Αποκαλυπτικές για τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης είναι οι καταθέσεις των μεταναστών
Αποκαλυπτικές για τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης είναι οι καταθέσεις των μεταναστών

Η κατάθεση της 30χρο- νης  Shaghaegh, δικηγόρου από το Ιράκ, είναι άκρως διαφωτιστική για τον τρόπο με τον οποίο τα κυκλώματα των διακινητών κινούν τα νήματα στην Κρήτη. Η νεαρή δικηγόρος περιγράφει την περιπέτεια που έζησαν με τον σύζυγό της, μηχανικό στο επάγγελμα, και τα δύο παιδιά τους, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ιταλία και από κει στη Γερμανία, καταβάλλοντας 15.000 ευρώ.

Περιγράφει πώς βρέθηκαν στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου να διασχίζουν επί ώρες ένα βουνό μέχρι να φθάσουν σε απόκρημνη παραλία για να επιβιβαστούν μαζί με άλλους μετανάστες στο πλοιάριο της… ελπίδας.

Αποκαλύπτει τον τρόμο που βίωσε μόλις αντίκρισε το σαπιοκάραβο, την άρνησή της να επιβιβαστούν, φοβούμενη ότι θα πνιγούν και την βία που τους άσκησαν για να τους βάλουν μέσα. Είναι ανατριχιαστικό ότι πριν καλά-καλά ξεκινήσουν το ταξίδι, αντιλήφθηκαν την ύπαρξη μίας τρύπας από την οποία έμπαιναν νερά.

«Θέλω να ζήσω»

Η 30χρονη δικηγόρος περιγράφει: «Δύο ώρες μετά άρχισαν να μπαίνουν πολλά νερά. Όλοι φοβηθήκαμε και είπαμε στους τρεις που μας μετέφεραν να μας γυρίσουν πίσω γιατί θα βουλιάξουμε. Αργότερα είδαμε ένα μεγάλο πλοίο. Τους είπα ότι θέλω να πάω με το μεγάλο σκάφος, να ζητήσουμε βοήθεια. Αυτοί μας είπαν ότι αν μας βοηθήσει, θα μας γυρίσει στην Ελλάδα. Τους είπα ότι δεν με ένοιαζε, θέλω να ζήσω. Και μου είπαν όχι, θα πεις ότι θέλεις να πας Ιταλία».

Είναι μία κατάθεση-και δεν είναι η μοναδική-που επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την καταλυτική εμπλοκή της Κρήτης στη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης αλλά και το πόσο οργανωμένα και μεθοδικά λειτουργούν αυτά τα εγκληματικά δίκτυα. Η αφήγηση των γεγονότων από την άλλη δίνει στις αρχές κάποιες πληροφορίες που δύνανται να αξιοποιηθούν σε βάθος χρόνου ως προς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που δεν περιορίζονται φυσικά στους τρεις Αιγύπτιους διακινητές, οι οποίοι χθες πήραν τον δρόμο για τη φυλακή.

Ο «ντόκτορ» και οι άλλοι

Οι τρεις προφυλακισμένοι Αιγύπτιοι αρνήθηκαν ότι έχουν σχέση με τη διακίνηση των 50 μεταναστών με αλιευτικό,  το οποίο εντοπίστηκε νότια της Κρήτης την περασμένη Δευτέρα, όμως οι καταθέσεις μεταφερόμενων μεταναστών αλλά και λιμενικών είναι άκρως επιβαρυντικές σε βάρος τους.

Μέλη του κυκλώματος φέρονται και άλλα άτομα, τα οποία δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθούν στη φάση αυτή, όμως εκτιμάται ότι θα βρεθεί άκρη για κάποιους από αυτούς.

Μεταξύ αυτών είναι και ο αποκαλούμενος ως “do-ctor”, όπως είναι το παρατσούκλι ενός Πακιστανού με κομβικό ρόλο στο κύκλωμα.

Στην κατάθεσή του 30χρονος μετανάστης από το Πακιστάν αναφέρει ότι μετά από 8 χρόνια εργασίας στην Ελλάδα, κυρίως στις λαϊκές, αποφάσισε να φύγει στην Ιταλία. Έφθασε μαζί με άλλους στο λιμάνι του Ηρακλείου. «Μιλούσα με έναν Πακιστανό που ξέρω ότι τον φωνάζουν doctor.

Ήρθε να με πάρει με ένα μαύρο αυτοκίνητο μαζί με έναν ακόμα Πακιστανό και έναν μάλλον, Έλληνα. Με πήγαν σε ένα σπίτι, σε απόσταση περίπου 5 λεπτών από το λιμάνι. Από κει πήραμε έναν ακόμη Πακιστανό και κάναμε μία διαδρομή περίπου 1,5 ώρα και φθάσαμε σε ένα μικρό βουνό. Εκεί ήταν πολλά άτομα».

Από τις κάμερες ασφαλείας του λιμανιού είναι πιθανόν να υπάρξουν κάποια στοιχεία, δεδομένου ότι ο μετανάστης προσδιορίζει την ώρα της συνάντησής τους. Περιγράφει ότι μετά από τρεις ημέρες στο σπιτάκι του βουνού, περπάτησαν τρεις ώρες μέχρι να φθάσουν στη βραχώδη παραλία.

«Περιμέναμε εκεί για περίπου μία ώρα. Οι άνθρωποι που μας μετέφεραν έκαναν σήμα με φακούς στο καράβι. Όταν είδαμε το καράβι, δεν θέλαμε να μπούμε γιατί ήταν παλιό. Αυτοί μας έβαλαν με το ζόρι».

Επίσης κρίσιμα στοιχεία μπορούν να εξαχθούν και από την έρευνα σε οδηγούς ταξί που φέρονται να μετέφεραν την Ιρακινή δικηγόρο και την οικογένειά της από ξενοδοχείο του Ηρακλείου σε χωριό, σε απόσταση 50 λεπτών από την πόλη.