H παραβατικότητα στη Μεσαρά, τα διαχρονικά προβλήματα και οι λύσεις
Ο Αναστάσιος Βλατάκης με την σύζυγό του, πρωταθλήτρια

Πριν από μερικές ημέρες, ο Στρατηγός της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, ο διοικητής Ασφαλείας Ηρακλείου, ο διοικητής του Α.Τ. Φαιστού, ο Δήμαρχος Φαιστού και ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης με καταγωγή από τις Καμάρες, έκατσαν στο ίδιο τραπέζι.

Στόχος; Να αντιμετωπιστεί η βία στη Μεσαρά. Και να δοθεί τέλος σε περιστατικά όπως αυτό, που ένας 22χρονος κυκλοφορεί ανενόχλητος μέσα στη νύχτα και πυροβολεί στο κεφάλι έναν 29χρονο συγχωριανό του, με τα οχήματα τους μάλιστα σε κίνηση.

Όπως σε κάθε σύσκεψη, έτσι και στην σύσκεψη της Πέμπτης, όλοι καταδίκασαν τα φαινόμενα κι όλοι δήλωσαν πως θα είναι αμείλικτοι απέναντι στην ανομία και την παραβατικότητα. Όπως κάνουν ακριβώς τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον. Και τόνισαν πως οι λύσεις βρίσκονται σε τρεις άξονες:

Ο ένας είναι η δημιουργία της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μεσαράς.

Ο άλλος είναι η δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο τρίτος η ενίσχυση του προσωπικού στα Αστυνομικά Τμήματα Φαιστού και ΤΑΕ Μεσαράς. Κοινώς, η λύση βρίσκεται στην καταστολή. Οι λύσεις που προτάθηκαν λοιπόν, σχετίζονται αποκλειστικά με την καταστολή.

Ας πάρουμε τα πράγματα λοιπόν από την αρχή κι ας δούμε πώς λειτουργεί το κράτος κεντρικά και τοπικά στη Μεσαρά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κι ας μεταφερθούμε λίγο πίσω.

Στο κοντινό 2020, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης είχε θέσει ως αρχική προτεραιότητα του την δημιουργία μιας αστυνομικής Υποδιεύθυνσης στη Μεσαρά. Είχε προτείνει για χώρο του διοικητηρίου το στρατόπεδο Νικολούδη, όπου στους επόμενους 15 μήνες θα μεταφερθούν πλέον υπηρεσίες πυροσβεστικής Ερυθρού Σταυρού, Αστυνομίας και Δήμου, μετά από μια προσπάθεια που χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να αποδώσει.

Το αίτημα υπήρχε λοιπόν από το 2020 και ο Δήμαρχος πίεζε διαρκώς στα Υπουργεία. Πότε ήρθε η πρώτη θετική προφορική γνωμοδότηση για την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μεσαράς; Τον Δεκέμβριο του 2021! Δύο δηλαδή χρόνια μετά. Πότε δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την ίδρυση Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μεσαράς; Στις 23 Μαρτίου το 2022!

Χρειάστηκε να περάσουν δηλαδή, 27 μήνες πιέσεων για να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση για την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μεσαράς. Κι από τότε μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την κατασκευή του Μεγάρου που θα φιλοξενήσει την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μεσαράς θα έχουν περάσει ακόμα, άλλοι… 23 μήνες.

Κοινώς… 50 μήνες μετά από ασφυκτικές πιέσεις της Δημοτικής Αρχής, ενδεχομένως να υπάρξει στη Μεσαρά Αστυνομική Υποδιεύθυνση. Κι όλα αυτά, σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν με καλή προαίρεση, άριστες συνεργασίες Δήμου και Υπουργείων, υποστηρίξεις τοπικών βουλευτών και τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του πρωθυπουργού. Κανείς δεν θέλει να φαντάζεται τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε αυτός ο συντονισμός.

Σε σχέση τώρα με το ζήτημα της ίδρυσης Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Φαιστού. Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν έχει ιδρυθεί μέχρι τώρα.

