ΔΕΥΑΗ ΒΛΑΒΗ ΘΡΑΨΑΝΟ

Η μεγάλη ζημιά που σημειώθηκε στον τροφοδοτικό αγωγό του Θραψανού, με αποτέλεσμα να στεγνώσουν εδώ και μια εβδομάδα οι βρύσες στα «ψηλά σημεία» της πόλης, έβαλε σε δεύτερες σκέψεις της ΔΕΥΑΗ που έχει αρχίσει να συζητά σοβαρά, εναλλακτικές λύσεις, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του νερού του Αποσελέμη.

Δύο κεντρικοί αγωγοί που υδροδοτούν την πόλη και ο καθένας από αυτούς έχει κλείσει μισό αιώνα ζωής, είναι ο μόνιμος εφιάλτης της ΔΕΥΑΗ, καθώς εμφανίζουν συνεχώς βλάβες και λειτουργικά προβλήματα με αποτέλεσμα κάθε λίγο και λιγάκι, να μένουν χωρίς νερό τα δίκτυα της πόλης. Από τη μια ο αγωγός του Θραψανού και από την άλλη ο αγωγός των Μαλίων, φαίνεται ότι πλέον έχουν τελματώσει σε ότι αφορά στη λειτουργία τους και στο πλαίσιο αυτό  η ΔΕΥΑΗ  έχει αρχίσει να συζητά την αντικατάστασή τους.

Σενάριο πρώτο: Να σταματήσει η υδροδότηση από το Θραψανό

Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά στον κεντρικό αγωγό που φέρνει νερό στο Ηράκλειο από το Θραψανό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργο Βουρεξάκη, η αντλούμενη ποσότητα της γεώτρησης έχει πέσει στο 50%. Για την ακρίβεια ενώ παλαιότερα το νερό που έφτανε στο Ηράκλειο ήταν 250 κυβικά την ώρα,  σήμερα δεν ξεπερνά τα 110 κυβικά την ώρα. Ο αγωγός περνά από τη Μυρτιά, τα Σπήλια την αγία Ειρήνη και την Κνωσό.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη οι σκέψεις που γίνονται είναι αφού ολοκληρωθεί η σύνδεση της δεξαμενής της Ούλαφ Πάλμε (που παίρνει νερό από τον Αποσελέμη) με τη δεξαμενή της Φορτέτσας, να καλυφθεί υδροδοτικά από εκεί, όλη η περιοχή που υδροδοτείται από τη γεώτρηση του Θραψανού. Δηλαδή να υποκατασταθεί το νερό του Θραψανού από το νερό του Αποσελέμη μέσω της δεξαμενής της Φορτέτσας  ώστε να καλυφθούν ευρύτερες περιοχές όπως το Κορακοβούνι, τις Μεσαμπελιές, τα Νέα Αλάτσατα, την Κνωσό (αρχαιότητες), την Ηλιούπολη και την Κνωσού (Βλυχιά – «Μακρύ Τοίχος»).

Ο ίδιος εκτιμα ότι μέχρι τις 15 Οκτώβρη θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της σύνδεσης της δεξαμενής της Ούλαφ Πάλμε  με τη δεξαμενή της Φορτέτσας, θα αρχίσουν οι πρώτες δοκιμές και από εκεί θα φανεί αν τελικά μπορεί να «περπατήσει» το σχεδιαζόμενο σενάριο.

Σενάριο δεύτερο: Να καταργηθεί ο αγωγός του Αποσελέμη

Ο κεντρικός τροφοδοτικός αγωγός των Μαλίων, είναι μια από τις πιο κεντροβαρούς σημασίας πηγές ύδρευσης της πόλης, που φτιάχτηκε μέσα στη δεκαετία του ΄60.  Όπως είναι γνωστό από τη δεκαετία του ΄90 είχε αρχίσει να εμφανίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία άρχισαν να εντατικοποιούνται και αντιμετωπίζονται μόνο με εμβαλωματικές λύσεις.

Ο κ. Βουρεξάκης

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ σημειώνει ότι ο αγωγός ο οποίος διανύει  μια διαδρομή από το Πισκοπιανό τη Σταλίδα το Κακό Όρος, περνά κάτω από σπίτια, και από δύσκολα σημεία πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου εύκολη και απλή η αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το σενάριο που συζητά η ΔΕΥΑΗ, είναι να καταργηθεί η χρήση του αγωγού και να συζητηθεί από τον ΟΑΚ να αξιοποιηθεί ο κεντρικός αγωγός που φέρνει το νερό από τον Αποσελέμη στο Ηράκλειο να συνδεθεί με τη δεξαμενή που βρίσκεται στην Παπατίτου, και έτσι να λυθούν δια παντός τα σοβαρά προβλήματα  που δημιουργούνται με την λειτουργία του παλαιωμένου δικτύου του αγωγού των Μαλίων.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να διατεθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ για να αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι αγωγοί των Μαλίων και του Θραψανού και αυτό είναι μια εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη προοπτική. Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι στα σχέδια του είναι και τα δύο αυτά ζητήματα να συζητηθούν με τον ΟΑΚ και να δρομολογηθούν λύσεις.

Στο μεταξύ, χθες  η ΔΕΥΑΗ ανακοίνωσε ότι  αποκαταστάθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου η σοβαρή ζημία που υπήρχε στον τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης του Θραψανού και έχει ήδη επανέλθει η ομαλή τροφοδοσία νερού στα δίκτυα.

Αναμένεται ότι η υδροδότηση θα έχει πλήρως αποκατασταθεί μέχρι σήμερα το πρωί στις περιοχές: Φορτέτσα, Κορακοβούνι, Μεσαμπελιές, Νέα Αλάτσατα, Κνωσός (αρχαιότητες), Ηλιούπολη και στην ευρύτερη περιοχή Κνωσού (Βλυχιά – «Μακρύ Τοίχος»)  Περισσότερες πληροφορίες για τη διανομή του νερού καθημερινά καλώντας στον πενταψήφιο αριθμό  11122 (χωρίς κωδικό κλήσης 2810) ή στο 2810-339050 (αστική χρέωση).