Δεκάδες άδεια παπούτσια στο πλαίσιο μιας διαφορετικής διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Ηρακλείου

Δεν ήταν Κυριακή. Ήταν όμως η… Τετάρτη των παπουτσιών αυτή που στήθηκε σαν άλλο θεατρικό σκηνικό μπροστά από την Περιφέρεια Κρητης χθες.

Δεκάδες άδεια παπούτσια έκαναν την εμφάνιση τους παρά τη βροχή, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Ηρακλείου.

Στην εποχή των εικόνων, η διαμαρτυρία έστειλε ένα πολύ πιο ηχηρό μήνυμα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες διεκδικήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας.

Κι αυτό διότι έγινε κατανοητό πως τα άδεια παπούτσια δεν συμβόλιζαν απλώς τα άδεια καταστήματα και την άδεια από κόσμο αγορά, αλλά συμβόλιζαν τη γενικότερη χάραξη στρατηγικής με φόντο την πανδημία η οποία μοιάζει άδεια… περιεχομένου για την επιχειρηματικότητα.

Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί ανακάλυψη, αφού τόσο οι επιτροπές των επιδημιολόγων και λοιμοξιολόγων, όσο όμως και η ίδια η κυβέρνηση έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους και κατ’ επανάληψη ότι η επιχειρηματικότητα και η οικονομία έρχονται σε δεύτερη μοίρα όσο δεν προστατεύεται η δημόσια υγεία.

Δεκάδες άδεια παπούτσια στο πλαίσιο μιας διαφορετικής διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Ηρακλείου
Μεγάλη στήριξη από επιχειρηματικούς κλάδους είχε η διαμαρτυρία της ΟΕΒΕΝΗ

Στο μεταξύ βέβαια, ανεξάρτητα από αιτίες, το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε σε ένα τρίτο κύμα πανδημίας, οι λύσεις να μην έρχονται, οι εμβολιασμοί να πραγματοποιούνται με ρυθμούς χελώνας, ενώ το μέλλον να μοιάζει αβέβαιο. Μοναδική «επιβεβαίωση» στην όλη κατάσταση, το γεγονός πως «αν δεν είχαν ληφθεί όλα αυτά τα μέτρα, τα κρούσματα θα ήταν πολλαπλάσια και η κατάσταση θα είχε ξεφύγει ακόμα περισσότερο». Αυτό απαντά η κυβέρνηση.

Οι επιχειρηματίες από την άλλη ωστόσο ισχυρίζονται πως τα ανοικτά καταστήματα ουδέποτε επιβάρυναν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αφού οι υπερμεταδόσεις δεν έγιναν ποτέ με αυτό τον τρόπο. Την ίδια στιγμή, υπάρχει και μερίδα που ισχυρίζεται ότι ενδεχομένως αν τα καταστήματα παρέμεναν ανοικτά, θα μπορούσε να έχει περιοριστεί ο ιός αφού μια χώρα στη λογική κανονικότητας δεν θα δημιουργούσε τόσες πολλές εστίες υπερμεταδόσεων ως μορφές αντίδρασης ενάντια στους περιορισμούς.

Όπως και να έχει πάντως, τα δεδομένα είναι δυστυχώς τραγικά.  Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις την επόμενη ημέρα δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν. Πάνω από το 50% των επιχειρηματιών επισιτισμού και διασκέδασης δεν έχουν έστω το ελάχιστο κεφάλαιο κίνησης για να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους ξανά, ενώ ακόμα και όσοι έχουν βρίσκονται σε μία από τις δεινότερες καταστάσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Κι όσο η πανδημία οδεύει προς το τέλος της(;), αν τελικά θεωρήσουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο ή Ιούλιο μια μεγάλη μερίδα πολιτών θα μπορέσει να έχει εμβολιαστεί, τόσο πιο επιβεβλημένη γίνεται η ανάγκη στήριξης των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πως θα υπάρξει ένα σχέδιο το οποίο θα δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα και θα υλοποιεί άλματα προόδου και στήριξης του συνόλου της επιχειρηματικότητας.

Οι επιχειρηματίες από την άλλη, έχουν πάρα πολλούς λόγους να πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο να συμβεί, τουλάχιστον δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών και των υποσχέσεων που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.