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Αστυνομικοί ανέφεραν στην «Π» ότι η δεύτερη καραντίνα επανάφερε προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί και στο πρώτο lockdown, αλλά σε «πιο αγρια μορφή αυτή τη φορά». «Οι προστριβές και οι φασαρίες είναι πολύ έντονες» σχολιάζει αστυνομικός.
Το πιο ανησυχητικό όμως όπως τονίζει ο ίδιος είναι ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες το τελευταίο διάστημα για άτομα που οι συγγενείς τους φοβούνται ότι είτε θα βλάψουν τον εαυτό τους είτε θα κάνουν κακό σε εκείνους. «Πολλοί άνθρωποι το τελευταίο διάστημα έρχονται στην Αστυνομία και ζητούν μια λύση.
Μας λένε ότι ο συγγενής τους ή ο γείτονάς τους είναι επικίνδυνος. Ενημερώνεται ο εισαγγελέας και ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία που έχει να κάνει κυρίως με την εξέταση αυτών των ανθρώπων από ειδικούς. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν τα πράγματα είναι όπως μας τα καταγγέλλουν και δεν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω» μας είπε στέλεχος της ΕΛΑΣ
Αύξηση των περιστατικών κακοποίησης γυναικών
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, σημείωσε ότι την περίοδο της καραντίνας αυξήθηκαν οι καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών.
«Δυστυχώς η περίοδος του εγκλεισμού εκτίναξε τις καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στη γραμμή 15900 όσο και στα συμβουλευτικά κέντρα. Είναι ένα φαινόμενο που δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο» υπογράμμισε.
Δομές στήριξης
Παράλληλα, η κ. Συρεγγέλα τόνισε ότι η πολιτεία διαθέτει δομές στήριξης τόσο για τις κακοποιημένες γυναίκες όσο και για τα παιδιά τους.
«Οι γυναίκες πολλές φορές δεν μιλούν. Είτε γιατί φοβούνται τι θα πει ο κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος είτε γιατί εξαρτώνται οικονομικά από το σύντροφό τους. Παράλληλα, υπάρχει και ένα ταμπού για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά χωρίς πατέρα» επισήμανε σχετικά με τον λόγο που οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη βίαιη συμπεριφορά που υφίστανται.
«Στόχος μας είναι να καταγγείλουν όσο περισσότερες γυναίκες γίνεται. Ο τετραπλασιασμός στις καταγγελίες στο 15900 πρέπει να θεωρηθεί καλός. Στόχος μας είναι να αρχίσουν οι γυναίκες να μιλούν.
Οι γυναίκες μπορούν να καταγγείλουν και μπορούμε να τις βοηθήσουμε» τόνισε με νόημα.
«Η βία κατά των γυναικών έχει ευρύ φάσμα. Ξεκινά από την λεκτική παρενόχληση μέχρι την ανθρωποκτονία, ή αλλιώς τη γυναικοκτονία» εξήγησε.