Κατ΄αρχάς διότι πρέπει να προβλέπεται η σύσταση της στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου κι είναι γνωστό πόσο πίσω έχουν μείνει όλοι οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων. Κατά δεύτερον διότι η «υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας υποστηρίζεται διοικητικά και επιστημονικά από τις υφιστάμενες υπηρεσίες του Δήμου με αποκλειστική ή παράλληλη άσκηση καθηκόντων». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προβλέπεται Δημοτική Αστυνομία στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, να προβλέπεται προσωπικό στο οργανόγραμμα του Δήμου, να εγκριθεί το εν λόγω προσωπικό από το Υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια να εκκινήσει η διαδικασία προσλήψεων για ανθρώπους, που θεωρητικά θα πρέπει να απασχολούνται όλο το εικοσιτετράωρο και να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Εφόσον βεβαίως εγκριθούν οι σχετικοί πόροι από το κεντρικό κράτος. Γίνεται κατανοητό το γεγονός πως για τα δεδομένα μικρών δήμων όπως ο Δήμος Φαιστού, η δημιουργία και σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί ουτοπία.

Ας περάσουμε τώρα στο θέμα της αυστηρότητας των αστυνομικών αρχών και της επιβολής της τάξης. Ήταν 31 Αυγούστου του 2020 όταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ταξίαρχος Νίκος Σπυριδάκης ανακοίνωνε ότι θα ενισχυθεί η αστυνόμευση στη Μεσαρά, όπως θα ενισχυθούν και οι έλεγχοι στην περιοχή, με αφορμή τα περιστατικά βίας στο Τυμπάκι.

Ακριβώς δηλαδή ό,τι δήλωσε ο Ταξίαρχος και την προηγούμενη Πέμπτη. Το 2020 βέβαια ο Ταξίαρχος είχε αναφερθεί και στις προσωπικές ευθύνες του καθένα, οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν, είναι γνωστές, αλλά μπαίνουν συνήθως κάτω από το χαλί, για να μη χαλάσει καμία… κουμπαριά και για να μην «εκτεθούμε μεταξύ μας».

Το 2020 ωστόσο δεν ήταν η μοναδική φορά που η αστυνόμευση στη Μεσαρά είχε μπει στο προσκήνιο. Ήταν το 2017, όταν και πάλι ο τότε βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης καυτηρίαζε τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό στη Μεσαρά. Τότε μάλιστα, είχε τονιστεί πως αρκετοί αστυνομικοί είχαν μεταβεί στα Hot Spots της Λέρου.

Τα διαχρονικά προβλήματα στη Μεσαρά παραμένουν, ακόμα κι αν γυρίσει κάποιος πίσω στο 2014 όταν και πάλι η ανομία έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό στη Μεσαρά, που πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι κυρίως σε αγροτικά αυτοκίνητα από άνδρες των ΤΑΕ και ειδικών υπηρεσιών.

Και πριν το 2014 ωστόσο, το 2010, είχε πραγματοποιηθεί επίσης μια μεγάλη σύσκεψη στις Μοίρες για την αστυνόμευση στη Μεσαρά, όταν ένας ιερέας με τον αδερφό του πυροβολούσαν με καλάσνικοφ στη μέση της πλατείας Μοιρών, για να προχωρήσουν μια απαγωγή. Και τότε είχε ειπωθεί πως το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκκαλο.

Διαπιστώνεται λοιπόν, ότι τα θέματα αστυνόμευσης, βίας και παραβατικότητας στη Μεσαρά δεν είναι τωρινά. Και περιγράφτηκαν ορισμένα μόνο από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά των τελευταίων 23 ετών.

Αυτό τι σημαίνει όμως; Ότι το πρόβλημα δεν είναι η καταστολή. Βία στη Μεσαρά θα υπάρχει είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Όσο δεν γίνεται αντιληπτό πως η περιοχή έχει ιδιαιτερότητες που χρήζουν διαφορετικών προσεγγίσεων και πολιτικών, τόσο θα αναλωνόμαστε σε συσκέψεις και συζητήσεις, οι οποίες τελικά δεν θα οδηγούν πουθενά.