«Πώς είναι δυνατόν να διοργανώνεται Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για το Δέντρο της Χρονιάς» και η Ελλάδα να μη λαμβάνει μέρος;»
Την παραπάνω απορία εκφράζει μέσω της «Π» ο κ. Στέλιος Αδαμάκης, πτυχιούχος Φαρμακευτικής, συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Βρυξελλών και Κρήτης.
Ο διαγωνισμός, που έχει περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς αλλά και τουριστικούς στόχους, ξεκίνησε από την Τσεχία το 2002, από το 2011 έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις και συμμετέχουν σε αυτόν συνολικά 16 χώρες. Η απονομή του βραβείου γίνεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες.
Διοργανωτές είναι ο Environmental Partnership Association και ο European Landownes’s Organization.
Η ιδέα ήρθε στο Καβούσι
Ο κ. Αδαμάκης σκέφτηκε πως η χώρα μας θα μπορούσε να λάβει μέρος σε αυτόν τον διαγωνισμό με αφορμή την ελιά στο Καβούσι. Μέχρι σήμερα, έχουν διακριθεί άλλα δέντρα, όπως πλάτανοι, και η Κρήτη αλλά και η Ελλάδα, γενικότερα, είναι σε θέση να διεκδικήσει μία πρωτιά.
Ενδεικτικό είναι πως όταν ο ίδιος επικοινώνησε με την οργανωτική επιτροπή, τα μέλη της ενθουσιάστηκαν που άνθρωπος από την Ελλάδα έδειξε ενδιαφέρον για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό.
Στην απάντηση, αναφέρουν πως «χαιρόμαστε που ο διαγωνισμός μας είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, παρόλο που δε συμμετέχετε ως χώρα. Ελπίζουμε ότι θα βρείτε τον διαγωνισμό μας ενδιαφέροντα και θα γίνετε κι εσείς μέλος της οικογένειάς μας. Ο διαγωνισμός είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να δώσει κανείς κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες να προστατεύσουν τη φύση».
Ο κ. Αδαμάκης έχει ήδη έρθει σε επαφή με τοπικούς φορείς, όπως είναι η Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η προσπάθεια, βέβαια, δεν πρέπει να είναι μόνο τοπική, αξιόλογες προτάσεις μπορούν να υπάρξουν από το Καβούσι, φυσικά, τα Χανιά, το Κράσι, τη Νάξο, την Κω, την Ήπειρο και άλλα σημεία της χώρας μας.
Ο κ. Αδαμάκης, μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλει να παρακινήσει φορείς να ενδιαφερθούν για αυτόν τον διαγωνισμό, θέλει να προβληθεί κάθε όμορφο και αξιόλογο ελληνικό δέντρο και θεωρεί πως ο ελληνικός και ευρωπαϊκός διαγωνισμός θα βοηθούσαν σε αυτό.
Εξάλλου, ο στόχος του διαγωνισμού είναι η παρότρυνση συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων πολιτών για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και διαφύλαξης της τοπικής κληρονομιάς.
Η έδρα του διαγωνισμού βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπίτι του κ. Αδαμάκη στις Βρυξέλλες και ο ίδιος ξεκίνησε ήδη τις επαφές.
Διαδικαστικά, η χώρα μας δεν προλαβαίνει τον ερχόμενο διαγωνισμό, αν, όμως, κινητοποιηθούν όσοι χρειάζεται μπορεί να λάβει μέρος το 2023.
Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο μέρη, πρώτα βάζουν υποψηφιότητα δέντρα που διαγωνίζονται σε εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια αυτό που ξεχώρισε συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Θεωρείται σκόπιμο, η έναρξη του εθνικού διαγωνισμού να κηρυχθεί ημέρα ιδιαίτερης σημασίας, όπως είναι η 21η Μαρτίου, εαρινή ισημερία, ο νικητής πρέπει να έχει αναδειχθεί ως τις 5 Νοεμβρίου, η απονομή του ευρωπαϊκό τίτλου γίνεται τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.
Το κοινό είναι αυτό που αναδεικνύει τον νικητή και για να έχει αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα θα πρέπει να κινητοποιηθούν συλλογικότητες, σχολεία, Περιφέρειες, Δήμοι, ΜΜΕ.
Μπορεί μεμονωμένα ένας πολίτης να προτείνει ένα δέντρο.
Μέσα από τον διαγωνισμό, αναδεικνύονται δέντρα, τόποι, αυξάνεται η επισκεψιμότητά τους ενώ ενισχύεται οικονομικά ένα δέντρο, για τη φροντίδα του ίδιου και του χώρου που το περιβάλλει.
Το μόνο αρνητικό σημείο της όλης υπόθεσης είναι όχι χρειάζεται… δουλειά!
Η οργανωτική επιτροπή πρέπει να έχει στους κόλπους της γεωπόνους, δασολόγους, βοτανολόγους, καλλιτέχνες, φωτογράφους και άλλες ειδικότητες για να πετύχει το όλο εγχείρημα.
Το κάθε δέντρο που διαγωνίζεται έχει ως όπλα του, την ηλικία του, την ιστορία που συνδέεται με αυτόν, τον μύθο που το περιβάλλει, την πολιτιστική αλλά και συναισθηματική αξία του.
Το 2015, βραβεύτηκε μία βελανιδιά από την Εσθονία που βρίσκεται στη μέση ενός γηπέδου, προτιμήθηκε να το αναδείξουν παρά να το ξεριζώσουν! Το 2020, ξεχώρισε ένα πεύκο από την Τσεχία που θεωρείται ότι απάλλαξε τον τόπο από τις μάγισσες!
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορεί να δει κανείς στην ιστοσελίδα https://www.treeoftheyear.org/.