Η αποδόμηση της ανακύκλωσης ανοίγει το εργοστάσιο καύσης
Οι άπιαστοι στόχοι της ανακύκλωσης ανοίγουν τον δρόμο για εργοστάσιο καύσης

Σημαντικές εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει η συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης και ο γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα, στην οποία έχει κληθεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και αναμένεται να ανοίξει διάπλατα το θέμα της δημιουργίας εργοστασίου καύσης, το οποίο έχει προαναγγείλει χρόνια τώρα η κυβέρνηση και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να το υλοποιήσει.

Ο σχεδιασμός της δημιουργίας εργοστασίου καύσης – το μακρινό 2008 ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία της Επισκοπής, των Γουβών και του Καστελλίου- επανέρχεται αυτή τη φορά από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι απειλείται η χώρα με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν καταφέρει να εκτρέπει το 90% των απορριμμάτων σε ανακύκλωση και το 10% μόλις να οδηγείται σε ΧΥΤΑ.

Όπως είναι γνωστό, κορυφαίος στόχος του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων είναι η μείωση της υγειονομικής ταφής στο 10% το 2030 (αντί το 2035 που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση). Στο πλαίσιο αυτό ήρθε ως αντικίνητρο στην ταφή των απορριμμάτων από το 2021 η επιβολή τέλους ταφής των σκουπιδιών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το 60-65% οδηγείται σε ΧΥΤΑ και το υπόλοιπο σε ανακύκλωση, γεγονός που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, την αναγκάζει να προχωρήσει στη δημιουργία πέντε εργοστασίων καύσης, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτό του Ηρακλείου.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει μια πλήρης αποδόμηση του σχεδιασμού της ανακύκλωσης (επισημαίνεται από τους Δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο), η οποία αποδεικνύεται πολύ βολική για να ανοίξει η συζήτηση του εργοστασίου καύσης, με πρόσχημα την αποτυχία της ανακύκλωσης.

Μάλιστα τη στόχευση αυτή της κυβέρνησης την είχε προαναγγείλει προ 4ετίας ο κ. Μ. Γραφάκος στο Ηράκλειο, ο οποίος μίλησε ευθέως για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης στην Κρήτη και μάλιστα παραδίδοντας ταχύρρυθμα μαθήματα επικοινωνιακής διαχείρισης συμβούλευσε επιμελώς τους αυτοδιοικητικούς στον δημόσιο λόγο τους να μην επιλέγουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «καύση», επειδή ακούγεται «κάπως», αλλά τους πρότεινε να επιλέξουν άλλες, εναλλακτικές λέξεις, όπως «μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης», για να ακούγεται πιο εύηχα στα αυτιά του κόσμου.

Μάλιστα ο κ. Γραφάκος είχε από τότε ξεκαθαρίσει ότι ο νέος εθνικός σχεδιασμός δίνει σαφή κατεύθυνση για ΣΔΙΤ, για τη μονάδα παραγωγής ενέργειας (καύση) στην Κρήτη, χαρακτηρίζοντας μάλλον μονόδρομο τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ είχε ξεκαθαρίσει ότι θα συζητηθεί να συμπεριληφθεί και η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης.