Η άλλη όψη της νήσου Ντίας – Γνωρίστε τα καταπράσινα λιβάδια της- (Βίντεο – φώτο)

Κι όμως οι εικόνες που βλέπετε είναι από τη νήσο Ντία.

Μπορεί το νησί, που βρίσκεται 7 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, να είναι διάσημο για τα καταγάλανα νερά του, με τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους να το επισκέπτονται για μονοήμερες εκδρομές τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο όπως και εσείς είναι πανέμορφο και στο εσωτερικό του.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τ’ αγριοκάτσικα, στη Ντία υπάρχουν αυξημένοι πληθυσμοί άγριων κουνελιών, όπως και πέρδικες και άλλα πολλά προστατευόμενα είδη πανίδας.

Μάλιστα είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση (Natura 2000) λόγω της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας που απαντάται στο νησί.

Ένας πανέμορφος φυσικός θησαυρός άγνωστος για πολλούς

Όπως είναι γνωστό σήμερα η Ντία που αναπτύσσεται σε 12 χιλ. τ.μ., διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Χερσονήσου. Για ένα χρονικό διάστημα είχε παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο Δασαρχείο με την προοπτική να προστατεύσει τον κρητικό αίγαγρο. Το νησί εντάχθηκε το 2000 στις περιοχές Natura, όμως μπορεί να δεχτεί ήπιας μορφής δραστηριότητα, όπως εξηγεί ο κ. Δοξαστάκης.

Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχει μοναδική χλωρίδα φωτών του νότιου Αιγαίου όπως η καρλίνα (carlina diae). Στο βραχώδες τοπίο κυριαρχεί η φυγανική βλάστηση, η οποία έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση λόγω της υπερβόσκησης από αγριοκούνελα, κρητικούς αίγαγρους και αίγες. Ένας από τους πιο σημαντικούς πληθυσμούς του μαυροπετρίτη (falco eleonorae) αναπαράγεται στο νησί την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ μόνιμη παρουσία έχει η μεσογειακή φώκια (Monachous monachous), το σαλιγκάρι Albinariaretusa και η σαύρα Pdacriserchardiischiebeli.

Συγκεκριμένα αποτελεί σημαντικό βιότοπο για ενδημικά φυτά με μικρή εξάπλωση στο Νότιο Αιγαίο, μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φύσης (NATURA) 2000, λόγω αυτής της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας που συναντάει κανείς στο νησί.

Σύμφωνα με το μύθο, η Ντία ήταν ένα κολοσσιαίο θαλάσσιο τέρας το οποίο πλησίασε κοντά στην Κρήτη και την τελευταία στιγμή ο Δίας το μετέτρεψε σε πέτρα με ένα ισχυρό κεραυνό, δημιουργώντας έτσι το νησί.