Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗ ΜΕΣΣΑΡΑ

Ένα έργο πνοής για την Κρήτη πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί!

Το έργο της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού για την ενίσχυση του φράγματος της Φανερωμένης, που θα επιλύσει προβλήματα άρδευσης στη Μεσσαρά και στο νότιο Ρέθυμνο, για να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή και να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, εξασφάλισε την έγκριση για την περιβαλλοντική μελέτη, έχει μπει σε διαδικασία απόλυτης ωρίμανσης και τώρα αναμένεται η χρηματοδότηση που μπορεί να είναι από εθνικούς πόρους, ΕΣΠΑ ή και πακέτο Γιουνγκέρ!

Ένα έργο που το…τρέχουν και το κυνηγούν όλα αυτά τα χρόνια Περιφέρεια, δήμοι, βουλευτές τώρα μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίησή του.

Ο Πλατύς Ποταμός κατεβάζει κατά μέσο όρο πάνω από 50-55 εκατομμύρια κυβικά νερό τον χρόνο κάποιες χρονιές πέρασε και τα 100 εκατομμύρια! Τώρα αυτό το νερό πάει στη θάλασσα, χάνεται…
Άλλωστε δεν είναι μια και δυο φορές που ο περιφερειάρχης Στ.Αρναουτάκης έχει πει ότι το φράγμα-εκτροπή του Πλατύ Ποταμού είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό  έργο της Κρήτης στον τομέα των εγγυοβελτιωτικών έργων και το θέτει σε πρώτη προτεραιότητα στους αρμοδίους φορείς και υπουργεία. Το ίδιο σημειώνει και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής, που είναι από εκείνους που με τους συνεργάτες του που έχουν προωθήσει το έργο το οποίο έχει φτάσει στο…παρά πέντε και απομένει πλέον η χρηματοδότηση για να προχωρήσει.

Από την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο γίνεται η εκτίμηση – επιδίωξη να γίνει είτε από ευρωπαϊκούς είτε από εθνικούς πόρους, αφού το κόστος του έργου ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια ευρώ!

Όλοι λένε μάλιστα ότι το έργο μπορεί να αρχίσει να εκτελείται και νωρίτερα από το  2020! Αρκεί να μην υπάρξουν αντιδράσεις και…περίεργες μεθοδεύσεις, γιατί τώρα τελευταία έχουν ακουστεί πράγματα που δεν συνάδουν με το χρόνιο αίτημα χρόνων να γίνει αυτό το έργο.

Το Υπουργείο δεν είχε καμία αντίρρηση για το έργο.

Όπως αναφέρει, το προτεινόμενο έργο δεν έρχεται σε αντίθεση με τον εθνικό ή περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό, παρότι δεν περιλαμβάνεται στις προβλέψεις του εγκεκριμένου ΠΠΧΣΑΑ Κρήτης (ΦΕΚ 1486/Β/10-10-2003) αναφορικά με τη δημιουργία μεγάλων ταμιευτήρων και αρδευτικών φραγμάτων (προβλέπεται η δημιουργία των ταμιευτήρων Βαρσαμιώτη και Αποσελέμη, τα φράγματα Αμαρίου, Αλικιανού και Δίδυμου Σεμπρωνιώτη στον βόρειο άξονα, καθώς επίσης και τα φράγματα Φανερωμένης, Ινίου και Πλακιώτισσας στον νότιο άξονα).

Ποιο είναι το έργο

Το υπό μελέτη έργο αφορά την κατασκευή δυο φραγμάτων και δημιουργία των ταμιευτήρων Πλατύ και Γερακαρίου, αρδευτικού δικτύου για την άρδευση εκτάσεων στη γύρω περιοχή και αγωγού μεταφοράς νερού για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Φανερωμένης.

Σκοπός του έργου είναι:
· Η άρδευση μέσω του δικτύου (αρδευτικό έργο) κατ’ απόλυτη προτεραιότητα έκτασης περίπου 45.000 στρεμ. εντός της υδρολογικής λεκάνης του Πλατύ του νομού Ρεθύμνου.
· Η μεταφορά, με αγωγό που λειτουργεί με βαρύτητα, του πλεονάζοντος μέσου ετήσιου όγκου νερού στη δυτική περιοχή της μεγάλης πεδιάδας της Μεσσαράς για την ενίσχυση του ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου της, με συμπληρωματική πλήρωση του εκεί ταμιευτήρα Φανερωμένης.
• Ο τεχνητός εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα της πεδιάδας της Μεσσαράς, που είναι εφικτός για την αποκατάστασή του, εφόσον ο ταμιευτήρας της Φανερωμένης είναι γεμάτος.
• Η έμμεση αύξηση της δυνατότητας άρδευσης των γεωργικών εκτάσεων στην περιοχή της Μεσσαράς χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα της πεδιάδας.

