O θάνατο της ηλικιωμένης μετά την ληστεία στη Ζήρο Σητείας

Γλίτωσαν τα ισόβια, όχι όμως και τη φυλακή! Ο λόγος για τους τέσσερις εμπλεκόμενους στην υπόθεση της ληστείας μετά φόνου σε βάρος της 89χρονης γιαγιάς από την Ζήρο. Ο 5ος εμπλεκόμενος είχε διαφύγει τη σύλληψη και μέχρι και σήμερα παραμένει άφαντος. Αυτόν δείχνουν οι άλλοι ως το άτομο που έριξε μπουνιά στο κεφάλι της γιαγιάς, επειδή δάγκωσε το δάκτυλό του όταν προσπάθησε να τη φιμώσει.

Η 89χρονη, η οποία διατηρούσε πρατήριο υγρών καυσίμων και καφενείο στην Ζήρο και ζούσε μόνη καθώς ήταν χήρα, εξέπνευσε 20 ώρες μετά την εισβολή στο σπίτι της και το γρονθοκόπημα στο κεφάλι.

Η υπόθεση αρχικώς είχε αναφερθεί ως απόπειρα κλοπής με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος στη συλλογή των στοιχείων για την ταυτοποίηση των δραστών της θανατηφόρας ληστείας. Η δραματική κατάληξη του περιστατικού κινητοποίησε την ΕΛΑΣ με την τοπική ηγεσία να αναθέτει τις έρευνες στο Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Από τους τέσσερις παριστάμενους κατηγορούμενους, οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για την πράξη της θανατηφόρας ληστείας και τους επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών. Είναι οι δύο που μαζί με τον τρίτο που διαφεύγει μπήκαν στο σπίτι της γιαγιάς για να αρπάξουν τις οικονομίες της.

Οι άλλοι δύο κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια σε ληστεία και τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 7 ετών. Θεωρήθηκε ότι επειδή δεν ήταν μέσα στο σπίτι, δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις αντιδράσεις των άλλων.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αποφάσισε να μην δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση των τεσσάρων, πράγμα που σημαίνει ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή. Οι τρεις ήταν ήδη στη φυλακή ως υπόδικοι, ο τέταρτος είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Την άποψη αυτή, να μην τους δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, είχε και η εισαγγελέας της έδρας κ. Δούρου, η οποία τους χαρακτήρισε επικίνδυνους να διαπράξουν και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου ικανοποίησε την υπεράσπιση δεδομένου ότι προβλεπόταν ακόμα και η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Δίκαιη χαρακτήρισαν την απόφαση οι εκ των συνηγόρων κ. Θεονύμφη Μπέρκη και Νίκος Πετρίδης.

Υποστηρίχθηκε ότι αυτοί που μπήκαν στο σπίτι δεν είχαν πρόθεση να ληστέψουν, πολύ περισσότερο να χτυπήσουν τη γιαγιά. Σχεδίαζαν να την κλέψουν, όμως εκείνη ξύπνησε και έγιναν αντιληπτοί.

Η ανιψιά της θανούσης, η πρώτη που έσπευσε στο σπίτι της γιαγιάς, περιέγραψε  ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης ότι η 89χρονη έτρεψε σαν το ψάρι από τον φόβο της και είχε εμφανή σημάδια.  «Καθόταν σε μία καρέκλα σκυμμένη. Ήταν σοκαρισμένη.

Μου περιέγραψε ακριβώς τι συνέβη. Είχε σημάδια στα χέρια και στο πρόσωπο γύρω από το στόμα. Μπήκαν από την μπαλκονόπορτα της κρεβατοκάμαρας.

Την τράβηξαν δύο μαντραχαλάδες, όπως μου είπε χαρακτηριστικά. Ο ένας γονάτισε και της έδεσε τα πόδια, ο άλλος τα χέρια και ο άλλος κρατούσε το κεφάλι για να της δέσει το στόμα. Εκείνη αντιστάθηκε. Τον δάγκωσε στο δάκτυλο και δεν τον άφηνε. Της έδωσε μία μπουνιά στον μήνιγγα».