ΛΟΤΖΙΑ

Τέσσερις  κρίσιμοι παράγοντες τους οποίους «ζυγίζει» η δημοτική Αρχή, οδηγούν όπως όλα δείχνουν σε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το 2022. Από τη μια πλευρά, τα έξοδα μεταφοράς των απορριμματοφόρων στους Πέρα Γαλήνους τα οποία θα χρεώνονται στο εξής στο δημοτικό ταμείο, από την άλλη η νέα χρέωση του τέλους ταφής των σκουπιδιών, συνδυαστικά με τη συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου στο κόστος της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων 800.000 ευρώ, και τις αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, φαίνεται ότι λειτουργούν εξαιρετικά επιβαρυντικά.

Τη νέα αυτή οικονομική πραγματικότητα  που επηρεάζει με τη μορφή ντόμινο τα δημοτικά τέλη, θέλησε να συζητήσει η δημοτική Αρχή με τους επικεφαλής των παρατάξεων στο πλαίσιο της σύγκλισης της διαπαραταξιακής επιτροπής, στην οποία αρνήθηκαν να συμμετέχουν πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι το όλο θέμα θα συζητηθεί θεσμικά στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι και το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει σχετικά.

Ειδικότερα οι παρατάξεις ξεκαθάρισαν ότι εάν η δημοτική Αρχή θέλει να συζητήσει το θέμα διαπαραταξιακά θα πρέπει να παρουσιάσει και μια εισήγηση, για να υπάρχει μια βάση δεδομένων. Σε αντίθετη περίπτωση – όπως τονίζουν – το αρμόδιο θεσμικό όργανο να κρίνει το ζήτημα των αυξήσεων είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μετακυλίονται στους δημότες αυξήσεις που χρεώνεται το δημοτικό ταμείο

Η δυσκολία  να απορροφήσει τα περιβαλλοντικά χρέη που φορτώνεται το δημοτικό ταμείο, επηρεάζει με τη μορφή ντόμινο τα δημοτικά τέλη. Όπως όλα δείχνουν, έρχονται νέες αυξήσεις  τελών στους δημότες, τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν μαζί με όλο το εφιαλτικό κύμα των ανατιμήσεων. Ανάμεσα στα χρέη που θα βαρύνουν το δημοτικό ταμείο είναι η μεταφορά των απορριμμάτων στους Πέρα Γαλήνους που αφορά σε ένα ποσό της τάξεως των 3 εκ ευρώ.

Τα χρήματα αυτά καλύπτονταν από την Περιφέρεια αλλά πλέον μετακυλίονται στους Δήμους. Αντίστοιχα η χρέωση τους τέλους ταφής απορριμμάτων που για πρώτη φορά ενεργοποιείται αναμένεται να επιβαρύνει το δημοτικό ταμείο με ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το κόστος της συμμετοχής του Δήμου στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων κοστολογείται στις 800.000 ευρώ.

Σε όλα αυτά τα δεδομένα προστίθεται και η αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει ανεβάσει στα ύψη της χρεώσεις του Δήμου. Αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι αποτέλεσαν αντικείμενο αλλεπάλληλων συζητήσεων στη δημοτική Αρχή που εκτιμά ότι δεν μπορεί να αποφύγει τη χρέωση αυξήσεων στα δημοτικά τέλη.

«Ναι» στο Δημοτικό Συμβούλιο και «όχι» στη διαπαραταξιακή λένε πέντε  παρατάξεις της αντιπολίτευσης της Λότζια.

Απέρριψαν την πρόσκληση της διαπαραταξιακής   συνάντησης  για το θέμα των δημοτικών τελών οι παρατάξεις των Γ. Κουράκη, Η. Λυγερού, Π. Ινιωτάκη Ε. Σχοιναράκη και Ε. Κουκιαδάκη. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σε επιστολή τους, «οι  συζητήσεις  όλων των θεμάτων  πρέπει να  διεξάγονται (θεσμικά) στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου όλοι οι σύμβουλοι θα εκφράζουν τις προτάσεις, τις  σκέψεις τους και θα ψηφίζουν επί αυτών.

Κάθε άλλη διαδικασία  που παρακάμπτει ή υποβαθμίζει το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μάς βρίσκει σύμφωνους.  Βασικό στοιχείο έναρξης  διαλόγου  στα  θεσμικά όργανα  είναι η κατάθεση από την Δημοτική αρχή  θέσεων και αναλυτικών  προτάσεων  για κάθε θέμα και όχι μόνο τίτλους θεμάτων (όπως συμβαίνει με την σημερινή πρόσκληση). Εάν  από  τον διάλογο στα θεσμικά όργανα διαφανεί  σύγκλιση  απόψεων, τότε θα μπορούσε  μία συνταχθεί  σχέδιο απόφασης    που θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Για  όλους τους παραπάνω λόγους και με σεβασμό στους θεσμούς, δεν  μπορούμε να  συμμετέχουμε  στην  διαπαραταξιακή   που μας  καλείται» .