Λιονταρια στην καρδιά της πόλης
Οι τέντες και η... πλαστικούρα θα αποτελέσουν παρελθόν από τα καφέ του κέντρου

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στην πόλη, σε ό,τι αφορά στις όψεις των καταστημάτων και κυρίως των καφετεριών στην καρδιά της πόλης, σχετικά με τα  στέγαστρα και τα ανεμοθωράκια που μπορούν να χρησιμοποιούν, καθώς η Αρχαιολογία έκανε δεκτή σχετική πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου. Για την ακρίβεια η πρόταση έγινε δεκτή αλλά με πολλές υποσημειώσεις.

Και ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις οι υποσημειώσεις είναι τόσες πολλές που ανατρέπουν την ίδια την πρόταση… Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Αρχαιολογίας στις πλατείες Καλλεργών, Ελ. Βενιζέλου, Αγίου Τίτου, πλ. Κορνάρου και στην οδό 25ης Αυγούστου δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητών στεγάστρων και ανεμοφρακτών…

Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες ο Δήμος Ηρακλείου πρόκειται να καλέσει τους εκπροσώπους των καταστημάτων εστίασης και να τους ενημερώσει για την πρόταση που έχει εγκριθεί από την Αρχαιολογία την οποία και πρόκειται να εφαρμόσει.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος πολεοδομίας κ. Στέλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, «εμείς από τηνπλευρά μας ως Δήμος είμαστε υποχρεωμένοι να εναρμονιστούμε με τις οδηγίες της αρμόδιας Αρχαιολογίας, ακριβώς επειδή όλο το ιστορικό κέντρο είναι οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα χωρίς την έγκριση της αρμόδιας Αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία έχει τον πρώτο λόγο».

Η ίδια εξηγεί ότι «ο Δήμος προσπαθεί από την πλευρά του, με την πρόταση που κατέθεσε, να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια στην κατεύθυνση της αισθητικής αποκατάστασης αλλά και της εναρμόνισης της σύγχρονης λειτουργίας της πόλης με την ιστορικότητας της.

Μετά την έγκριση της Αρχαιολογίας θα καλέσουμε επιχειρηματίες και θα συζητήσουμε μαζί τους όλο το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά στα επιτρεπόμενα στέγαστρα ανεμοθωράκια.

Παράλληλα όμως – τονίζει η αντιδήμαρχος- προχωρά και η σχετική αρχιτεκτονική μελέτη που θα οριοθετήσει με σαφήνεια τους μορφολογικούς κανόνες των όψεων, αλλά και η κανονιστική πράξη στην οποία θα περιγράφονται οι χώροι πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και πλατειών που μπορούν να παραχωρηθούν ως κοινόχρηστοι χώροι, σύμφωνα και με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου που ο Δήμος Ηρακλείου, άρχισε τη διαδικασία της απελευθέρωσης του κοινόχρηστου χώρου και τις καθαίρεσης των αυθαίρετων κατασκευών, τέθηκε από την πλευρά των καταστηματαρχών ένα κρίσιμο ζήτημα.

Συγκεκριμένα αυτό που οι καταστηματάρχες έθεταν ως ζήτημα, είναι ότι οφείλει ο Δήμος με την ίδια ευκολία που επιβάλλει κανόνες για το τι απαγορεύεται, να  προτείνει και λύσεις για το τι επιτρέπεται, ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να γνωρίζει ποιο είναι το πλαίσιο της νομιμότητας στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί. Στη βάση αυτή κατέθεσε το τμήμα της παλιάς πόλης του Δήμου Ηρακλείου μια πρόταση σε όλες τις εμπλεκόμενες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες από τις οποίες ζήτησε να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τον τύπο της κατασκευής στεγάστρων και κινητών ανεμοθωρακίων.

Επιχείρηση... “ξήλωμα” στο κέντρο

Τι προβλέπει η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για τα στέγαστρα        και τα ανεμοθωράκια

Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου, με σκοπό να εφαρμοστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνταξη και έγκριση της απαιτούμενης αρχιτεκτονικής μελέτης περιλαμβάνει την εγκατάσταση στέγαστρου κινητού τύπου με ροδάκια και σκελετό από αλουμίνιο σε χρώμα RAL7039 με κινητή (ηλεκτρική) οριζόντια τέντα, συνολικού ύψους 3μ. Ο τύπος είναι ελαφρώς επικλινής και φέρει σύστημα υδρορροής.

Σύμφωνα με τα υποβληθέντα στοιχεία το τυποποιημένο κατασκευαστικά μεταλλικό πλαίσιο έχει μήκος 10μ (1000εκ.) και πλάτος 4,5μ. (450εκ). Το μήκος μπορεί να προσαρμοστεί στις διαστάσεις του χώρου που παραχωρείται από το Δήμο Ηρακλείου και αντίστοιχα το πλάτος, προσθέτοντας ανάλογου αριθμού πλαισίων (τα δύο συνολικού πλάτους 9μ, τα τρία 13μ κ.λπ.).

