δασοκομάντος

Για τον κίνδυνο να φύγει από το Ηράκλειο (πριν ακόμα έρθει) η έδρα των δασοκομάντος της Πυροσβεστικής και να μεταφερθεί στα Χανιά προειδοποίησε σε σύσκεψη που είχε με τους αξιωματικούς του Σώματος ο χανιώτικης καταγωγής υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.

Ο κ. Τουρνάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου βλέποντας την κωλυσιεργία που υπάρχει για τον εντοπισμό χώρου που θα στεγάσει την υπηρεσία, η οποία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ξεκινά να λειτουργεί στις 10 Ιανουαρίου. Κι αυτή η καθυστέρηση για την εξεύρεση χώρου, που μπορεί να αποβεί μοιραία, δεν οφείλεται στην Πυροσβεστική, στελέχη της οποίας κάνουν προτάσεις αλλά εισπράττουν αρνήσεις. Οφείλεται σε εκείνους που μπορούν να λάβουν αποφάσεις για τη μίσθωση κατάλληλου χώρου. Πολύ σωστά στελέχη του Σώματος παρατηρούν ότι «χρειάζεται πολιτική βούληση για ένα τέτοιο θέμα».

Η Περιφέρεια Κρήτης φαίνεται να έχει εκφράσει τη στήριξή της, ωστόσο από την προφορική στήριξη μέχρι την τελική πράξη το χάσμα δεν έχει ακόμα γεφυρωθεί, λένε οι πληροφορίες.

Η αλήθεια είναι ότι προτάσεις υπάρχουν, αλλά τα κτήρια και οι χώροι που μέχρι στιγμής έχουν υποδειχθεί δεν είναι διαθέσιμα. Αρχικά η Πυροσβεστική εισέπραξε άρνηση για το κτήριο του πρώην ΚΤΕΛ στο λιμάνι. Παρά το ότι υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις, φαίνεται ότι αυτοί που αποφάσιζαν δεν είχαν ερωτηθεί και το σχέδιο ναυάγησε. Ακολούθησε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πρόταση για  «φιλοξενία» της ομάδας των δασοκομάντος στην 126 Σμηναρχία Μάχης. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης τονίζουν ότι και γι’ αυτή την περίπτωση η απάντηση ήταν αρνητική. Όμως, φαίνεται πως θα υπάρξει νέα συνάντηση, ίσως και σήμερα, για να εξεταστεί και πάλι το θέμα. Εάν πάντως «συμφωνήσει» η Σμηναρχία, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για τον ιδανικό χώρο, αφού δίπλα στο αεροδρόμιο θα σταθμεύει και το δεύτερο ελικόπτερο για την αερομεταφορά των δασοκομάντος όταν και εάν ζητηθεί σε περιοχές της Κρήτης αλλά και αλλού.

Ο κ. Ευ. Τουρνάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου
Ο κ. Ευ. Τουρνάς έκρουσε τον κώδωνα

Σε κάθε περίπτωση οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι η έδρα της συγκεκριμένης ομάδας είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία εκεί όπου είναι η έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης της Πυροσβεστικής, δηλαδή στο Ηράκλειο.

Για έναν επίσης σημαντικό όμως λόγο που δεν έχει να κάνει με διαχωρισμό ανατολικής και δυτικής Κρήτης, η έδρα των δασοκομάντος πρέπει να είναι στο Ηράκλειο. Κι αυτό γιατί το 99,9% των ατόμων που θα τη στελεχώσουν μένουν (κάποιοι κατάγονται κιόλας) από το Ηράκλειο. «Σκεφτείτε τόσες οικογένειες να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, επειδή δεν βρέθηκε κτήριο για τη στέγαση της υπηρεσίας» σχολίασε πυροσβέστης.

Η ομάδα θα αποτελείται συνολικά από 60 άτομα. Επικεφαλής είναι αξιωματικός για τον οποίο οι πληροφορίες από άλλα στελέχη του Π.Σ, σημειώνουν ότι είναι έμπειρος και άρτια εκπαιδευμένος, ενώ υπηρετούσε στην Ιεράπετρα, πριν έρθει στο Ηράκλειο. Οι αξιωματικοί θα είναι συνολικά τρεις, θα υπάρχουν ακόμη εφτά μόνιμοι πυροσβέστες και οι υπόλοιποι 50 θα εκπαιδευτούν από τους ήδη εκπαιδευμένους πυροσβέστες, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στην 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αλέξιος Ράπανος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηράκλειο σε δηλώσεις του είχε επισημάνει πως στόχος είναι να έρθουν στο Ηράκλειο 50 δασοπυροσβέστες, οι οποίοι θα αποτελούν μόνιμο προσωπικό.

Πυρκαγιές

Περισσότερες από 400 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε αγροτοδασικές εκτάσεις στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα πριν ακόμη αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, με κάποιες μάλιστα να έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής, παρατηρείται μια έξαρση στις πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα, καθώς φέτος μέχρι τις 20 Μαρτίου υπήρχαν ακόμη χιόνια στη χώρα γι’ αυτό και τα κλαδέματα των δέντρων και των καλλιεργειών καθυστέρησαν. Η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλονται σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, γι’ αυτό από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προτού προβούν στην καύση κλαδιών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο για τους παραβάτες.