Ένα όραμα δεκαετιών παίρνει σάρκα και οστά, καθώς ο δήμος Ηρακλείου ετοιμάζεται να δημιουργήσει τη δική του πινακοθήκη στην οποία θα εκτεθεί όλος ο πλούτος των έργων που έχει στη διάθεσή του.
Περισσότερα από 1200 έργα τέχνης κορυφαίων δημιουργών πρόκειται να στεγαστούν σε ιδιωτικό ακίνητο που θα μισθωθεί σε νεοκλασικό κτήριο της οδού Χρυσοστόμου, το οποίο θα φιλοξενήσει προσωρινά τη δημοτική πινακοθήκη μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου Κοθρή το οποίο θα αποτελέσει το μόνιμο χώρο έκθεσης των έργων τέχνης του δήμου Ηρακλείου.
Μετά από δύο άγονες διαγωνιστικές διαδικασίες, η τρίτη προκήρυξη αποδείχτηκε συμμετοχική, και οδήγησε στην επιλογή του διώροφου νεοκλασικού κτηρίου, το οποίο βρίσκεται στην αρχή της οδού Χρυσοστόμου, το οποίο διαθέτει μεγάλο αύλειο χώρο στο οποίο θα μπορούν να οργανώνονται εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει ότι θεώρησε ιστορικό χρέος της, η πόλη του Ηρακλείου που είναι μήτρα πολιτισμού, να αποκτήσει τη δική της πινακοθήκη, στην οποία θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στους Ηρακλειώτες και τους επισκέπτες όλο το σπουδαίο πλούτο των έργων τέχνης που διαθέτει.
Η ίδια τονίζει ότι είναι κομβικό να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στήριξης, αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου Κοθρή, για να δημιουργηθεί η δημοτική πινακοθήκη, όχι μόνο για να αποκτήσει πρόσβαση η πόλη στα σπουδαία έργα τέχνης που έχει στη διάθεση του ο Δήμος αλλά και για να ξεκινήσει η διαδικασία συντήρησης τους.
Ειδικότερα όπως εξηγεί στον όροφο του κτηρίου που θα ενοικιαστεί, πρόκειται να διαμορφωθεί και ένα εργαστήριο συντήρησης των έργων τέχνης που έχει στη διάθεση του ο δήμος πολλά από αυτά εντοπίστηκαν σε μια απαράδεκτη κατάσταση θλιβερής εγκατάλειψης, με σκοροφαγωμένες κορνίζες, σπασμένα τζάμια, απίστευτες φθορές τις οποίες καλείται τώρα να αποκαταστήσει η Λότζια. Άρα είναι κομβικό να ξεκινήσει μια διαδικασία για την αποκατάσταση των πινάκων που έχει στη διάθεση τους ο δήμος οι οποίοι σε πρώτη φάση όπως εξηγεί η κ. Πλεύρη μετά τη συντήρηση τους θα εκτίθενται περιοδικά.
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου έχει στη διάθεση του πίνακες ζωγραφικής, που φέρουν τη σφραγίδα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Φασιανού, του Γαΐτη του Βασιλείου και του Σπυρόπουλου. Οι πίνακες αυτοί συλλέχθηκαν με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια, αφού διαπιστώθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια, μοιράζονταν από γραφείο σε γραφείο χωρίς καμία εποπτεία και ορθολογική διαχείριση.
Ακολούθως με τη βοήθεια της ιστορικού τέχνης δρ. του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ντενίζ Χλόη Αλεβίζου, έγινε η τεκμηρίωση των πινάκων που περιλαμβάνει το βιογραφικό του δημιουργού, σχόλια για τους πίνακες και την προσέγγιση της χρονικής περιόδου που δημιουργήθηκαν.
Με τον τρόπο αυτό καταγράφηκαν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του έργου τέχνης, όπως για παράδειγμα ποιος είναι ο δημιουργός του, πότε φιλοτέχνησε τον πίνακα, ποια είναι η καλλιτεχνική αξία του έργου.
Όλα αυτά τα στοιχεία αξιοποιήθηκαν παραγωγικά μέσα από τη συνεργασία του δήμου Ηρακλείου με το ΙΤΕ, με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα συμπυκνώνει το σύνολο των έργων τέχνης που αποτελούν δημοτική περιουσία. Έτσι σήμερα στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου βρίσκεται ήδη σε ψηφιοποιημένη μορφή όλο το υλικό των πινάκων ζωγραφικής το οποίο συνθέτει την ηλεκτρονική πινακοθήκη της Λότζια.
Παράλληλα το υλικό αυτό παρουσιάστηκε μέσα από τρεις διαφορετικές εκδόσεις «τα εν οίκω… εν Δήμω». Πρόκειται για τρία εξαιρετικά επιμελημένα λευκώματα που παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό όλο τον καλλιτεχνικό πλούτο των έργων τέχνης της συλλογής του δήμου Ηρακλείου.