Η δρ. Καλλιόπη Βασιλάκη βραβεύεται από τον Σύλλογο Φίλων του ΙΤΕ
Η δρ. Καλλιόπη Βασιλάκη βραβεύεται από τον Σύλλογο Φίλων του ΙΤΕ

Μοχλό “brain gain” χαρακτηρίζει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών Καλλιόπη Βασιλάκη, την οποία βραβεύει σήμερα ο Σύλλογος Φίλων του ΙΤΕ.

Η τελετή, αφιερωμένη στη μνήμη του Φώτη Καφάτου,  γίνεται στις 7 το βράδυ, στην Αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την απονομή του βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη 2022», που απονέμεται για τρίτη χρονιά εφέτος, σε ερευνητή του Ιδρύματος, καθώς και την απονομή επαίνων.

Η δρ. Καλλιόπη Βασιλάκη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ/ΙΤΕ) στο Ρέθυμνο και μελετάει την ιστορία και εξέλιξη των ναυτικών κοινοτήτων της Μεσογείου, των παραθαλάσσιων δηλαδή κοινωνιών που εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική και γεωγραφική τους σχέση με τη θάλασσα. Έκανε το προπτυχιακό της στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έπειτα τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι, στην École des Hautes Études en Sciences Sociales.

«Η ενασχόλησή μου με την κοινωνική ιστορία της θάλασσας ξεκίνησε το 2017, όταν επέστρεψα στην Κρήτη μετά από οχτώ έτη διαμονής στη Γαλλία και την Σκωτία.

Αυτό έγινε εφικτό αποκλειστικά εξαιτίας ενός Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ERC (European Research Council) που ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ), δρ. Απόστολος Δελής, είχε εξασφαλίσει και στο οποίο ήμουν υπότροφος ως υποψήφια διδάκτωρ.

Στην συνέχεια, με τη στήριξη της διευθύντριας του Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακής Ιστορίας, καθηγήτρια Τζελίνας Χαρλαύτη, η παραμονή μου στο ΙΤΕ συνεχίστηκε με την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Αιγέας για τη μελέτη της ιστορίας της ναυτικής κοινότητας της Ιθάκης.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η παρουσία και το έργο του ΙΤΕ είναι εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο -και πρωτίστως- ως προς την υψηλού επιπέδου ερευνητική δραστηριότητα των μελών του, αλλά και ως μοχλός “brain gain”, και εισροής πολλών Ελλήνων αλλά και ξένων ερευνητών στη χώρα μας», αναφέρει η ίδια στην «Π».

Τονίζει, ακόμα, ότι «οι νέοι ερευνητές έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά δύσκολες συνθήκες δουλεύοντας συνεχώς σε μια συνεχή επισφάλεια για τον βιοπορισμό τους, με περιορισμένες εργασιακές προοπτικές. Δουλεύουμε με την σχεδόν παντελή απουσία προκηρύξεων για θέσεις ΔΕΠ, κάνοντας αγώνα για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων μετά την συγγραφή εξαντλητικών προτάσεων για ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα η παρουσία προκηρύξεων για εθνικά προγράμματα έρευνας συνεχίζει να μειώνεται δραματικά, ενώ το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει ασφάλιση για όσους –πολλούς– δουλεύουν ως υπότροφοι και όχι με σύμβαση εργασίας».

Για τη βράβευσή της, λέει πως «στις υπάρχουσες συνθήκες, λοιπόν, η έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου και των φίλων του ΙΤΕ έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Μας δίνει δύναμη και κίνητρο όχι μόνο να συνεχίσουμε την ερευνά μας αλλά και να παραμείνουμε στη χώρα. Και για αυτό τους ευχαριστώ θερμά».

Η τελετή

Της απονομής θα προηγηθούν, η ανακήρυξη σε επίτιμα μέλη του Συλλόγου, των πανεπιστημιακών καθηγητών Λευτέρη Οικονόμου και Στέφανου Τραχανά, καθώς και μια ενδιαφέρουσα ομιλία με το επίκαιρο θέμα : «Ορατοί και αδιόρατοι κίνδυνοι για τη δημοκρατία και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» με ομιλήτρια την κ. Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ.

Η κ. Καϊτατζή-Γουίτλοκ είναι πολιτικός επιστήμων-επικοινωνιολόγος, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει σύμβουλος πολιτικής δημοσίων φορέων στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει πλειάδα δημοσιεύσεων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι τίτλοι των βιβλίων της: «Η Επικράτεια των Πληροφοριών», «Μορφές και Μέσα Πολιτικής Επικοινωνίας», «Επικοινωνία Θεωρία και Πράξη».

Η εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή  του βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη 2022».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και για την απονομή του φετινού βραβείου συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή από τους:

-Νεκτάριο Ταβερναράκη, πρόεδρο του ΙΤΕ

-Μαρία-Χριστίνα Χατζηϊωάννου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (ΕΙΕ)

-Βούλα Τσινόρεμα, κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

-Σοφία Λαῒου, καθηγήτρια του Ιόνιου Πανεπιστημίου

-Ζαχαρία Καραταράκη, πρόεδρο του συλλόγου Φίλων του ΙΤΕ

Η επιτροπή αφού συνεδρίασε, αποφάσισε, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, το βραβείο «Μιλτιάδη Καράτζη» που συνοδεύεται και από το ποσό των 3.000 ευρώ να απονεμηθεί στην ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών Καλλιόπη Βασιλάκη για την επιστημονική της έρευνα.

Παράλληλα αποφάσισε να απονεμηθούν έπαινοι για το έργο τους στους Αλκιβιάδη Καποκάκη και Εβίτα Δανδάλη.