Το αποτύπωμα της περιοχής μέτρησης εκπομπών του σταθμού στο κέντρο του Ηρακλείου ως σταθμισμένος όρος όλων των κατευθύνσεων και εντάσεων του ανέμου για ένα χρόνο μετρήσεων
Το αποτύπωμα της περιοχής μέτρησης εκπομπών του σταθμού στο κέντρο του Ηρακλείου ως σταθμισμένος όρος όλων των

Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στο κέντρο της πόλης μετά την πλακόστρωση στη ζώνη ανάπλασης του κέντρου δεν δημιούργησε μόνο νέα δεδομένα σε σχέση με την αισθητική και λειτουργική εικόνα του Ηρακλείου  αλλά δημιούργησε και μια νέα πραγματικότητα σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που μειώθηκαν σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%! Αυτό προκύπτει βάσει επίσημων στοιχείων μετρήσεων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που δείχνουν  μία σταδιακή μείωση στις τιμές των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Πρόκειται για μια σημαντική μεταβολή που δείχνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων που υλοποιήθηκαν τα οποία εκτός από τα λειτουργικά οφέλη σε σχέση με την κίνηση των πεζών, συμβάλλουν και στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γ. Αναστασάκης.

Μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στη ζώνη ανάπλασης του κέντρου της πόλης

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης ανάμεσα στο Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και του Δήμου Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν μικρομετεωρολογικοί πύργοι για την απευθείας μέτρηση των εκπομπών θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα, που μάλιστα καθιστούν το Ηράκλειο σημείο αναφοράς για το ενιαίο Ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης εκπομπών CO2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια. Αντικείμενο της έρευνας ήταν μέτρηση ανταλλαγών αερίων μεταξύ του αστικού περιβάλλοντος και της ατμοσφαίρας (μέθοδος Eddy Covariance) στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου για την αποτύπωση των χωροχρονικών προτύπων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (????????2), καθώς και την συνολική αποτίμηση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ημερήσιες καταγραφές έδειξαν  δύο κορυφές στις εκπομπές ????????2. Η πρώτη τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής (09:00-14:00), λίγο μετά το άνοιγμα των καταστημάτων στο κέντρο και την εκκίνηση του εργασιακού ωραρίου, η οποία ακολουθείται από μικρή πτώση.

Και η δεύτερη στην επανεκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας τις απογευματινές ώρες. Όσον αφορά στις βραδινές ώρες παρατηρούνται αισθητά μικρότερες εκπομπές σε σχέση με τη διάρκεια της μέρας λόγω της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης και του κλεισίματος των καταστημάτων.

Αναφορικά με την ποσοτική συνεισφορά σε μηνιαία βάση, ο μήνας Αύγουστος είναι εκείνος με τις μικρότερες ροές διοξειδίου του άνθρακα,  πιθανώς λόγω των μειωμένων κυκλοφοριακών ροών που οφείλονται στη μειωμένη εμπορική δραστηριότητα αλλά και ότι πρόκειται για περίοδο διακοπών οπότε οι πολίτες επιλέγουν περιοχές για να κινηθούν εκτός του κέντρου. Η έρευνα έδειξε ότι σε ετήσια βάση οι εκπομπές αερίων από τα αυτοκίνητα συνεισφέρουν σχεδόν το 70% επί του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι εκπομπές για την θέρμανση των κτηρίων και η ανθρώπινη αναπνοή συνεισφέρουν το υπόλοιπο 30%.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χρονική περίοδο εξέλιξης των έργων στο κέντρο της πόλης και κατέγραψαν μια  σταδιακή μείωση στις τιμές των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Αναστασάκη, το μετρήσιμο αυτό αποτέλεσμα δείχνει ότι όσο πριμοδοτείται και ενθαρρύνεται σε πρακτική βάση η ήπια μετακίνηση έχουμε μείωση  του διοξειδίου του άνθρακα και συνθήκες αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, που ειδικά στις μέρες μας είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο.

Άρα κάθε κυκλοφοριακή ρύθμιση που προωθεί στη βιώσιμη κινητικότητα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την πεζή μετακίνηση, μεταφράζεται σε ποιότητα ζωής και σε βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Μείωση σε ποσοστό 30% του άνθρακα σε όλη τη ζώνη ανάπλασης του κέντρου
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης

Πρόσκληση σε ημερίδα από το Πανεπιστήμιο Γέιλ στο Δήμο Ηρακλείου από την υπεύθυνη για τη σύνταξη του πρωτοκόλλου για την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι» τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης σημειώντας ότι όταν έχουμε ήδη μια μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πάνω από 30%.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης

Ο ίδιος σημειώνει ότι σε ένα διεθνές συνέδριο που πραγματοποίησε το ΙΤΕ προ ημερών και παρουσιάστηκε η δουλειά που έχει γίνει στο Ηράκλειο, και στις αναπλάσεις και τα κυκλοφοριακά και της αύξησης του πρασίνου, κινητοποιήθηκε ακόμα και το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου του Γέιλ στην Αμερική, το οποίο με τη σειρά του μας κάλεσε στις 15 Σεπτέμβρη να συμμετέχουμε σε μια ημερίδα που γίνεται για την κλιματική αλλαγή.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τη συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση, αλλά και επειδή η συντονίστρια που μας έστειλε την πρόσκληση είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη του πρωτοκόλλου για την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Άρα στις μικρές πόλεις, διότι το Ηράκλειο αξιολογείται παγκοσμίως μια μικρή πόλη, φαίνεται ότι με απλά πράγματα μπορείς να φτάσεις σε ένα μετρήσιμο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.

Και αυτό είναι κρίσιμο και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Άρα δεν θεωρητικολογούμε, ό,τι κάνουμε, αν και περνά δια πυρός και σιδήρου, καταλήγει να είναι μετρήσιμο και πολύ χρήσιμο, για όλους αλλά και για το περιβάλλον».