Με οριζόντια μείωση στους λογαριασμού του νερού προσανατολίζεται να αποζημιώσει η ΔΕΥΑΗ, τους χιλιάδες καταναλωτές σε Μασταμπά, Θέρισσο, Ατσαλένιο που στέγνωσαν οι βρύσες τους για μέρες με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά βυτιοφόρα να κάνουν χρυσές δουλειές. Παράλληλα ξεκινά Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να ιχνηλατηθούν τα λάθη και οι ευθύνες της κακής διαχείρισης που έγινε με συνέπεια περίπου 30.000 άνθρωποι να μείνουν χωρίς νερό. Αυτή είναι η αριθμητική αποτίμηση της αποδιοργάνωσης της υδροδότησης της πόλης που έζησε οδυνηρά τον εφιάλτη του «μαρτύριου της σταγόνας» που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη επηρέασε 11.000 υδρόμετρα.
Εξηγήσεις στη σύσκεψη
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη δημοτική επιχείρηση υπό την προεδρία του Δημάρχου Ηρακλείου Β.Λαμπρινού ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις γιατί τόσος κόσμος έζησε αυτή την απερίγραπτη ταλαιπωρία της έλλειψης νερού και μάλιστα εν μέσω covid που απαιτεί να τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής μέσα στα σπίτια.
Όπως είναι γνωστό, όλα άρχισαν την προηγούμενη Τρίτη, όταν η ΔΕΥΑΗ ανακοίνωσε ότι θα γίνει αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στην περιοχή Θέρισος – Ματσαμπάς. Παράλληλα ενημέρωσε ότι προγραμματίζεται να γίνει γενική διακοπή υδροδότησης, από Τρίτη 4 έως και την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη ο σχεδιασμός που είχε γίνει προέβλεπε ότι το νερό θα έτρεχε κανονικά από την επόμενη μέρα. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί, αφενός επειδή υπήρξε καθυστέρηση στο να αδειάσουν οι σωλήνες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν εργασίες ηλεκτροκόλλησης που έγιναν καθυστερημένα και αφετέρου επειδή όταν άνοιξαν οι βάνες το νερό έτρεχε με το σταγονόμετρο.
Σε ερώτηση για το πως εξηγεί το γεγονός ότι οι δεξαμενές είχαν νερό αλλά δεν έφτανε στα σπίτια των καταναλωτών, ο ίδιος τονίζει ότι ακόμα στην περιοχή υπάρχει ένα μικτό σύστημα υδροδότησης πράγμα το οποίο σημαίνει ότι λειτουργούν ταυτόχρονα και τα παλιά και τα νέα δίκτυα.
Όπως αποδείχτηκε στην πράξη υπήρχαν προβλήματα στη ροή του νερού παρά το γεγονός ότι η δεξαμενή της Ούλαφ Πάλμε ήταν γεμάτη και τροφοδοτούσε συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό – τονίζει ο κ. Βουρεξάκης, αναζητάμε απαντήσεις για να διαπιστώσουμε ποιες ήταν οι λάθος κινήσεις, ποιες οι αμέλειες και ποιες οι ευθύνες, ώστε να μην επαναληφθούν οι ίδιες καταστάσεις επόμενη φορά.
ΕΔΕ και αποζημίωση
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Για παράδειγμα – τονίζει ο ίδιος- ένα από τα θέματα που αναδείχτηκε ήταν το γεγονός ότι χρειάζονται βάνες ασφαλείας για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος του δικτύου. Ο στόχος μας είναι να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα και μάλιστα δια παντός. Δεν θέλουμε να πάρουμε το κεφάλι κανενός εργαζόμενου, πρέπει όμως να αποδοθούν οι ευθύνες και να δούμε το πως θα βρούμε λύσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν.
Στο μεταξύ περισσεύει η αγανάκτηση σε εκατοντάδες νοικοκυριά που ακόμα δεν μπορούν να συνέλθουν από τον εφιάλτη της λειψυδρίας που έζησαν και μάλιστα μέσα στο Φθινόπωρο.
Είναι δεκάδες τα παράπονα και οι καταγγελίες των απεγνωσμένων πολιτών που όχι μόνο δεν είχαν νερό, αλλά όπως καταγγέλλουν δεν είχαν και μια απάντηση για το πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο κ. Βουρεξάκης ζητά συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και τονίζει ότι η ΔΕΥΑΗ το έχει πάρει το μήνυμα της κοινωνίας και θα γίνει προσπάθεια να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στις υποχρεώσεις της. Ως ελάχιστη αποζημίωση -όπως τονίζει- ήδη το λογιστήριο της δημοτικής επιχείρησης θα εξετάσει τη δυνατότητα που υπάρχει για να γίνει μια οριζόντια μείωση σε όλους τους λογαριασμούς νερού στους καταναλωτές που ταλαιπωρήθηκαν αναίτια όλες αυτές τις μέρες.
Συνεχίζονται τα προβλήματα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στις περιοχές της Θερίσου και της Ιωνίας τα οποία σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη σιγά σιγά αποκαθίστανται.
Το ίδιο θα γίνει και με τις Τρεις Βαγιές και την περιοχή του Γιόφυρου, που σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, τα προβλήματα υδροδότησης προκλήθηκαν επειδή υπήρξε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος με ευθύνη της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μη δουλεύει η γεώτρηση του Αγίου Μύρωνα και όλες οι περιοχές που τροφοδοτούνται από αυτή να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.