Συνοδά έργα στα παραπάνω αποτελούν τα έργα οδοποιίας:
1) για την αποκατάσταση υφιστάμενων οδών που πρόκειται να κατακλυσθούν,
2) για την πρόσβαση στο φράγμα Πλατύ και
3) κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς νερού προς τη Μεσσαρά, καθώς επίσης και οι δανειοθάλαμοι- αποθεσιοθάλαμοι από τους οποίους θα αντληθούν-αποτεθούν οι απαιτούμενες ποσότητες υλικών κατά τη φάση κατασκευής.

Ειδικότερα, το υπό μελέτη έργο αφορά τα εξής:
· Φράγμα – ταμιευτήρα ποταμού Πλατύ, νομού Ρεθύμνου, νήσου Κρήτης, συνολικού όγκου αποθήκευσης περίπου 21,2×106 m3
· Αγωγό μεταφοράς νερού μήκους 18,135 km κλειστού τύπου καθόλη την όδευση (συμπεριλαμβανομένων και 2 σηράγγων μήκους 3,4 km), από την περιοχή του φράγματος Πλατύ προς την περιοχή της Μεσσαράς, νομού Ηρακλείου, νήσου Κρήτης
· Φράγμα – ταμιευτήρα Γερακαρίου επί του χειμάρρου Λυγιώτη, νομού Ρεθύμνου, νήσου Κρήτης, συνολικού όγκου αποθήκευσης περίπου 1,73×106 m3
· Αρδευτικό δίκτυο, το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Πλατύ, το οποίο θα καλύπτει έκταση προς άρδευση 45.000 στρεμμάτων αξιοποιώντας το νερό των επικείμενων στα φράγματα Πλατύ και Γερακαρίου ταμιευτήρων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των επί μέρους στοιχείων του έργου είναι ως εξής:

Ταμιευτήρας Πλατύ
Ανώτατη Στάθμη Λειτουργίας (ΑΣΛ) +289,00
Κατώτατη Στάθμη Λειτουργίας (ΚΣΛ) +272,00
Μέγιστη Στάθμη Πλημμύρας (ΜΣΠ) +293,30
Συνολικός όγκος αποθήκευσης στη ΑΣΛ ~21,2 hm3
Συνολικός όγκος αποθήκευσης στη ΜΣΠ ~26,2 hm3
Ωφέλιμος όγκος 17,2 hm3
Εκμεταλλεύσιμος ετήσιος όγκος p=97% 28,56 hm3
Επιφάνεια ταμιευτήρα στην ΑΣΛ 1.620 στρ.
Στον ταμιευτήρα Πλατύ θα αποθηκεύονται μέρος της ετήσιας απορροής (33,21×106 m3) για κάλυψη των υδατικών αναγκών των αρδευτικών δικτύων της λεκάνης, Πλατύ που ανέρχονται σε 9.55χ10 6 m3 νερού και για μεταφορά νερού (17,68×106 m3) μέσω του αγωγού στη Μεσσαρά.

Ταμιευτήρας Γερακάρι
Ανώτατη Στάθμη Λειτουργία (ΑΣΛ) +578,00
Κατώτατη Στάθμη Λειτουργίας (ΚΣΛ) +565,00
Μέγιστη Στάθμη Πλημμύρας (ΜΣΠ) +581,00
Συνολικός όγκος αποθήκευσης στην ΑΣΛ ~1,73 hm3
Συνολικός όγκος αποθήκευσης στη ΜΣΠ ~2,25 hm3
Ωφέλιμος όγκος 1,43 hm3
Εκμεταλλεύσιμος ετήσιος όγκος p=100% 1,6 hm3
Επιφάνεια ταμιευτήρα στην ΑΣΛ 154 στρ.

Στον ταμιευτήρα Γερακαρίου θα αποθηκεύεται μέρος της ετήσιας απορροής (7,87×106 m3) του άνω τμήματος της λεκάνης Λυγιώτη ίσο με 1,73×106 m3 (συμπεριλαμβάνεται η εξάτμιση όγκου 0,33×106 m3) για να χρησιμοποιηθούν κατά την αρδευτική περίοδο για την άρδευση με βαρύτητα των υψηλών ζωνών εντός της λεκάνης Πλατύ (εκροές για άρδευση και περιβαλλοντική παροχή 1,34×106 m3).

Αγωγός Μεταφοράς Νερού
Συνολικό μήκος αγωγών Φ 1.200 mm 18,4 km
Αριθμός σηράγγων 2
Μήκος σηράγγων 3,4 km.