Προτείνει επίσης ανεμοθωράκια κινητού τύπου με ροδάκια, συνολικού ύψους 1,5μ. Θα αποτελούνται από πολυκαρβονικό διαφανές τζάμι, με μεταλλικό ή ξύλινο σκελετό που στη βάση του θα φέρει ξύλινη ζαρντινιέρα διαστάσεων πλάτους 0,30μ και ύψους 0,30μ. Το μήκος δεν καθορίζεται γιατί θα εξαρτηθεί από τον παραχωρούμενο χώρο.

Τα στέγαστρα θα τοποθετούνται σε κοινόχρηστο χώρο και πλατείες εκτός της πρόσοψης των καταστημάτων. Και για τις δύο κατασκευές προβλέπεται η τοποθέτησή τους εντός της γραμμής οριοθέτησης (κίτρινης) που θα χαράσσει επί εδάφους το Τμήμα Κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Ηρακλείου.

Η απόφαση της Αρχαιολογίας για τα στέγαστρα και τα ανεμοθωράκια
Η απόφαση της Αρχαιολογίας

Η απάντηση της Αρχαιολογίας

Στην απάντησή της η τοπική Αρχαιολογία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει αντίρρηση να εγκρίνει τη χρήση ενός τύπου στεγάστρου ως προσωρινό και μεταβατικό μέτρο, μέχρι την εκπόνηση της απαιτούμενης αρχιτεκτονικής μελέτης, προκειμένου να βελτιωθεί αισθητικά η κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο τη πόλης και να υπάρξουν περιορισμοί και κανόνες.

Θέτει ωστόσο μια σειρά από αυστηρούς όρους, ξεκαθαρίζοντας ότι η έγκριση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, και συγκεκριμένα η ισχύς της θα είναι για έναν χρόνο. Παράλληλα βάζει αυστηρούς κανόνες ξεκαθαρίζοντας ότι στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και συγκεκριμένα στις πλατείες Καλλεργών, Ελ. Βενιζέλου, Αγίου Τίτου, Πλ. Κορνάρου και στην οδό 25ης Αυγούστου δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητών στεγάστρων και ανεμοφρακτών.

Ειδικότερα σύμφωνα με την υπηρεσία μέσα σε έναν χρόνο ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη αρχιτεκτονική μελέτη. Επίσης η Αρχαιολογία ζητά «να υποβληθεί η Κανονιστική Πράξη στην Υπηρεσία μας προκειμένου να προωθηθεί στο αρμόδιο αρχαιολογικό Συμβούλιο προς έγκριση

. Ως την έγκριση της Κανονιστικής Πράξης η δυνατότητα ή μη τοποθέτησης στεγάστρων και κινητών ανεμοθωρακίων θα αξιολογείται από την Υπηρεσία μας, η οποία θα προσδιορίζει κατά περίπτωση τις διαστάσεις των κατασκευών με γνώμονα την απρόσκοπτη διέλευση πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης καθώς και την αποφυγή αισθητικής επιβάρυνσης των κοινόχρηστων χώρων του ιστορικού κέντρου, βάσει των άρθρων 10 & 14 του Ν. 3028/2002.

Στις πλατείες Καλλεργών, Ελ. Βενιζέλου, Αγίου Τίτου, πλ. Κορνάρου και στην οδό 25ης Αυγούστου δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητών στεγάστρων και ανεμοφρακτών. Σε στέγαστρα που βρίσκονται σε περιβάλλοντα χώρο μνημείων η μορφή θα καθορίζεται σε συνεννόηση με την Υπηρεσία μας.

Δεν θα τοποθετούνται στα στέγαστρα: α) οριζόντιες τέντες σε συνέχεια των στεγάστρων, β) κάθετες τέντες ή άλλα προσαρτήματα που θα μετατρέπουν τον ανοικτό χώρο σε κλειστό. Τα στέγαστρα δεν θα τοποθετούνται σε συνέχεια ή σε επαφή με τα σκιάδια των προσόψεων των καταστημάτων σε περίπτωση που υπάρχουν.

Τα ανεμοθωράκια θα έχουν μέγιστο ύψος 1,20μ από το έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της βάσης-ζαρτινιέρας και δεντοποθετούνται άλλες κατασκευές καθ’ ύψος, προκειμένου να μην μετατρέπεται ο υπαίθριος χώρος σε κλειστό. Να απλοποιηθεί το σχέδιο στη βάση της ζαρντινιέρας και να αποτελείται από οριζόντια και κάθετα στοιχεία.

Ο Δήμος Ηρακλείου θα μεριμνήσει για την απομάκρυνση κάθε κατασκευής στεγάστρων που αποκλίνει από εγκεκριμένο τον τύπο και για την απελευθέρωση του χώρου διέλευσης πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης».